Dodaj do ulubionych

minerały u wegetarian

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.04, 20:10
nie jem mięsa ani jajek ani nabiału (uczulenie). gł. wegetariańskie rzeczy
ale i czasem ryby. mam wrażenie, że strasznie szybko tracę minerały, ciągłe
skurcze mięśni itd. jak to bywa u innych?
Obserwuj wątek
    • Gość: zielone słoneczko Re: minerały u wegetarian IP: *.gorzow.mm.pl 06.12.04, 22:54
      Nie jem mięsa i ryb 14 lat. Nie zauważyłam u siebie żadnych takich objawów.
      Skurcze mięśni mogą być skutkiem braku magnezu - jest go dużo np. w
      czekoladzie ;)
      • szept_ciszy Re: minerały u wegetarian 06.12.04, 23:40
        może warto sięgnąć po gotowe suplementy z apteki?
        • kraxa Re: minerały u wegetarian 09.12.04, 13:06
          syntetycznym suplementom zdecydowane nie!!! One nie sluza nawet miesozercom-
          nie wywieraja pozytywnego wplywu na organizm, tylko w charakterze toksyn i
          zBogów odkladaja sie w narzadach wewnetrznych. Dieta wegetarianska musi byc
          bardzo roznorodna. Jesli ktos nie jest w stanie nalezycie skupic sie na
          odzywianiu- niech sie na to nie porywa. Trzeba pamietac o warzywach, ale
          równiez nasioach, orzechach, roslinach straczkowych. Glony, wodorosty, tofu,
          miso- nieststy dieta wegetarianka jest drozsza niz zapychanie sie miechem, ale
          naprawde mozna.
          • Gość: rodzynek Re: minerały u wegetarian IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.04, 09:54
            > syntetycznym suplementom zdecydowane nie!!! One nie sluza nawet miesozercom-
            > nie wywieraja pozytywnego wplywu na organizm, tylko w charakterze toksyn i
            > zBogów odkladaja sie w narzadach wewnetrznych.

Skąd wiesz? Temat ciekawy. Tylko czy potwierdzają go jakieś badania?
    • jedrus-1e Re: minerały u wegetarian i niewegetarian 07.12.04, 00:02
      Wege
      Najwęcej minerałów mają kiełki nasion, liściowe; kiełki można zrobić własnym
      sumptem.
      Jak to zrobić? polecam artykuły o kiełkowaniu, sokach.
      Dział artykuły:
      omega-3: dział pytanka i odpowiedzi (pod koniec)
      www.surawka.republika.pl/
      Mam pytanie: czy codziennie pobierasz suplementację witaminą B12?
      polecam dyskusję i linki:
      www.vegetarian.pl/forum/index.php?s=53c04da6fac87576cac386a59c6af642&act=ST&f=13&t=1509&st=40&#entry25297

Pozdro.
      Jędruś wegano-witarianin + B12
      • Gość: wege Re: minerały u wegetarian i niewegetarian IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.04, 10:54
        pobieram czasem i B12 i same zestawy mineralne. pewnie na ubytki też stres ma
        wpływ. ja od 13 lat nie jem mięsa i jajek, od roku nabiału (z wcześniejszemi
        przerwami) ale zaczęłam czasem ryby bo mam tez uczulenia na niektóre warzywa i
        nasiona itd. gdzieś czytałam że przy diecie złożonej z samych warzyw szybciej
        wytraca się właśnie minerały. cóż, jakoś nad tym popracuję. dzięki za porady w
        każdym razie ;-)
        • jedrus-1e Re: minerały u wegetarian i niewegetarian 11.12.04, 08:59
          To co jeszcze znalazłem w necie:
          To artykuł o orędowniku Diety Surowej Żywności oraz używaniu wody destylowanej.
          Podśmiewali się z niego ponieważ odżywiał się surowym wegańskim pokarmem.
          Przestali kiedy skończył 100lat
          Dożył 118, (1866-1984)
          Oto link
          www.sas.aplus.pl/veg/viewtopic.php?p=3480#3480
          Pozdro.
          Jędruś wegano-witarianin + B12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka