Dodaj do ulubionych

Całoroczny katar

IP: *.crowley.pl 06.02.05, 11:23
Od wrzesnia ub. roku mam nieustający, wodnisty katar. Czyli raczej nie jest
to katar sienny. Dołaczył się do tego ból i świąd uszu oraz świąd gardła. Sa
jakieś środki bez recepty by ulżyć jakos tym objawom ? Powinnam iść do
laryngologa czy raczej alergologa ? Prosze forumowiczów o podzielenie się
opiniami na temat leczenia ( i wyleczenia ) całorocznego nieżytu nosa.
Obserwuj wątek
    • duszkan Re: Całoroczny katar 06.02.05, 11:43
      Całoroczny katar jest wówczas gdy obejmuje również oprócz
      sezonu "roztoczowego" (IX-IV) także okres pylenia. Prawdopodobieństwo,że twój
      katar jest pochodzenia alergicznego jest duze, więc najlepiej skierować swe
      drogi zarówno do laryngologa, jak i alergologa. Wstępnie zacznij np.od
      preparatu Cirrus lub Clarinase(max do 10 dni). Katar alergiczny niestety szybko
      wróci po odstawieniu leku. 1 uwaga oba preparaty zawierają lek p/histaminowy-
      p/wskazany w ciąży oraz pseudoefedynę, p/wskazany w nadciśnieniu. Oba leki
      trzeba odstawić ok. 14 dni przed planowanymi testami skórnymi.
      • Gość: Dorota Do: duszkan IP: *.crowley.pl 06.02.05, 12:09
        Bardzo dziekuję za szybką reakcję na mój post. Czy środki Cirrus i Clarinase są
        dostepne bez recepty ?
        P.S. Symaptyczne jest Twoje forum prywatne ;-).
        • Gość: Duszkan Re: Do: duszkan IP: 194.63.132.* 06.02.05, 12:20
          Cirrus jest bez recepty.
        • Gość: Bazylka Re: Do: duszkan IP: 62.111.139.* 06.02.05, 12:20
          Z tymi prochami to ja bym uważała. Np mój lekarz piekli sie za każdym razem kiedy o tym mowa, bo np taki cirrus jest bez recepty, a to silny lek. Mogą byc różne efekty uboczne i ja np nie mogłam go brac, bo się czułam parszywie(pseudoefedryna). Ogólnie rzecz biorąc powinnas iśc do lekarza i potem dopiero brac jakiekolwiek leki- pamietaj, że bardzo łatwo jest sobie zaszkodzic.... Przeciez korona Ci z głowy nie spadnie, jak najpierw pójdziesz do lekarza a potem dopiero zaczniesz cokolwiek brac.
          pozdr. B
          • pic-na-wode Re: Do: duszkan 07.02.05, 03:52
            > Nie powinnismy sobie samemu szkodzic 'prochami'!

> Najlepsza szkode osiaga sie dzieki lekarzowi, do ktorego nalezy chodzic od
            urodzenia i lykac 3 x dziennie wszystko to co przemysl faramceutyczny
            wyprodukuje, a lekarz chetnie przepisze...
            • Gość: Bazylka Re: Do: duszkan IP: 62.111.139.* 07.02.05, 11:08
              pic-na-wode napisał:

> Najlepsza szkode osiaga sie dzieki lekarzowi, do ktorego nalezy chodzic od urodzenia i lykac 3 x dziennie wszystko to co przemysl faramceutyczny wyprodukuje, a lekarz chetnie przepisze...

Oj, jak dobrze, że witaminek nie produkuje przemysł farmaceutyczny... jak dobrze...
              • Gość: Teresa Re: Do: duszkan IP: *.net-serwis.pl 07.02.05, 12:07
                alez produkuje, produkuje, ale ty myslisz, ze o syntetyczne, albo nawet
                naturalne, ale wyizolowane witaminy chodzi?
                nasze organizmy potrzebuja witamin, czy innych skladnikow odzywczych, w pewnych
                zestawieniach wystepujacych w naturze, tzw. calosci pokarmowych - te sa dobrze
                rozpoznawane i przyswajane i takie sa
        • Gość: Kata Re: Do: duszkan IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 06.02.05, 19:09
          Cirrus niektórych otępia, zaś leki na alergię powodują senność.
    • Gość: Bazylka Re: Całoroczny katar IP: 62.111.139.* 06.02.05, 11:50
      Taka "woda" z nosa,świąd uszu i gardła zakrawa mi na alergię,bo sama miewam takie objawy (alergiczka, od małego pod pieką lekarzy).
      W aptekach są te wszystkie leki, które stosuje się przy alergiach,np allertec czy Cetalergin (zawierają dichlorowodorek cetyryzyny), mogłabyś spróbowac, ale i tak najpierw radziłabym zrobic sobie testy alergiczne.. Idz może najpierw do alergologa- tam dostaniesz dalsze instrukcje ;)
      Pozdrawiam,
      B
      • Gość: Dorota Do: Bazylki IP: *.crowley.pl 06.02.05, 12:04
        Dziekuję za radę, Bazylko. Powiedz mi, czy istnieją testy potwierdzające
        uczulenie na kurz ?? Czy takie beznadziejne uczulenie na coś, co jest wszędzie,
        odczula się ??
        Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: Bazylka Re: Do: Bazylki IP: 62.111.139.* 06.02.05, 12:15
          Kochana.... no, to właśnie ja to mam.. Właściwie to nie jest to tak do końca uczulenie na kurz, a na roztocza. Poza tym mam jeszcze uczulenie na pierze, pyłki traw, sierśc zwierzaków(w szczególności kotów)i kilka innych, "wszędobylskich" alergenów. Jedyne z czym mam spokój, to jedzenie i leki- na to nigdy nic nie miałam (choc wcale nie jest powiedziane, że sie jeszcze nie wyrobi).
          Ja biore na stałe zyrtec i kilka innych prochów- fakt, pomaga, ale też nie zawsze, bo jak jest duże stężenie alergenów, to i tak organizm potrafi ześwirowac. Nie rób nic na własną rękę, tylko idz do alergologa. On Ci każe zrobic testy i wtedy będziesz miec pewnośc. Co do odczulania.. hmmm.. mądrzyc się nie będę, ale mi to nigdy nie pomogło i podchodzę do tego bardzo sceptycznie. Po prostu nauczyłam się z tym życ. Jeśli będziesz pod opieką dobrego lekarza, to juz on (ona) znajdzie najlepszy sposób walki z Twoimi alergiami :)
          Pozdr.
          B
          • pic-na-wode Re: Do: Bazylki 07.02.05, 04:00
            > Zawsze podziwialem ludzi o glebokiej wierze.

