Dodaj do ulubionych

nieśmiała

IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 28.08.04, 18:09
Poradżcie mi coś- jestem z natury nieśmiała,ale coraz bardziej mi to w życiu
przeszkadza.Boję się kontaktów z ludzmi patrzec im w oczy w związku z tym,
unikam ludzi.Na pozór jestem osobą pogodną, jednak wewnętrznie nie czuję sie
dobrze, nie wiem czego chcę od życia.Nie użalam się nad sobą ,ale chciałabym
coś zmienic.
Obserwuj wątek
    • Gość: ula Re: nieśmiała IP: *.home.cgocable.net 28.08.04, 18:21
      heyo, mam ten sam problem. Okropnosc, czasami zycie jest meczace z
      niesmialoscia. Ale z tym zwiazane sa inne rzeczy np. mimo ze jestes bystra i
      inteligentna - nikt nie bierze cie pod uwage lub wszyscy mysla, ze nie znasz
      sie na czyms, a my poprostu nie mowimy bo jestesmy niesmmiali. :(
    • narysuj.mi.baranka Re: nieśmiała 28.08.04, 18:32
      Obawa przed kontaktami z ludzmi, unikanie ludzi to niestety oznaka zaburzenia
      osobowosci.
      Jesli znasz angielski zrob sobie Personality Disorder Test (wrzuc w google
      takie wyrazenie).
      Ale fakt, ze chcesz cos zmienic to dobry moment, zeby isc do psychoterapeuty.
      • miki1 Re: nieśmiała 30.08.04, 18:52
        sprawdz strone i forum www.niesmialosc.prv.pl/
        • Gość: Halina Re: nieśmiała IP: *.ip-pluggen.com 30.08.04, 19:01
          Wejdz tez na forum psychologia, tam chetnie poruszaja tego typu tematy.
    • Gość: Artur Re: nieśmiała IP: *.ss.shawcable.net 30.08.04, 19:28
      Ten problem jest czasami zlozony jako, ze niesmialosc moze wynikac bowiem z roznych przyczyn i dlatego moze byc w niektorych przypadkach 'wyleczona' zaskakujacymi metodami.
      Wiec z tego co mi sie przypomina:
      1. czasami (ale rzadko) jest objawem depresji i farmakologiczne leczenie antydepresyjne wprowadza dramatyczna zmiane. Mankamentem sa objawy uboczne lekow antydepresyjnych takie jak np zaburzenia akomodacji widzenia.
      2. czasami jest to lagodna forma ADD (attention deficit disorder) - takim ludziom ciezko jest prowadzic dyskusje w wiekszej grupie ze wzgledu na to, ze nadmiar bodzcow nadmiernie rozprasza ich uwage i nie moga zgrac sie z grupa (w malych grupach 2-3 osobowych jest znacznie im latwiej) ani utrzymywac adekwatnego dla sytuacji kontaktu oczu. Leczy sie ritalinem lub wellbutrinem (zybanem) - poprawa w ciagu kilku dni.
      3. Niekiedy jest to niewlasciwe spojrzenie na siebie wynikajace z urazow dziecinstwa i pewnie dlatego czasem dramatycznie pomaga nawet mala i nieistotna operacja plastyczna. W kazdym razie chodzi i przynajmniej subiektywna poprawe samooceny.
      4. Wreszcie jezeli problem jest spowodowany nauczonym lekiem (niepokojem) to dosc skuteczna metoda moze okazac sie terapia kognitywna. Istnieje ich szereg form i modyfikacji, ale prawie wszystkie sa trwale skuteczne, tzn po przejscu przez powiedzmy 10 lekcji i odrabiajac zadana prace domowa mozna nauczyc sie funkcjonowac w wybranych do terapii sytuacjach przez reszte zycia ( jest tak jak z jazda na rowerze, raz sie nauczysz - umiesz zawsze). Sa terapeuci wyspecjalizowani w tych metodach.
      • Gość: rebella do Artura IP: *.icpnet.pl 30.08.04, 21:47
        Arturze, czytam już u Ciebie któryś raz o terapii kognitywnej i bardzo mnie to
        zainteresowało. Czy możesz powiedzieć cos więcej o tej metodzie (tzn. tak "z
        grubsza" na czym polega). Z górki dzieki. Pozdrawiam.
        • Gość: Artur Re: do Artura IP: *.ss.shawcable.net 30.08.04, 22:06
          Tak z grubsza to na wyszukiwaniu bledow myslenia, ktore prowadza do niepotrzebnych emocji lub dysfunkcji.
          Ludzie maja czasami np nawyk przesadzania w mysleniu co pozniej ogranicza ich mozliwosci.
          A terapia jest na tyle ulozona, ze mozna te nieprawidlowe myslenie latwo samej zobaczyc i wyrugowac lub zmienic na inne - pozytywne.
          Podstawa terapii jest na ogol 10 spotkan. W pierwszych sie diagnozuje w ostatnich kilku aktywnie zmiania. Do domu dostaje sie calkiem pokaznych rozmiarow prace domowa wiec w rzeczywistosci jest to troche pracy. Ale jest to naprawda dzialajaca metoda psychoterapeutyczna.
          Inne metody np psychoanaliza sa o wiele bardziej czasochlonne i pewnie tez mniej skuteczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka