Dodaj do ulubionych

Akupunktura

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 17:39
Czy ktoś leczył bóle kręgosłupa na tle dyskopatii akupunkturą? jakie wrażenia
i efekty?
Obserwuj wątek
    • vecka Re: Akupunktura 27.12.04, 19:49
      Hej

ja nie leczylam akurat tego akupunktura, ale znam takich co leczyli i efekty
      dobre, ale musisz trafic do dobrego spejalisty.
      Jezli trafisz do kogos, kto sie na tym nie zna, to moze ci nawet krzywde zrobic.
      POzdr.
    • Gość: ppp Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 20:13
      1) O akupunkturze:
      www.amsoft.com.pl/bs/akupunktura.html
      2) Stosowanie akupunktury nie zaszkodzi twojemu organizmowi, ale kieszeni tak.
      Natomiast nigdy nie korzystaj z uslug tzw. kregarza. Konsekwencje moga byc powazne.
      3) Zloz wizyte ortopedzie i neurochirurgowi.
      • Gość: ola Re: Akupunktura IP: *.chello.pl 27.12.04, 20:26
        > Natomiast nigdy nie korzystaj z uslug tzw. kregarza. Konsekwencje moga byc
        powa
        > zne.

Właśnie. Zastanawiałam się nad tym wielokrotnie i doszłam do wniosku, że trzeba
        być mocno zdesperowanym, żeby zaufać komus takiemu. A jednak są popularni.
        Znasz może jakieś drastyczne przeypadki? Oczywiście nie myślę o taniej
        sensacji, raczej o przestrogach...
        • Gość: ppp Re: Kregarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:17
          Owszem kregarze udajac lekarzy i ukrywajac sie za zgrabna nazwa "lekarz
          chiropraktyk" potrafia uszkodzic zarowno rdzen kregowy jak i tetnice kregowe.

A troche teorii na temat kregarstwa:
          Większość kręgarzy widzi masaż pleców oraz uciskanie kręgów jako manipulowanie
          energią, która przebiega ich zdaniem z mózgu przez kanał prowadzący wzdłuż
          kręgosłupa. Uciskanie kręgów i masaż okolic kręgosłupa ma ułatwić swobodny
          przepływ tej bioenergii, poprawiając stan zdrowia chorego.

Twórcą kręgarstwa był Daniel D. Palmer. Zaczęło się od tego, że Palmer nastawił
          kręgi swemu głuchemu znajomemu, a ten ponoć odzyskał słuch. Niedługo potem,
          Palmer nastawił kręgi swej chorej na serce sąsiadce, a to rzekomo uwolniło ją od
          choroby serca.

Palmer nie wiedząc, że wszystkie nerwy słuchowe ulokowane są w czaszce, a kręgi
          nie mają żadnego wpływu na serce, przyjął, że wszystkie narządy człowieka
          połączone są z nerwami przebiegającymi wzdłuż kręgosłupa. Uznał, że problemy z
          kręgami oraz zakłócenia w energii rzekomo przebiegającej wzdłuż kręgosłupa są
          przyczyną wszystkich chorób. Na tym przekonaniu oparł system leczniczy zwany
          kręgarstwem (chiropraktyką).

Naukowe badania wykazały fałszywość założenia, że manipulowanie wyrostkami
          kręgowymi powoduje choroby ciała i wywiera jakikolwiek wpływ np. na schorzenia
          oczu, zapalenie wyrostka robaczkowego, wrzody żołądka. Badania nie potwierdziły
          też istnienia kanału energii, który przebiega wzdłuż kręgosłupa.

Kolejni szarlatani zerujacy na ludzkich tragediach.
      • Gość: are Re: Akupunktura IP: *.clubnet.pl 27.12.04, 20:34
        Bredzisz znowu.

free.of.pl/z/zzsk/art/zyjmy_dluzej/akupunktura.html

"Twórcą polskiej szkoły akupunktury był prof. dr med. Zbigniew Garnuszewski.
        W 1986 r. akupunkturę oficjalnie uznało Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej.
        W 1989 r. odbyło się pierwsze posiedzenie Grupy Naukowej ds. Akupunktury Światowej Organizacji Zdrowia. Było ono poświęcone zagadnieniom nazewnictwa punktów akupunktury."

Istnieje grupa "lekarzy" ktorzy ze wzgledow psychologicznych nie sa w stanie
        sie pogodzic z medycyna naturalna, a Ty po prostui jestes ich ofiara.
        • Gość: ppp Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:28
          Jak mozna w ogole ufac komukolwiek kto twierdzi ze sledziona stanowi osrodek
          mysli, watroba produkuje lzy, a nerki sa zrodlem woli i leku u czlowieka, ze
          uszy sa polaczone jakimis wyimaginowanymi punktami ze wszystkimi organami ciala.
          Jezeli jakikolwiek chirurg, anatom, patomorfolod pokaze mi MERIDIAN z energia
          CHI gdziekolwiek w ciele czlowieka, to bede do akupunktury przekonany. Otoz nie
          pokaze bo sprytnie akupunkturzysci twierdza ze tych punktow nie da sie poznac
          zmyslowo, jedynie duchowo. Totalna bzdura

Oto czemu akupunktura przynosi ulge w bolach reumatycznych:
          1. Nakłuwanie okreslonych miejsc iglami stymuluje mozg do wytworzenia endorfin.
          Te naturalne substancje redukuja odczucie bolu tak skutecznie jak narkotyki, ale
          bez skutkow ubocznych. Zauwazono, ze gdy zwierzeta doswiadczalne otrzymaly
          naloksone, środek blokujacy endorfiny, przestawaly reagowac na akupunkture.
          2. Dr Viktor Herbert, wybitny badacz oraz profesor medycyny, podobnie jak dr
          John de Romanett w swej ksiazce "Akupunktura, Mesmeryzm i Hipnotyzm" wykazuja
          zwiazek akupunktury z hipnoza. W obu wystepuja monotonne bodzce, tworzy się
          odpowiedni klimat, wprowadza rytual, uzywa sugestii. Sila autosugestii jest
          niemala. Dzieciom wydaje sie, ze bol zanika, gdy tata podmucha, a rana goi sie
          szybciej, gdy ja mama pocaluje...

Do tego dochodzi ryzyko zakazenia HIV, wirusem zapalenia watroby. Kolejny
          szarlatanizm.
        • vecka Re: Akupunktura 27.12.04, 22:16
          are napisal:
          Istnieje grupa "lekarzy" ktorzy ze wzgledow psychologicznych nie sa w stanie
          > sie pogodzic z medycyna naturalna, a Ty po prostui jestes ich ofiara.

Dokladnie mysle are to samo. Lekarze boja sie czasem, ze cos bedzie lepiej
          leczylo niz oni...
          Pozdr.
          • Gość: Kafar Re: Akupunktura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:24
            sralismazgalispaniedupkahej karuzela czeka.

och och och jeb jeb
            • Gość: kafar Re: Akupunktura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:27
              to było do Vecka nikogo więcej

och och och jeb jeb jeb uważj na słupy
      • Gość: are Re: Akupunktura IP: *.clubnet.pl 27.12.04, 20:45
        Co do referencji w tym artykule:

Juz pierwsza pozycja ("1. Kurtz P, Alcock J, and others. Testing psi claims in China: Visit by a CSICOP delegation. Skeptical Inquirer 12:364-375, 1988.")
        wskazuje ze zalecana literatura jest prawdopodobnie dobrana tendencyjnie.
        Upewnia o tym charakter witryny. Czyli linku nie ma co traktowac powaznie.
        • Gość: ppp Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:10
          Czyli wg are akupunktura dziala ale wszyscy sie na nia uwzieli. No comments. To
          typowy objaw szarlatanizmu.
          • Gość: are Re: Akupunktura IP: *.clubnet.pl 27.12.04, 22:17
            Gość portalu: ppp napisał(a):

> Czyli wg are akupunktura dziala ale wszyscy sie na nia uwzieli. No comments.
            > To typowy objaw szarlatanizmu.

Nikt oprocz kilku jednostek sie na nia nie uwzial, przynjmniej juz nie
            dzisiaj. Akupunktura bedzie nauczana na polskich uczelniach czy gdzie tam
            maja lekarzy tego uczyc.

Jeses o prawie 20 lat do tylu z wiedza o akupunkturze. Jest powszechnie
            uznawana i wiadomo ze dziala, choc nie wiadomo jaki jest tego mechanizm.

Tam, wczesniej, gadalismy teoretycznie ale tu juz ktos pyta konkretn ie i
            potrzebuje pomocy. Drugia raz: opamietaj sie.
            • Gość: ppp Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:27
              Nie, nie bedzie zajec z niczego co przypomina metody paramedyczne na Akademiach
              Medycznych. To jest oczywiste klamstwo co mowisz. To ze ktos stworzy takie kursy
              nie znaczy o ich powszechnym zaakceptowaniu. Prosze cie: opamietaj sie z
              bezsensowna agitacja za bezuzytecznymi metodami.
              A argumenty pod tytulem "dziala ale nie wiadomo jak" to dorosly czlowiek nie
              smie nawet wysnuc. Zastanow sie nad glupotami ktore wypisujesz.
              Jezeli ktos potrzebuje pomocy to wylacznie lekarza. Nie masz najmniejszego prawa
              odciagac kogokolwiek od tradycyjnej medycyny na rzecz paramedycznych bzdur!
              Takie zachowania jedynie odsuwaja w czasie wlasciwa diagnoze, pogaraszaja
              rokowania, doprowadzaja do pogorszenia stanu zdrowia.
              • Gość: are Re: Akupunktura IP: *.clubnet.pl 27.12.04, 22:41
                ROTFL
                • Gość: ppp typowy brak argumentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:29
                  Ktora czesc cie tak rozmieszyla, chetnie ci wytlumacze.
            • vecka Do are 28.12.04, 10:34
              Witaj,

akurat taki mi poloznik...jak...Nie bede juz pisac jaki to on poloznik.
              Ppp to sie wydaje, ze pozjadal wszytkie rozumy i ze ma wiedze Boga o tym
              swiecie..., wydaje mu sie, ze wszytko mozna udowodnic...Hahahaha...
              Ciagle ppp piszesz o tym wyksztalceniu...Najczesciej to jest, ze ludzie
              wyksztalceni wiedza, ze zawsze jest cos czego jeszcze nie odkrylismy, bo nie da
              sie odkryc wszytkiego i maja nieco wiecej pokory do natury i do tego co Pan Bog
              stworzyl. Ci, ktorzy najmniej wiedza, tym wlasnie sie wydaje, ze maja wiedze
              absolutna.
              A tak z ciekawosc ppp? Jakie ty masz wyktszlacenie skoro taki juz madry jestes?
              Studiowales u Boga, ze masz taka wiedze absolutna?
              Pozdr. Are.
              • Gość: kafar [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 16:54
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: porada Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:13
      mnie akupunktura bardzo pomogła na bóle stawowe, ale trafiłam do dobrego
      lekarza.
      • vecka Are, ppp spamuje, daj sobie z nim spokoj. 27.12.04, 22:22
        Serrio, nie zwracaj na niego uwagi, bo do niego nic nie dociera.
        POzdr.
        • Gość: ppp Trzeba znacz znaczenia slow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:30
          Naduzywasz wiec jeszcze raz ci wytlumacze:
          pl.wikipedia.org/wiki/Spam
          A prawo do wypowiadania sie na tematy zdrowotne zakladam ze ze wzgledu
          wyksztalcenia mam duze wieksze. Na cale szczescie nie ty tu jestes od doboru
          rozmowcow. Nie podoba ci sie co pisze, po prostu ignoruj, albo zaloz sobie forum
          prywatne.
          • Gość: położnik Re: Trzeba znacz znaczenia slow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:39
            ppp już tłumaczyłem Ci raz nie trać energi na Vecka zignoruj ją
            • Gość: are Re: Trzeba znacz znaczenia slow IP: *.clubnet.pl 27.12.04, 22:46
              jesli jestes tym za kogo sie podajesz to dobrze wiesz ze on bredzi o
              akupunkturze.
            • Gość: ppp masz absolutna racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:33
              Chyba masz racje bo to przypomina walke z wiatrakami. Zal mi tylko Arka, bo
              jednak pomimo tego ze jest mlodym czlowiekiem w ogole nie mysli racjonalnie.
              Ciekawe co studiuje?

"W rezultacie zioła i mikstury ziołowe uważane są za lepsze od środków
              uzyskanych w laboratorium. Metody uzdrawiania takie jak homeopatia czy
              terapeutyczny dotyk są żarliwie promowane, pomimo braku dobrych klinicznych
              dowodów na skuteczność, nielogiczności, pogwałcenia fundamentalnych praw nauki,
              a więc okoliczności wymagających więcej, a nie mniej, materiału dowodowego."
              The New England Journal of Medicine
    • daisy55 Re: AMAR Sosnowiec, Katowice - warto? 27.12.04, 23:05
      Witajcie, czy ktoś z Was korzystał z akupunktury u nich? Jeżeli tak, napiszcie,
      prosze czy warto. Chodzi mi o problemy trawienne.
      A może znacie jakiś innych dobrych lekarzy w okolicach Katowic, Sosnowca?
      Z góry dzieki za wszelkie info.
    • Gość: Iwana Re: Akupunktura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:12
      Tak suma sumarum to niewiele dowiedziałam się na zadany temat.Chyba nie
      trafiłam na poważnych i kompetentnych internautóe. przykro mi.
      • Gość: are Re: Akupunktura IP: *.clubnet.pl 27.12.04, 23:27
        Przykro mi ze tak sie stalo, ale Ppp po prostu podawal nieprawdziwe
        informacje. Poczekaj jeszcze, zjawi sie moze lekarz (zagladaja tu czasem) i
        Ci odpowie.
        Pozdr.
      • Gość: ppp Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:35
        Dowiedzialas sie tyle ze akupunktura ci nie pomoze. Radze zasiegnac porady lekarza.
        • Gość: silva Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 16:51
          Lekarz medycyny,neurolog sprawdzil reakcje zapisał tabletki na migrene i
          powiedział ze z tym da się żyć.Gratuluje idiotycznego sceptycyzmy.Z tym tez da
          się życ.To było do ppp
      • Gość: abaria Re: Akupunktura IP: 194.88.59.* 28.12.04, 12:40
        witaj,
        ja dwukrotnie korzystalam z akupunktury, oryginalnej chinskiej. pomogly mi juz
        dwie sesje. na prawie 6 lat moglam zapomniec o bólu kregoslupa, gdy poprzednio
        miewalam ataki co rok.
        ponadto korzystalam z elektro-akupunktury w przychodni zwalczania bólu w
        tychach.
        tam po wszystkich 10 zabiegach odczulam ulge, ale nie zanik dolegliwosci. pewnie
        dlatego, ze chinczycy wiedza najlepiej jak prawidlowo wbijac igly.
        polecam.
        • Gość: Iwana Rdo Abari IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 16:30
          Jestem również ze Śląska. Gdzie w okolicy przyjmują ci dobrzy Chińczycy?
          • Gość: abaria Re: Rdo Abari IP: 194.88.59.* 29.12.04, 08:59
            niestety, ci chinczycy praktykuja na wegrzech,ale slyszalam o lekarzu-
            chinczyku chyba w okolicach zabrza. popytaj, moze znajdziesz jakas informacje.
            • Gość: are Re: Rdo Abari IP: *.clubnet.pl 29.12.04, 09:47
              tel. do chinczyka w Zabrzu: 370 14 85. Ale ode mnie to kawalek i nie wiem
              nic o tym Chinczyku, oprocz tego ze to prawdziwy Chinczyk (urodzony w
              Chinach).
              • Gość: abaria Re: Rdo Abari IP: 194.88.59.* 29.12.04, 10:14
                podobno to lekarz.a ja wg wlasnego doswiadczenia jestem zdania, ze tylko
                chinczycy potrafia pomagac ta metoda. 4 tysiace lat tradycji to spora przewaga
                nad "bialymi".
      • jef_f Re: Akupunktura 28.12.04, 17:15
        Gość portalu: Iwana napisał(a):

> Tak suma sumarum to niewiele dowiedziałam się na zadany temat.Chyba nie
        > trafiłam na poważnych i kompetentnych internautóe. przykro mi.

To zalezy co chcialas sie tak naprawde dowiedziec:)))))
        Ja dowiedzialem sie bardzo duzo i w tym miejscu pragne serdecznie podziekowac
        sceptykom za ich merytoryczna dyskusje, szczegolnie ppp i snajperowi.
        Troszke tylko szkoda mi Arka ktory do tej pory walczyl zaciekle na tym forum z
        szarlatanami, a teraz nieco zmienil "front".
        Arku, sceptyzyzm jeszcze nikomu w zyciu nie zaszkodzil, a juz szczegolnie
        w przpadku kontaktow z przedstawicielami tzw. medycyny "fantazyjno-tradycyjno-
        ludowej".
        Pozdrawiam sceptykow i Arka:))
    • Gość: porada Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 10:27
      POMOŻE.
      • jef_f Re: Akupunktura 28.12.04, 17:20
        Gość portalu: porada napisał(a):

> POMOŻE.

Abra kadabra , raz dwa tri...czetyri.......))))))))
        • Gość: porada Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:54
          nie życzę ci, abyś musiał kiedykolweik żyć z bólem jak ja.
          dlatego tylko tacy ludzie wiedzą jak cenne jest, gdy choć trochę przestanie
          boleć
          • Gość: ppp Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:02
            Troche to nawet ibuprofen albo paracetamol pomaga. Naprawde to nie jest z
            czystej zlosliwosci, ale wyrzucisz jedynie pieniadze i nadzieje w bloto. Jezeli
            jeden lekarz cie zawiodl, to nic prosteszego - idz do innego.
            • Gość: Marylka Re: Akupunktura IP: *.net.pl 29.12.04, 16:23
              Gość portalu: ppp napisał(a):

> Troche to nawet ibuprofen albo paracetamol pomaga. Naprawde to nie jest z
              > czystej zlosliwosci, ale wyrzucisz jedynie pieniadze i nadzieje w bloto.
              Jezeli
              > jeden lekarz cie zawiodl, to nic prosteszego - idz do innego.
              I tak wkoło , Macieju.... Za parę miesięcy do nastepnego. Jeśli pomaga
              cokolwiek- nawet akupunktura- to warto. Bo przecież chodzi o to, by wreszcie
              przestało boleć. Nawet jeśli to wiara czyni cuda- to warto za taką wiare
              płacić. Nieprawdaż?
              A na niektórych paracetamol czy ibuprom nie działa...
              • Gość: ppp Re: Akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 17:33
                > I tak wkoło , Macieju.... Za parę miesięcy do nastepnego.
                Widze ze jestes beznadziejnym przypadkiem. Nie chcesz chodzic do lekarza nie
                chodz. A jak trafisz do szpitala to sie szybko wypisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka