Dodaj do ulubionych

krew w moczu?

21.01.05, 14:29
Czy ktos wie jakie moga byc przyczyny? Mi lekarz ogolny postawil diagnoze zapalenie nerek (jestem po grypie i mialam objawy lekkiego zapalenia pecherza i nieznaczne bole w nerce albo tak mi sie wydawalo) i przepisal anybiotyk. Postanowilam poczekac jeden dzien- bralam tylko Ginjal i Urosan, nastepnego dnia poszlam do urologa i zrobilam bardziej szczegolowe badanie moczu- okazalo sie ze mocz jest w porzadku ( nie ma bakterii) i nie musze brac antybiotyku.
Ale wydaje mi sie troche dziwne, ze jednemu lekarzowi wyszedl taki wynik a drugiemu inny. moze powinnam isc do jeszcze jednego?
Obserwuj wątek
    • Gość: GOSSSCCC Re: krew w moczu? IP: 194.63.132.* 21.01.05, 19:11
      To nie lekarz robi badanie tylko laboratorium. 1 dzień leków wyjaławiających
      drogi moczowe moze wystarczyć żeby w następnym badaniu nie było bakterii.
      Pozostaje zapytać ile erytrocytów było w tym pierwszym badaniu - żeby
      uzasadniało określenie "krew w moczu". Krew w moczu widać już na "oko", a
      erytrocyturię można tylko zbadać w badaniu ogólnym moczu. Napisz coś więcej.
      • desperada Re: krew w moczu? 21.01.05, 20:02
        "na oko" nie bylo widac krwi. niestety nie widzialam wynikow, wiec nie wiem ile bylo erytrocytow. ale w poniedzialek sie zapytam. wiesz moze jaka jest dopuszczalna ilosc? jak sie leczy ta erytrocyturie? troche sie boje, ze jak odstawie leki (ginjal i urosan) to bakterie znowu powroca. moze jeszcze gdzies sie przyczaily? czy moze ja juz wpadam w hipochondrie..
        pozdrawiam
        • Gość: Gośśśćććć Re: krew w moczu? IP: 194.63.132.* 21.01.05, 20:28
          Jak bedzie 6-8 erytrocytów w polu widzenia (w pw) to się nie martw.
          Eyrtrocyturia może rzeczywiście występować w wielu chorobach - np. kamicy
          nerkowej. Na razie nie odstawiaj ginjalu do czasu następnego badania ogólnego
          moczu.
          Ps. niewielkie ilości bakterii w moczu obecne w bad. ogólnym moczu nie jest
          patologią.

• wedrowiec2 Re: krew w moczu? 21.01.05, 20:31
          Bierz przepisany przez lekarza antybiotyk. Zapalenie nerek może być następstwem
          grypy. Zaniedbanie tej choroby prowadzi często do przewlekłej niewydolności
          nerek i ich niewydolności.

• wedrowiec2 Re: krew w moczu? 21.01.05, 20:33
            Końcówka zdania miała byc inna:
            ... prowadzi często do przewlekłej niewydolności nerek a w końcu do całkowitego
            zaniku ich funkcji.

• desperada Re: krew w moczu? 22.01.05, 17:52
              tylko jak można w stwierdzić, że to jest na pewno zap. nerek? temperature mam
              ok. 36 stopni, żadnych problemów z oddawaniem moczu, miałam nieznaczny ból w
              plecach przez jeden dzień (dlategoo Poszłam doo lekarza), no i te dwa
              wykluczające się wyniki badań moczu. Pamiętam że 4 mies temu jak miałam
              zapalenie nerek miałam tak silne bóle, że nie byłam w stanie nic robić. wtedy
              wzięłam anntybiotyk
              • wedrowiec2 Re: krew w moczu? 22.01.05, 18:12
                Problem z oddawaniem moczu związany jest najczęściej z zapaleniem pęcherza lub
                obecnością kamieni moczowych a nie z zapaleniem nerek. Zapalenia nerek często
                przebiegają podstępnie, i dlatego są lekceważone (niedostrzegane) przez
                pacjentów i lekarzy. Kontroluj ciśnienie krwi, wykonaj powtórną analizę moczu,
                w diagnozie może pomóc dobrze wykonane USG.
                Wyniki badań moczu nie były wykluczające się. To były badanie wykonane przed i
                po zastosowaniu kuracji i takie wyniki mogłas otrzymaś w jej efekcie.
                • Gość: Ewa Re: krew w moczu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 22:38
                  Musisz wziąć również pod uwagę możliwośc wystąpienia krwawienia po jakichś
                  lekach przeciwzapalnych (aspiryna, ibuprofen, ketonal itp.) Mogą one powodować
                  zmniejszenie krzepliwości krwi (małe dawki aspiryny mają bardzo korzystne
                  działanie profilaktyczne przy miażdżycy ). Jeśli wcześniej leczyłaś grypę, to
                  możliwe, że brałas któreś z tych leków, i akurat tak zareagowałaś na obniżenie
                  krzepliwości.
                  • desperada Re: krew w moczu? 24.01.05, 18:43
                    disiaj robilam kolejne badanie moczu i wszystko jest ok. Ale troche mnie bola plecy (tylko nie wiem czy to nerki)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka