Gość: wege IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.04, 20:10 nie jem mięsa ani jajek ani nabiału (uczulenie). gł. wegetariańskie rzeczy ale i czasem ryby. mam wrażenie, że strasznie szybko tracę minerały, ciągłe skurcze mięśni itd. jak to bywa u innych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zielone słoneczko Re: minerały u wegetarian IP: *.gorzow.mm.pl 06.12.04, 22:54 Nie jem mięsa i ryb 14 lat. Nie zauważyłam u siebie żadnych takich objawów. Skurcze mięśni mogą być skutkiem braku magnezu - jest go dużo np. w czekoladzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: minerały u wegetarian 06.12.04, 23:40 może warto sięgnąć po gotowe suplementy z apteki? Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa Re: minerały u wegetarian 09.12.04, 13:06 syntetycznym suplementom zdecydowane nie!!! One nie sluza nawet miesozercom- nie wywieraja pozytywnego wplywu na organizm, tylko w charakterze toksyn i zBogów odkladaja sie w narzadach wewnetrznych. Dieta wegetarianska musi byc bardzo roznorodna. Jesli ktos nie jest w stanie nalezycie skupic sie na odzywianiu- niech sie na to nie porywa. Trzeba pamietac o warzywach, ale równiez nasioach, orzechach, roslinach straczkowych. Glony, wodorosty, tofu, miso- nieststy dieta wegetarianka jest drozsza niz zapychanie sie miechem, ale naprawde mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzynek Re: minerały u wegetarian IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.04, 09:54 > syntetycznym suplementom zdecydowane nie!!! One nie sluza nawet miesozercom- > nie wywieraja pozytywnego wplywu na organizm, tylko w charakterze toksyn i > zBogów odkladaja sie w narzadach wewnetrznych. Skąd wiesz? Temat ciekawy. Tylko czy potwierdzają go jakieś badania? Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus-1e Re: minerały u wegetarian i niewegetarian 07.12.04, 00:02 Wege Najwęcej minerałów mają kiełki nasion, liściowe; kiełki można zrobić własnym sumptem. Jak to zrobić? polecam artykuły o kiełkowaniu, sokach. Dział artykuły: omega-3: dział pytanka i odpowiedzi (pod koniec) www.surawka.republika.pl/ Mam pytanie: czy codziennie pobierasz suplementację witaminą B12? polecam dyskusję i linki: www.vegetarian.pl/forum/index.php?s=53c04da6fac87576cac386a59c6af642&act=ST&f=13&t=1509&st=40entry25297 Pozdro. Jędruś wegano-witarianin + B12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wege Re: minerały u wegetarian i niewegetarian IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.04, 10:54 pobieram czasem i B12 i same zestawy mineralne. pewnie na ubytki też stres ma wpływ. ja od 13 lat nie jem mięsa i jajek, od roku nabiału (z wcześniejszemi przerwami) ale zaczęłam czasem ryby bo mam tez uczulenia na niektóre warzywa i nasiona itd. gdzieś czytałam że przy diecie złożonej z samych warzyw szybciej wytraca się właśnie minerały. cóż, jakoś nad tym popracuję. dzięki za porady w każdym razie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus-1e Re: minerały u wegetarian i niewegetarian 11.12.04, 08:59 To co jeszcze znalazłem w necie: To artykuł o orędowniku Diety Surowej Żywności oraz używaniu wody destylowanej. Podśmiewali się z niego ponieważ odżywiał się surowym wegańskim pokarmem. Przestali kiedy skończył 100lat Dożył 118, (1866-1984) Oto link www.sas.aplus.pl/veg/viewtopic.php?p=3480#3480 Pozdro. Jędruś wegano-witarianin + B12 Odpowiedz Link Zgłoś