Dodaj do ulubionych

Normy cholesterolu - bo już zgłupiałam:)

07.07.16, 15:30
Hej. Mam 30 lat. W związku z tym, że planuję ciąże, miałam ostatnio szereg badań, w tym między innymi lipidogram. Na moim wyniku jest 116 przy czy widełki normy to 115-190. Więc tu niby jestem w normie, ale każdy mówi w rodzinie,że mało. Tylko że np moja mama ma na swoich wynikach z innego lab normy 140-220. Teściowa w jeszcze innym lab ma 150-200. Czy robiąc badanie w ich lab miałabym odpowiednio właśnie 140 lub 150 cholesterolu bo to jest ich dolna norma? W tym moim lab niby jestem w normie. Trójglicerydy mam 88. HDL mam 46 a LDL 54. Mam się martwić? Badania robiłam po miesiącu diety gdzie schudłam 4 kg i może trochę mało tłuszczu używałam. Nie mam też pęcherzyka żółciowego. Samopoczucie dobre.

Morfologia w normie, OB- 4, TSH 1,4 (ginekolog mówi, że idelanie do ciąży). Nerki ok (kreatynina 0,8 i eGFR też norma), ASP 25, ALT 26. Glukoza 92 (norma do 105)

HCV - ujemne, HBV- ujemne, HIV- ujemne, VDRL- ujemne
Toxoplazmoza Igm - ujemne, CMV Igm - ujemne
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Normy cholesterolu 07.07.16, 16:11
      Są trzy "cholesterole"
      całkowity - zapomnij, nie warto na ten wynik patrzeć
      "dobry" HDL
      "niedobry" LDL
      Tu sobie poczytaj
      obnizcholesterol.pl/normy-cholesterolu-hdl-ldl-i-trojglicerydow/
      zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101459,12593898,Cholesterol_normy.html
      • katkuuu Re: Normy cholesterolu 07.07.16, 16:32
        Juz się naczytalalarm dlatego zglupialam;) miałam też robiony ten wskaźnik aterogennosci który chyba mówi o zagrożeniu chorobami serca i wyszedl mi 2,6 a norma do 5 ( najbardziej pożądany 2,5 wiec tez jest ok). Chodzi mi bardziej o to, że gdzieś się naczytalam ze mając niski cholesterol to mi zaraz bodajże śmierć grozi i się trochę stresuje a ze z natury jestem hipochondrykiem to parę nocy z głowy ;) Niby piszą ze miski cholesterol to od tarczycy ( u mnie jest ok), albo od wątroby ( próby wątrobowe i te zakaźne wzw b i c wykluczone ) , potem ze od HIV ale też mam ujemny;) no to ze nerki ale nerki tez ok. Ogólnie to chyba nie powinnam się martwić tylko zastanawia mnie dlaczego ja mam 116 przy normie 115 -190 a np. Moja Mama ma 155 przy normie 150-220 i tu też jest normą lab ale jej cholesterol w google juz nie jest niski a mój niby tak chociaż jak się wczytywalam to ludzie mieli około 90 całkowitego cholesterolu a ja mam jednak wyżej. Co sądzicie o tych normach? Czy robiąc w tym lab co mama miałabym ich dolna norme tak jak w swoim czyli około 150 właśnie? Nie wiem czy nie zamotalam; ) lekarz ogólny mnie olal i powiedział ze wyniki super i cholesterol tez. I że w tym wieku na prawdę ekstra bo z wiekiem będzie rósł. Ostatni miesiąc tez się dużo stresowalam. Bardzo dużo. Zaczęłam jeść olej kokosowy i suplementowac omega 3 i DHA/ EPA bo ostatni miesiąc przed badaniem jadłam na prawdę matko tłuszczu. Zero masła, smażone go, słodyczy. Bardzo dużo warzyw, kaszy i chudego mięsa i ryb.
        • koziorozka człowiek normatywny :) 07.07.16, 19:36
          Jak już kupiłaś olej kokosowy, to na skórę go użyj, będziesz miała z niego większy pożytek, niż w żołądku.
          "Ogólnie to chyba nie powinnam się martwić tylko zastanawia mnie dlaczego..."
          Ogólnie to chyba nic ci nie jest, tylko zastanawia mnie dlaczego nie zbadasz sobie uszu, włosów, składu łez i prawidłowości zginania małego palca u nogi. A nuż coś masz nie w normie?

