Dodaj do ulubionych

Wynik rezonansu

09.01.18, 00:08
Mam takie pytanie. Może ktoś też miał taki przypadek. Otóż miałam robiony rezonans magnetyczny odcinka lędzwiowo-krzyżowego i wyszło mi tam, że jest m.in. stenoza 10,5 mm. Wie ktoś może czy to dużo czy mało? Uprzedzę już, że jestem zarejestrowana do neurochirurga, ale niestety muszę trochę poczekać na wizytę. Jednak różne myśli mi przychodzą do głowy tym bardziej, że ten kręgosłup dosyć mocno mnie boli. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Wynik rezonansu 09.01.18, 10:20
      Szerokość kanału jest różna dla różnych kręgów.
      Wskazania do operacji to m.in. stwierdzenie radiologa, że zmiany modeluja worek oponowy, uciskaja rdzeń itp. Zapis np. C4-C5- 9 mm to za mało.
      • muszelka1982 Re: Wynik rezonansu 09.01.18, 11:13
        Cechy odwodnienia krążka Mk. L4-L5. Poziom L4-L5 niewielkie szeropodstawne centralno-prawoboczne uwypuklenie krążka Mk. na 3,5mm. Uciska worek oponowy, zwęża zachyłek boczny i otwór Mk. z dyskretnym przyleganiem do nerwu L4 po stronie prawej. Na tej wysokości wymiar A-P worka oponowego wynosi 10.5mm-stenoza. Sygnał z rdzenia kręgowego i trzonów prawidłowy. To cały wynik
        • koziorozka Re: Wynik rezonansu 09.01.18, 12:32
          To może być - nie musi - choroba krążka międzykręgowego oraz zmiany zwyrodnieniowe.
          Neulrolog niech zdiagnozuje, a ty szukaj dobrego fizjoterapeuty i pokaż mu wyniki
          Tylko sprawdź czy ma kwalifikacje - najlepiej, żeby był na tej liście
          kif.info.pl/rejestr/
    • muszelka1982 Re: Wynik rezonansu 22.01.18, 23:06
      Mi urolog kazał zgłosić się z tym wynikiem do neurochirurga. Na NFZ musiałabym czekać 2,5 roku , ale zarejestrowałam się prywatnie i ma na 16 kwietnia. Z Bydgoszczy do Krakowa trochę za daleko. Mam nadzieję, że obejdzie się bez operacji chociaż wg urologa raczej nie, bo do tego dochodzi brak kontroli zwieraczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka