Dodaj do ulubionych

Rwący ból łydek

29.03.22, 17:12
Witam bardzo proszę o pomoc , siedziałam i nagle zaczęły boleć mnie obydwie łydki . Jest to ból tak rwący , jakby miał mnie złapać skurcz ale nie łapie . Jak sobie pomoc? Wzięłam ibuprom ale nic to nie dało
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Rwący ból łydek 30.03.22, 10:22
      Może być to np. niedobór magnezu, potasu, lub zaburzona równowaga między nimi, a wapniem. Może też chodzić o nagromadzenie w mięśniach kwasu mlekowego, ale to raczej po wysiłku, niż po siedzeniu; to zresztą samo przechodzi.

Przede wszystkim zrób badanie krwi z uwzględnieniem elektrolitów, bez tego nie dowiesz się, co Ci jest. A leczyć należy przyczyny, a nie objawy, bo objawy sygnalizują, że coś nie jest w porządku. Usuniesz przyczynę, to objawy ustąpią.
      • moonlight1999 Re: Rwący ból łydek 30.03.22, 11:42
        Dziękuję za odpowiedź, może faktycznie to brak witamin . Magnez zaczęłam stosować ale dopiero od 4 dni więc cudów napewno nie będzie. Aa dodam że przez ostatni rok piłam jednego energetyka dziennie . Można powiedzieć że tak jakby się uzależniłam, ale od 5 dni nie wypiłam ani jednego . Więc może te energetyki wypłukały Mi witaminy
        • horpyna4 Re: Rwący ból łydek 30.03.22, 12:31
          Nie chodzi mi o witaminy (będące związkami organicznymi), tylko o pierwiastki konieczne do budowy i prawidłowego działania organizmu. Potas, wapń, czy magnez, to nie żadne "witaminy", tylko pierwiastki. Zwane są makroelementami, bo organizm potrzebuje ich sporo. Pierwiastki potrzebne w ilościach śladowych, to mikroelementy; również są bardzo ważne.

A energetyki całkowicie odstaw i najlepiej zapomnij o ich istnieniu. To szkodliwe świństwa i w dodatku naprawdę uzależniające, a nie "jakby".

Jak już napisałam, zacznij od pełnego zbadania krwi.
          • moonlight1999 Re: Rwący ból łydek 30.03.22, 12:51
            W takim razie zrobię badania krwi , jak już pisałam od 5 dni nie wypiłam ani jednego i będę się tego trzymać
            • sp9tcu Re: Rwący ból łydek 30.03.22, 22:06
              witam
              oznacz w badaniu krwi
              magnes to podstawa
              potem wapno
              zrób tez crp
              • moonlight1999 Re: Rwący ból łydek 31.03.22, 11:04
                Dobrze, dzieki
    • hubabubu Re: Rwący ból łydek 05.05.22, 10:52
      Ja mam to samo, ciągły ból w jednej z łydek, ale chyba naciągnięte po prostu, chociaż po tygodniu mogłoby przejść. Ale ta rada horpyny aby sobie nieco składników odżywczych urozmaicicc super, jeszcze dzisiaj idę po jakieś suple i zobaczymy co z tego wyjdze
      • horpyna4 Re: Rwący ból łydek 05.05.22, 11:29
        Nikomu nie radzę suplementów, tylko jak najbardziej urozmaicone jedzenie z uwzględnieniem produktów bogatych w potas; możesz sobie wyguglać, co ma go najwięcej.

Natomiast wszelkie suplementowanie preparatami można stosować tylko po zbadaniu krwi na elektrolity.
        • horpyna4 Re: Rwący ból łydek 05.05.22, 11:35
          Aha, jeżeli boli tylko jedna łydka, to przyczyna może być zupełnie inna. Np. jedna noga jest trochę dłuższa i przez to bardziej obciążona. Ponieważ zmierzenie długości nóg jest dość trudne, można po prostu zmierzyć obwód łydek. Cieńsza jest w krótszej nodze i warto pod tą jedną piętą nosić korek do obuwia.
    • koziorozka Re: Rwący ból łydek 05.05.22, 18:07
      Zwykłe rozciąganie łydek 2-3 razy dziennie bywa niezwykle pomocne.
      Próbowałaś?
      • moonlight1999 Re: Rwący ból łydek 05.05.22, 21:52
        Nie , nie próbowałam . Zaczelam brać magnez i po około 4 dniach przeszlo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka