Dodaj do ulubionych

kolonoskopia

IP: *.com 24.01.05, 17:13
Mam miec robiana kolonoskopie za 2 tygodnie i wlasnie sobie obliczylam, ze
akurat bede miec wtedy okres. Czy moge wtedy isc na badanie, czy powinnam
przesunac termin - ale to nie takie proste, bo czeka sie pare tygodni i kto
wie, czy nowy termin tez nie wypadnie podczas okresu?
Drugie pytanie, to czy cos sie czuje podczas tego badania? Podobno mam
dostac "glupiego jasia" czyli taka niepelna narkoze. Czy to znaczy, ze bede
swiadoma tego co sie dzieje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ika Re: kolonoskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 18:01
      Hej
      Co do okresu, nie wiem, ale wydaje mi się to raczej niemożliwe. Ja bym poczekała i zapisała się na termin, kiedy okresu nie będzie- chyba, ze to nagląca sprawa, wtedy nie zwlekałabym na pewno.
      Co do drugiego pytania- wpisz w wyszukiwarkę na tym forum "KOLONOSKOPIA"- był ostatnio długaśny wątek na ten temat.
      Kolonoskopia jest moim zdaniem demonizowana. Ja nie miałam żadnego znieczulenia, przezyłam. Odczucia są jednak bardzo różne- podobno zależy od kształtu jelitka ;)
      Nie bój żaby :)
      Pa pa
      Ika

• Gość: madzia Re: kolonoskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 21:27
        Pogadaj ze swoim ginekologiem, może przesunąć okres. Tak zrobiłam kiedy miałam
        podobnie jak Ty wyznaczony termin. Samo badanie jest nieprzyjemne, myslę, że
        zależy jak lekarz zrobi. U mnie, jeden wykonał bez znieczulenia- szło przeżyć.
        Drugi chyba się nie starał, musiał uznać, że skoro dał znieczulenie, to nie
        powinno boleć ale tylko teoretycznie. Bolało jak cho.. i nie dałam zrobić do
        końca. Co lekarz podsumował określeniem- szczególnie drażliwe jelito. Moze i
        drażliwe ale ja wiem swoje. raz robiono prywatnie, drugi państwowo. Pozdrawiam,
        uszy do góry, tylko trochę wstydu.
        • Gość: kola Re: kolonoskopia IP: *.com 24.01.05, 22:17
          wiem, ze gin moze dac mi tabletki antykoncepcyjne, zeby przesunac okres,
          problem tylko w tym, ze akurat aktywnie staramy sie o dziecko.
          Czy naprawde okres wyklucza kolonoskopie? Nie mam obfitych - takie plamienia
          wlasciwie i moze tampon by sprawe rozwiazal?
          • Gość: Majka Re: kolonoskopia IP: *.wroclaw.mm.pl 24.01.05, 23:13
            Na przesunięcie miesiaczki na pewno już za późno. Zadzwon tam i zapytaj.
            Powodzenia!
          • Gość: madzia Re: kolonoskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 19:05
            Zadzwoń na oddział i zapytaj. Często przy miesiączce nie wykonuje się różnych
            zabiegów.
      • Gość: Ludzik8 Re: kolonoskopia IP: 217.96.3.* 11.02.05, 23:22
        Witam!!
        Mam już to badanie za sobą, więc się podzielę odczuciami.
        Mam 29 lat. Badanie odbyło się w Szczecinie w Szpitalu Zespolonym na ul.
        Arkońskiej 4. Po I bardzo ładny oddział miła, młoda kadra dobrze wyszkolona i
        zorganizowana i dobry sprzęt.W szpitalu spędziłem tylko 2 dni. Po przyjezdzie
        miła pani oprowadziła mnie po oddziale i przedstawiła gdzie co jest.Na początek
        badania ogólne, krew, ciśnienie, potem czyszczenie jelita gróbego. Ale żadne
        tam lewatywy. Należało kupić sobie 4l wody mineralnej do której dosypuje się
        proszek wywołujący wypróżnienia. 4l takiego napoju należy wypić w 4 godziny.
        Sam napój nie ma złego smaku, ale ostatni kubek "wchodzi" już bardzo ciężko.
        Wypróżnienia nie są czymś bolesnym.
        Na drugi dzień badanie. Nie trwało ono tak długo jak to jest w niektórych
        źródłach opisywane że 30-60 minut. Wydaje mi się że ok. 10-15 minut. Wykonywał
        je lekarz i pielęgniarka. Opowiedzieli na czym to będzie polegało i że
        momentami może lekko zaboleć (przy zakrętach)-chociaż ja o tym wiedziałem, bo
        się naczytałem.Lekarz jest komunikatywny, zadaje pytania i opowiada, to działa
        uspokajająco. Badanie było bez znieczulenia, ale w razie czego takie środki
        były przygotowane. Mam porównanie, bo robiłem podobne badanie, ale na krótszym
        odcinku i muszę powiedzieć że przy tym badaniu mimo że nie było żadnych środków
        przeciwbulowych itp. to ból był naprawdę niewielki nie było tak dużego uczucia
        wzdymania i aparat było czuć tylko w końcowym odcinku jelita co nie było bardzo
        bolesne. Słowem żadne znieczuleni nie były potrzebne.
        Badanie nie wykryło też u mnie żadnych nieprawidłowości, ale mam spokojniejszą
        głowę i wykluczone wiele chorób. Cieszę się że je wykonałem, chociaż tak się
        bałem jak pewnie każdy.

polecam, w razie pytań ludzik8coco@poczta.onet.pl

Edek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka