Dodaj do ulubionych

Uczulenie na witaminę B12

23.04.24, 15:53
POMOCY!
Mam poważny problem - duży niedobór B12 i alergię na tę witaminę. Jestem przerażona, nie wiem co robić, bo niedobór B12 coraz bardziej daje się we znaki, a jednocześnie niemożliwe jest przyjmowanie tej witaminy. Już po zażyciu suplementów o bardzo niewielkich dawkach tej witaminy robi się niedobrze, serce "wariuje"(bardzo rośnie ciśnienie do 200/120 i tętno). Nie wyobrażam więc sobie co byłoby po wysokich dawkach w zastrzykach zalecanych przez lekarza.
Czy ktoś zna sposób na lepsze przyswajanie B12 przez organizm (skoro nie można przyjmować syntetycznej)?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Uczulenie na witaminę B12 23.04.24, 19:31
      rybka1881 napisała:
      > Czy ktoś zna sposób na lepsze przyswajanie B12 przez organizm (skoro nie można
      > przyjmować syntetycznej)?
      -------------------------
      B12 może być w dwu postaciach: cyjanokobalamina i lepiej wchłaniana metylokobalamina. Na obie jesteś uczulona?
      Masz niedobór bo jesteś weganką albo nieżyt żołądka?
      W suplementach słabo się wchłania.

Zwiększa wchłanianie: kwaśne środowisko, wit. A, B1, B6, kwas foliowy, C i H, potas, wapń.
      Do jedzenia: Marmite i płatki drożdżowe wzbogacone witaminą B12 (czyli nie każde, trzeba sprawdzać skład).
      O jedzeniu tu doczytaj
      pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B12#%C5%B9r%C3%B3d%C5%82a_w_po%C5%BCywieniu
      • rybka1881 Re: Uczulenie na witaminę B12 24.04.24, 10:57
        Jestem uczulona na obie postacie. Nie jestem weganką, a co do żołądka to lekarze nie badają tylko zlecają zastrzyki z B12. Ale być może jest coś z żołądkiem bo występuje pewien dyskomfort po ciężkostrawnych i ostrych potrawach - właściwie z tego względu oraz z powodu okresowo odzywającej się nadczynności tarczycy w ogóle nie jem ostrych dań i nie używam przypraw (poza delikatnymi: sól, koperek, majeranek itp.), a widzę, że Marmite ma różne przyprawy to też pewnie nie dla mnie (spróbuję, ale obawiam się, że nie będzie dobrze tolerowana). Trudno jest znaleźć produkty wzbogacone B12, czy to płatki drożdżowe czy inne np. płatki śniadaniowe itp.
    • koziorozka wstrząs anafilaktyczny - anafilaksja 23.04.24, 19:39
      rybka1881 napisała:

> Nie wyobrażam więc sobie co byłoby po wysokich dawkach w zastrzykach zalecanych przez lekarza.
      ----------------------------
      W najgorszym razie wstrząs i zastrzyk z adrenaliną. Niemiłe, ale skuteczne
      Przeczytaj
      www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/24213/kogo-moga-dotyczyc-dzialania-niepozadane-po-podaniu-witaminy-b12-w-zastrzyku
      • rybka1881 Re: wstrząs anafilaktyczny - anafilaksja 24.04.24, 11:01
        Mam też problemy kardiologiczne, więc moje leczenie nie jest takie proste.
        • koziorozka Re: wstrząs anafilaktyczny - anafilaksja 24.04.24, 18:35
          rybka1881 napisała:
          > Mam też problemy kardiologiczne
          ---------------------
          Zależy, jak poważne.
          Pogadaj z kardiologiem czym ci grozi ewentualny - pamiętaj, że ewentualny - wstrząs pod kontrolą, czyli w szpitalu/przychodni.
          Nie ma prostego rozwiązania. Musisz zdecydować, co jest dla ciebie ważniejsze: konsekwencje (poważne) dłuższego niedoboru b12 czy ewentualne objawy uczulenia.

Jedz dużo nerek i wątroby (cielęce, wołowe, drobiowe), mięso, tłuste ryby.
          Tu masz większy wybór
          nutropharma.pl/blog/post/podpowiadamy-w-jakich-owocach-i-warzywach-jest-witamina-b12.html
          • rybka1881 Re: wstrząs anafilaktyczny - anafilaksja 24.04.24, 20:25
            Koziorozko , wielkie dzięki za pomoc jaką próbujesz mi dostarczyć, rady,linki itp. Znaczną wiekszość znam(od dość dawna borykam się z tym problemem )ale niektóre nieznane mi sposoby i porady postaram się sprawdzić u siebie. Myślę ze jednak najlepszą alternatywą podniesienia poziomu tej witaminy u mnie byłby jakiś sposób poprawiający jej wchłanianie bo sama suplementacja dużych jej dawek może być problematyczna ze względu na moją wielochorobowość i znaczne osłabienie organizmu.
            • koziorozka niedobór B12 25.04.24, 19:39
              rybka1881 napisała:
              > jakiś sposób poprawiający jej wchłanianie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka