koleandra 15.01.05, 12:51 Witam. Zadaje to pytanie w imieniu mojej siostry. Mimo to, że ciśnienie ma zawsze dośc niskie np. 100/70 to ma bardzo wysoki puls (bicie serca) aż 130 uderzeń. Co to może oznaczac i dlaczego tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: plamka Re: 130 uderzeń na minutę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 13:00 To tachykardia (częstoskurcz),trzeba zrobić ekg, jeśli rytm jest zatokowy to chyba dobrze, lepiej iść do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: 130 uderzeń na minutę 15.01.05, 13:11 Zapomniałam napisać, że siostra ekg robiła a lekarka tylko wzruszyła ramionami i powiedziała, że "nie wie dlaczego". Co to znaczy "zatokowy"? Odpowiedz Link Zgłoś
i.p.freely Re: 130 uderzeń na minutę 15.01.05, 13:35 koleandra napisała: > Zapomniałam napisać, że siostra ekg robiła a lekarka tylko wzruszyła ramionami > i powiedziała, że "nie wie dlaczego". > Co to znaczy "zatokowy"? Nazwa "ZATOKOWY" wywodzi sie od struktury "rozrusznikowej" w przedsionku serca zwanej: WEZEL ZATKOWO PRZEDSIONKOWY. Jego rola polega na spontanicznym generowaniu bodzcow, tj. impulsow elektrycznych prowadzacy do skurczu miesnia sercowego. Przyczyn tachykardii zatokowej moze byc wiele. Z bardziej prozaicznych to: podniesiona temperatura, bol, anemia, zaburzenia hormonalne, wadliwe zastawki, zaburzenia w poziomie elektrolitow ..... the list goes on. Czy siostra nie jest czasem na jakies "uzdrawiajacej" diecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: 130 uderzeń na minutę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 13:42 powinna zrobic sobie badanie tsh, czeby wylkuczyc nadczynnosc tarczycy i echo serca, zeby sprawdzic, czy nie ma jakis z nim problemow.U mnie to wypadajacy platek zastawki takie bicie sreca powodowal. Czy sa jeszcze jakies inne objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: 130 uderzeń na minutę 15.01.05, 14:04 Hmmm... rzeczywiscie, lista długa. Czy ma jeszcze inne objawy? Nie wiem... możliwe, że ma anemię - jest bardzo szupła, ale nie blada. Możliwe, że to zmiany hormonalne, często cierpi na migreny... Odpowiedz Link Zgłoś