A poza tym, jak jesteś hipochondrykiem, to ci nie będę przeszkadzać, stresuj się do woli ;)
          • katkuuu Re: człowiek normatywny :) 07.07.16, 20:02
            Ej no bez takich ;) Rozumiem, że to śmieszne może się wydawac tylko na prawdę straszne rzeczy o niskim cholesterolu piszą w necie wiec zaczęłam rozkminiac czy mój jest na prawdę niski czy w normie bo moje lab ma takie normy ze w innym przy normach od 140 miałabym np. właśnie 140. I czy cholestrol może być niższy po miesiącu diety odchudzajacej
          • olivkah Re: człowiek normatywny :) 08.07.16, 10:02
            "A poza tym, jak jesteś hipochondrykiem, to ci nie będę przeszkadzać, stresuj się do woli ;) "

Zwłaszcza, że od stresu cholesterol też może wzrosnąć, i będzie po kłopocie :)
            • katkuuu Re: człowiek normatywny :) 08.07.16, 11:40
              Jeżeli nikt nie zna odpowiedzi to wystarczy to napisać a nie wyśmiewac
              • olivkah Re: człowiek normatywny :) 08.07.16, 14:15
                Sorry. Skoro Twoja Mama ma też stosunkowo niski, może to rodzinne.
                Olej kokosowy jest podobno wskazany dla osób bez pęcherzyka, bo takim osobom jest go łatwiej trawić niż inne tłuszcze.
              • koziorozka Re: człowiek normatywny :) 08.07.16, 14:22
                Zna odpowiedź i odpowiedział.
                Lekarz też ci powiedział "ze wyniki super i cholesterol tez".
                A wg ciebie "nikt nie zna odpowiedzi" i lekarz cię "olał".

Nie nadymaj się tak i pomyśl, że jakby to było coś poważnego, to nikt by sobie żartów nie robił z chorego człowieka.
                Między żartowaniem a wyśmiewaniem ja widzę różnicę
                • katkuuu Re: człowiek normatywny :) 08.07.16, 14:45
                  No ok. Czyli wg Was ten cholestrol nie jest za niski skoro miesci się w lab normie? I czy po diecie moze się obniżać?
                  • al.1 Re: człowiek normatywny :) 11.07.16, 13:35
                    katkuuu napisał(a):

> No ok. Czyli wg Was ten cholestrol nie jest za niski skoro miesci się w lab normie?
                    > I czy po diecie moze się obniżać?

Cholesterolem nie nalezy sie przejmowac. U mezczyzn norma 240 - 250. U kobiet wyzsza. Przy poziomie powyzej 330 nalezy zbadac przyczyne (stany zapalne). Od statyn trzymac sie z daleka. Przynosza ogromne zagrozenie dla zdrowia. Jeden ze znakomitych naukowców Uffe Ravnskov napisal ksiazke "Cholesterolowy mit". Jest tlumaczenie tej ksiazki na polski. W celu rozwiania watpliwosci proponuje obejrzec film na temat cholesterolu
                    www.youtube.com/watch?v=3CA8pJ11rxQ&list=PLWj9FLzY2L2KDt2iOcM0QOlEC1uCE-LCu
    • koziorozka Re: Normy cholesterolu 05.05.17, 17:39
      W wątku "kwas foliowy" forumowicz chlodny_ pyta:
      "orientuje się ktoś jakie są normy cholesterolu dla sportowców ?"

Zaciekawiło mnie. Są inne?
      Nie są.
      Cholesterol rośnie w czasie wysiłku fizycznego. Podczas treningu organizm jest coraz bardziej wyczerpany, wątroba stara się szybko naprawić mikrouszkodzenia naczyń krwionośnych i produkuje coraz więcej cholesterolu. Po fazie regeneracji cholesterol wraca do normy.
      Tak więc robienie badań kontrolnych zaraz po wysiłku jest bez sensu.
      To tak, jakby mierzyć temperaturę kładąc termometr na słońcu. Po godzinie będzie 20 st, ale po półtorej sporo więcej.

Ciekawy przykład o maratończyku - badanie przed biegiem i po biegu. Do wyniku przed biegiem wrócił po tygodniu.
      www.trenerok.pl/cholesterol-obnizac-czy-nie/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka