Dodaj do ulubionych

środki hormonalne

IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.02, 15:05
--------------------------------------------------------------------------------
Mam 57 lat. W 1996 roku miałam wycięte jajniki i macicę z powodu mięśniaka na
macicy. Od tego roku biorę środki hormonalne, a od 3-ch lat w postaci plastrów
(estrderm MX 50). Mam pytanie: czy może ktoś wie jak długo kobieta w moim wieku
może przyjmować tego typu leki? Dowiedziałam się, że nie moze to trwać w
nieskończoność i może przynieść po zbyt długim stosowaniu negatywne skutki.
Ostatnio częśto pocę się zupełnie bez powodu i dziwnię się czuje. Myśle, że
jest to związane z przyjmowaniem tych leków, a do tej pory nie było żadnych
skutków ubocznych.

Obserwuj wątek
    • Gość: Aka Re: środki hormonalne IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 03.05.02, 21:24
      Wg.najnowszych badan-opublikowanych dwa dni temu,to nie dluzej niz 6 lat.
      • Gość: uff Re: środki hormonalne IP: *.oc.oc.cox.net 04.05.02, 01:00
        A gdzie je opublikowano?
        Mozesz podac zrodlo?
        Dziekuje.
        • Gość: Aka Re: środki hormonalne IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 04.05.02, 12:23
          Gość portalu: uff napisał(a):

> A gdzie je opublikowano?
          > Mozesz podac zrodlo?
          > Dziekuje.

www.dn.se

• Gość: Aka Re: środki hormonalne IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 04.05.02, 12:31
            Z 2002-04-29.
            • Gość: uff Re: środki hormonalne-do aka IP: *.oc.oc.cox.net 04.05.02, 18:50
              Dziekuje za linki. Niestety, szwedzki to nie jest jeszcze jezyk
              miedzynarodowy;)))

Czy zalecenie, o ktorym mowisz to wynik szwedzkich badan, czy tez moze
              powoluja sie w cytowanym artykule na badania robione w strefie
              angielskojezycznej?
              Chetnie bym sie czegos dowiedziala.
              Pozdrawiam.
              • Gość: Aka Re: środki hormonalne-do uff IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 04.05.02, 21:02
                Pytalas o zrodlo,wiec odpowiedzialam.Sprawdze sprawe i jesli bedzie jakies
                zrodlo ang. podane,to Ci podam.Inaczej moge czesciowo artykul
                przetlumaczyc,jesli chcesz.Pozdrowienia.
                • Gość: uff Re: środki hormonalne-do Aki IP: *.oc.oc.cox.net 05.05.02, 06:53
                  Dziekuje Ci bardzo. Jesli to powazne zrodlo, to sprawa powinna byc glosna, bo
                  mnostwo kobiet "leci" na HZT.
                  Niedawno zadalam podobne pytanie mojemu lekarzowi, poniewaz i mnie to dotyczy,
                  ale odpowiedzial, ze mozna tak w nieskonczonosc.
                  Who knows?
                  Dziekuje jeszcze raz za oferte przetlumaczenia tekstu. Mysle, ze to byloby
                  interesujace.
                  Ja tymczasem poszukam informacji na moim terenie i dam znac.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: Aka Re: środki hormonalne-do uff IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 05.05.02, 15:46
                    Hej UFF!
                    Tlumaczenie juz zrobilam,ale chyba lepiej by bylo,gdybys mi podala swoj e-
                    mail.To jest artykul na prawie dwie strony.Pozdrowienia.
                    • Gość: ona Re: środki hormonalne-do uff IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 18:38
                      mam prośbę. jestem autorką tego wątku i tez jestem bardzo zainteresowana
                      tłumaczeniem. Czy mogłabym otrzymać go na adres: chce_wygrac@poczta.gazeta.pl
                      z góry dziękuje. bardzo mi na tym zależy.
                      pozdrawiam
                      • Gość: Aka Re: środki hormonalne-do ONA IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 05.05.02, 19:59
                        Tlumaczenie wyslalam,mam nadzieje,ze doszlo!Pozdrowienia.
                        • Gość: uff Re: środki hormonalne-do Aki IP: *.oc.oc.cox.net 06.05.02, 00:51