> Takze w lekarzy!!!

> Szkoda jednak ze ci gleboko wierzacy w lekarzy cierpia jednak na 'swoje
            choroby' i umieraja z powodu niewydolnosci nerek, czy tez problemow z watroba,
            ktore to diagnozuja inni...lekarze i lecza je do smierci....
    • Gość: Magda Re: Całoroczny katar IP: *.3vnet.pl 06.02.05, 14:34
      Dorotka tez mysle zebys poszla po skierowanie do alergologa.Tylko mozesz miec
      problem dlugie terminy.Moj syn jest uczulony na roztocze kurzu w slabym stopniu
      a wnuczek ma najwyzszy.Najgorzej choruja w zimie,roztocza rozmnazaja sie w
      wysokiej temp.szybciej ,dlatego odpowiednia to 18.Odczulanie jest
      dlugie .Wnuczek zaczal ,ale na efekty trzeba poczekac.Musisz pomyslec ,czy w
      zimie katar Ci sie nasila, zero poduszek z pierza ,kwiaty dywany, koce
      itd.Widzisz nieraz testy wyjda ujemne, a to nieoznacza ze nie jestes
      alergikiem.Ja w przypadku wnuczka zrobilam prywatnie bo nie moglam sie doprosic
      lekarza o skierowanie[przepisywala rozne krople antybiotyki , brak
      efektu].Wnuczek ma poczaki astmy dlatego corka zdecydowala sie na odczulanie.
      Natomiast syn oprocz kataru nie wystepowaly u niego zapalenia oskrzeli.To tylko
      mojasugestia ale ktopyta nie bladzi.
      • Gość: Dorota Re: Całoroczny katar IP: *.crowley.pl 06.02.05, 15:29
        Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi.
    • jasio11 Re: Całoroczny katar 06.02.05, 16:31
      > W zadnym przypadku nie uzywaj wit.C w ilosci conajmniej 3 g dziennie.

>Pozbawiloby cie to nie tylko symptomow alergii, ale i nie mialabys
      usprawiedliwienia odwiedzania lekarzy i aptek, a bez tego wiekszosc ludzi zyc
      nie potrafi....
      • Gość: Bazylka Re: Całoroczny katar IP: 62.111.139.* 06.02.05, 18:09
        BRAWO!Witaminka C jest lekiem na nowotwory, bóle wszelkiego pochodzenia, dychawice, zapalenia płuc, depresje, zapalenie wyrostka robaczkowego, itp itd.. jak będziesz brac, to nawet Ci amputowane kończyny odrosną!! Masz alergię taką, że się dusisz za każdym razem kiedy zapomnic wziac tych podłych, białych pigułek? nic się nie dzieje! Wez witaminkę C i od razu poczujesz się lepiej! Witaminka C lekiem cudownym i jedynym w swoim rodzaju! Bierzmy wit C i żadne choróbsko Cie nie dopadnie a podli lekarze nie będą na Tobie kasy zbijac....

A potem się obudziłam i okazało sie, że to był tylko piękny sen....
        • pic-na-wode Re: Całoroczny katar 07.02.05, 03:48
          > A spalas w kaftanie bezpieczenstwa, czy tylko do lozka przywiazana?

> Przeciez Jasio napisal wyraznie zeby w zadnym wypadku wit.C nie brac, bo
          mozna wyladowac w psychiatryku, gdzie sie najwidoczniej obudzilas....
          • Gość: Bazylka Re: Całoroczny katar IP: 62.111.139.* 07.02.05, 11:11
            Ciesze się, że na tej ziemi są tacy ludzie jak Ty.. Pocieszające, że niektórzy mają taki problem ze sobą, że koniecznie chcą innym doładowac. Cwicz, może kiedyś Ci wyjdzie ;)
    • Gość: polka Re: Całoroczny katar IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 19:03
      też mam ten problem,całoroczny katar,częsty ból gardła i meczący kaszel
      szczególnie rano zaraz po wstaniu z łóżka jednak okazało się,że to nie alergia(
      miałam testy zarówno skórne jak i z krwi)
      czy ktos ma podobne objawy i nie jest alergikiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka