ewa76adrian 13.01.05, 19:24 Dzisiaj odebrałam wynik badań .Może ktoś wie co to oznacza??? przeciwciała przeciwjądrowe(ANA)-obecne miano 1:320(wskazanie na p/pdsDNA,p/pssDNA,p/phistonom,p /pnuchosomom.Z góry dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: BADANIE IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 14.01.05, 11:33 To oznacza, ze w twojej krwi obecne sa, i to w dosc znacznej ilosci, przeciwciala przeciwjadrowe. Obecnosc tych przeciwcial wskazuje na mozliwosc jakiejs choroby autoimmunologicznej. Jakiej? Nie wiem, nie badalem Cie. Mozliwe sa rozne. Powinien Ci wyjasnic to lekarz, ktory zlecil to badanie. Moze to cos wyjasni: my.webmd.com/hw/lupus/hw2297.asp Odpowiedz Link Zgłoś
ewa76adrian badanie 14.01.05, 14:35 CHoruje na reumatoidalne zapalenie stawów.Ciekawi mnie to co pisze w nawiasie bo tego nie rozumie.Może ktoś wie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: badanie IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 14.01.05, 14:51 Przeciwciala przeciwjadrowe sa rozne, tzn moga byc skierowane przeciwko rozny elementom jadra dsDNA: double-stranded DNA ssDNA: single-stranded DNA histony to takie bialka, ktore tworza rodzaj "rusztowania" dla DNA a co to sa "nuchosomy" nie wiem i nawet nie potrafie zgadnac co zle przeczytalas. Odpowiedz Link Zgłoś