Bardzo Ci dziekuje, ze zadalas sobie taki trud.
                          Oto moj gazetowy adres: alka_r@poczta.gazeta.pl
                          Jestem bardzo ciekawa co wymyslono.
                          No i jaka mam alternatywe?
                          Pozdrowienia!
                        • chce_wygrac Re: środki hormonalne 06.05.02, 11:44
                          Dziękuje Ci bardzo za przesłany artykuł. Tak naprawdę to piszę w imieniu mojej
                          mamy. Gdy przeczytałyśmy ten artykuł to muszę się przyznać, że nasi lekarze
                          niewiele jeszcze wiedzą na ten temat. Jak sama zauważyłaś, jako przykład
                          posłużyć tu może pani „ekspert” z forum „zdrowie kobiety”. Mama była u lekarza
                          3 tygodnie temu i przedstawiając mu wszystkie dolegliwości zadała pytanie: jak
                          długo można przyjmować te leki? Odpowiedź pana doktora była krótka: w
                          nieskończoność. A co chce się Pani cała pomarszczyć?
                          A więc jak widać lekarze niewiele wiedzą, ale tak szczerze mówiąc nie do końca
                          chyba są zainteresowani pogłębianiem swojej wiedzy w tej dziedzinie.
                          Dla ciekawości dodam ponurą prawdę. Moja mama miała 2 lata temu zawał. Nikt nie
                          mógł stwierdzić co tak naprawdę było powodem. Wszystkie wyniki badań w normie,
                          ciśnienie krwi 120/90, zdrowy tryb życia, aktywność, waga w normie. Wszyscy
                          (lekarze) tłumaczyli to genami. Wprawdzie moja babcia również miała zawał, ale
                          po 70. Wiem, ze teraz prowadzi się inny tryb życia, ale mimo wszystko nie do
                          końca mogłam w to wierzyć. Chociaż pozostaje mi wiara w lekarzy, bo niestety
                          nie wiele mogę więcej poradzić. Po przeczytaniu tego artykułu doszłam do
                          wniosku, ze jedną z przyczyn mogły być właśnie hormony. Chociaż, któż to może
                          wiedzieć!?
                          Teraz zastanawiamy się czy nadal przyjmować leki? Chyba trzeba się będzie
                          wybrać do prywatnego lekarza, może tam uzyskamy fachową poradę.
                          Dziękuję jeszcze raz za trud tłumaczenia.
                          Pozdrawiam.
                          • Gość: Aka Re: środki hormonalne IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 06.05.02, 17:26
                            Dzieki za dlugi "mail" na forum.Moze Mama na drugi raz zabierze ten artykul ze
                            soba do lekarki,bo sa to chyba najswiezsze dane na ten temat-i troche
                            szokujace,w stosunku do tego,co sie wczesniej o tym wiedzialo.Moja mama jest
                            prawdopodobnie w wieku Twojej,a babcia tez miala zawal po 70-tce.
                            Artykul pochodzi z jednej najwiekszych tutaj gazet,wiec uwazam,ze mozna na
                            informacjach polegach.Staralam sie przetlumaczyc jak najbardziej
                            doslownie.Jesli mialabys jeszcze jakies pytania,to masz moj mail(przy wyslanym
                            tlumaczeniu).Pozdrowienia!
                            • Gość: Aka Re: środki hormonalne-do UFF IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 06.05.02, 18:38
                              Hej!I Tobie wyslalam tlumaczenie-daj znac,czy doszlo!Pozdrowienia.
                              • Gość: uff Re: środki hormonalne-do UFF IP: *.oc.oc.cox.net 07.05.02, 08:12
                                Dziekuje Ci Aka.
                                Wlasnie odebralam poczte, przeczytalam Twoj list i odpisalam.
                                Nadal mam pelno pytan i watpliwosci, ale mam nadzieje cos znalezc na ten temat
                                na swoim gruncie.
                                Jak na cos interesujacego natrafie --dam znac.
                                Tymczasem pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka