Gość: Iwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:05 Czy ktoś stosował plastry przeciwbólowe Durogesic (fentanyl). Jakie działanie, jakie odczucia czy pomaga i czy uzależnia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iwa Re: Durogesic (fentanyl) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:29 Nikt??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Durogesic (fentanyl) IP: *.211-200-80.adsl.skynet.be 11.01.05, 21:36 > Jakie działanie Dobre. Fentanyl do silny lek przeciwbolowy, a plastry sa dostepne w szerokiej gamie od 25 do 100 µg/h. > jakie odczucia Rozne. Dzialania uboczne ma takie, jak inne leki z tej grupy: sennosc, nudnosci, zaparcia naleza do najistotniejszych. > czy pomaga Tak- jesli boli, bo to lek przeciwbolowy. Poczatek leczenia Durogesikiem jest frustrujacy dla pacjenta, bo dzialanie rozwija sie powoli (zauwazalny efekt dopiero na drugi dzien po przylepieniu plastra). > czy uzależnia Nie uzaleznia, jesli jest stosowany z wlasciwych wskazan. Podobnie zreszta jak inne opioidy. Rozwija sie tolerancja, owszem, ale nie uzaleznienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa Re: Durogesic (fentanyl) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:49 Dzięki za wyczerpujące informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa Re: Durogesic (fentanyl) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:21 Prosze o więcej informacjo na temat fentanylu /durogesic/. Czy pomaga przy ostrej rwie kulszowej, czy lekarze chętnie go przepisują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Durogesic (fentanyl) IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 12.01.05, 16:28 Ogolnie przyjetym schematem leczenia bolu jest tzw drabina WHO. Na tej drabince Durogesic i inne mocne opioidy sa dosc wysoko, wiec w zadnym bolu Durogesic nie jest lekiem pierwszego rzutu. Stosuje sie go po wyczerpaniu innych mozliwosci. W ostrej rwie kulszowej zazwyczaj wystarcza inne leki, ewentualnie opioidy podane tak, aby dzialaly krocej i szybciej, a wiec w zastrzyku lub doustnie. Tak wiec Durogesic w tej sytuacji- mozna, ale po co? > czy lekarze chętnie go przepisują Nie rozumiem pytania. Moze inaczej, nie chce rozumiec pytania, bojac sie, ze jestem przedmiotem badania rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa Re: Durogesic (fentanyl) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 17:27 Dziękuję Ci Doki za informacje. Źle zrozumiałeś moje pytanie, nie chodzi mi o badanie rynku tylko chciałam wiedzieć czy Durogesic /wiedząc,że jest na III szczeblu analgetyków/ jest przepisywany przez lekarzy przy bólach dotkliwych ale nienowotworowych. Wszk to bardzo silny opioid.Ja jestem na etapie, że żadne NLPZ mi nie pomagają, nawet po Tramadolu czuję rwanie w nodze. Muszę jednak przejść badanie MR i stąd mój problem. Ja nie mogę się położyć na wznak bo odczuwam silne ciągnięcie i ból w podudziu. Dlatego myślałam o fentanylu jako środku, który doraźnie pomógłby mi przejść przez to badanie. Możę jadnak nie pomoże skoro po tramadolu też nie mogę się położyc na wznak bez bólu. Co Ty na to, co powinnam wziąć żeby poskutkowało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Durogesic (fentanyl) IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 12.01.05, 17:33 > Ja jestem na etapie, że żadne > NLPZ mi nie pomagają, nawet po Tramadolu czuję rwanie w nodze. No to w taki razie trudno mowic o ostrej rwie, skoro juz mialas czas wyprobowac wszystko procz mocnych opioidow. Fentanyl ma silniejsze dzialanie przeciwbolowe od tramadolu, ale uwazam, ze dobor postaci leku jest nieszczesliwy, wlasnie ze wzgledu na powolne i dlugotrwale dzialanie. Jesli chodzi tylko o zablokowanie bolu tak, aby mozna bylo lezec w MRI bez ruchu, czyli na jakies 45 minut, to z preparatow fentanylu bylby lepszy niedostepny w Polsce, a i w USA chyba juz wycofany Fentanyl Oralet (lizak z fentanylem). Wracajac jednak na ziemie: kazda szybko dzialajaca postac doustna, i to niekoniecznie fentanylu, wydaje sie lepsza do tego celu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa Re: Durogesic (fentanyl) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 17:54 A co myślisz o morfinie? Jej działanie jest krótkie i mogę "nie zdążyć". Poza tym czy ona jest wrażliwa na tego typu ból? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Durogesic (fentanyl) IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 12.01.05, 18:09 > A co myślisz o morfinie? Jej działanie jest krótkie i mogę "nie zdążyć". Fentanyl dziala krocej od morfiny (w jednorazowej dawce). Morfina powinna zalatwic sprawe. > Poza tym czy ona jest wrażliwa na tego typu ból? Fentanyl i morfina maja podobny mechanizm dzialania, fentanyl jest bardziej selektywny dla receptorow µ, morfina dodatkowo dziala na receptory kappa. Faktem jest, ze nerwobole (a przy rwie praktycznie zawsze jest komponenta neuropatyczna) zle ida na opioidy. Generalnie nie ma dobrej reguly. Trzeba sprobowac, to sie przekonasz. Odpowiedz Link Zgłoś