Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy powyżej 25 roku życia

IP: 195.84.153.* 09.02.05, 17:55
W Polsce od mimimum 30 lat i tylko ludziom po egzaminie w ruchu miejskiem w
godzinach szczytu.
Obserwuj wątek
    • Gość: michalina Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 17:59
      Bardzo dobry pomysł!!-może nie aż 25lat ale przynajmniej 21!!!
      Gwarantuję ,że ilość wypadków śmiertelnych spadła by o połowę conajmniej!!
      • Gość: tig Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 08:03
        sam mam prawo jazdy o 17 roku życia i dzisaj uważam że to był błąd ile
        pieniedzy wydałem na mandaty za szybką jazde naszczescie sie nierozbiłem a
        dzisaj niepłace mandatów bo jeżdze wolniej i bezpieczniej 25 lat tak uważam
        niech człowiek dorosnie i wypatków bedzie dużo dużo mniej
        • Gość: Włodek z Poznania zagrożeniem są nastolat, ale i 30-45 latkowie, ż.. IP: 213.238.96.* 10.02.05, 10:02
          życiowo nie spełnieni lub od niedawna się spełniający. To są prawdziwi piraci.
          Wśród nastolatków jest jedynie wyższy odsetek nieodpowiedzialności wynikającej z
          niedojrzałości. Wśród starszych występuje zaś poważniejszy problem - nadmierne
          zaufanie do własnego doświadczenia i zadufanie.
          • Gość: Włodek z Poznania postuluję okresowe egzaminy dla wszystkich co 5lat IP: 213.238.96.* 10.02.05, 10:03
            • Gość: kierowiec Re: postuluję okresowe egzaminy dla wszystkich co IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.02.05, 18:10
              Właściwie to twój pomysł jest realizowany, kierowca sprawca wypadku połączonego
              z ofiarami, jest kierowany na ponowny egzamin. To samo dotyczy zebranych
              punktów karnych. Natomiast nie rozumię dlaczego powtórny egzamin mieli by
              zdawać kierowcy jeżdżący latami bez wypadków.
            • Gość: kierowca Re: postuluję okresowe egzaminy dla wszystkich co IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 18:44
              Idiota 1
            • Gość: melange Re: postuluję okresowe egzaminy dla wszystkich co IP: 204.186.253.* 10.02.05, 22:39
              A wiec to mi sie stalo rok temu - nie zaczelam sie bac jazdy samochodem, po
              prostu doroslam!
              Wladku, nie wiem, jak sobie wyobrazasz takie testy. Wprawiony kierowca wykona
              wszystkie manewry perfekcyjnie ne egzaminie i nadal bedzie niebezpieczny na
              drodze. pozdrawiam.
              :)
      • Gość: marco Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.aster.pl 10.02.05, 09:49
        Ja proponuję 80 albo 90 lat jako granicę. Ludzie w tym wieku pozbawieni są
        brawury i będą bardzo ostrożni... albo lepszy pomysł: wcale nie wydawać prawa
        jazdy ludzie nie będą jeździć i nie będzie wypadków
        • Gość: kierowiec Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.02.05, 18:17
          Twoje rozumowanie pozbawione jest logiki. Bo jeśli masz rację, to zlikwidować
          samochody, zasypać drogi (posadzić drzewa) i nie będzie wypadków.Wypadki były,
          są i będą. Tylko, że pewna grupa kierowców (grupa wiekowa) powoduje tych
          wypadków szczególnie dużo i taka jest intencja wydawania prawa jazdy powyżej 25
          roku życia!
      • Gość: qwerty Młodym - prawo jazdy warunkowe, np. mogli by IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:30
        jeździć tylko w towarzystwie osoby powyzej 21 lat posiadajacej takze prawo jazdy.
        • Gość: Storm Re: Młodym - prawo jazdy warunkowe, np. mogli by IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 18:54
          No proszę, a ja mam prawo jazdy od roku, teraz dopiero 20 lat, a jeszcze nikogo
          nie zabiłem. ba- żadnego mandatu nie dostałem.
          I jakiś idiota wpadł na pomysł, żeby mi zabrać? Gratuluję - niech zacznie od
          Siebie - przecież jeśli nie będzie jeździł to na 100% nikomu krzywdy nie zrobi.

Uwielbiam idiotyczne pomysły. Skoro w polsce człowiek jest pełnoletni od 18,
          może kupować alkohol od 18, to dlaczego miały jeździć samochodem od 21? Zupełnie
          tego nie pojmuję.
      • Gość: hmm 25= absurd, 21= ok IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.02.05, 12:48
        wiem z własnego doświadczenia, a także z danych policji, że prawko dla 17-19
        latków to nieporozumienie.
        Stanowia może z 5 % kierowców a robią 30 % wypadków, czyli kilka razy więcej
        niż "przecietny kierowca".

to mówi za siebie.

pozdro
        :)
        tapety.tapety.glt.pl

• kollector KRETYŃSTWO!! 09.02.05, 18:09
      jak sobie to wyobrażacie?
      że w cywilizowanym świecie ludzie będą mogli prowadzić samochody od 16,17,18
      roku zycia a w Polsce od 25!?
      Pomyślcie!
      No i sprawdźcie od jakiego wieku Polak może zostać posłem...
      Może to kogoś przekona
      • Gość: zenon Re: KRETYŃSTWO!! IP: *.ppp.tiscali.fr 09.02.05, 20:08
        a patrzales na inteligencje tychn poslow,tu nie chodzi o liczbe ale o jakosc.
        do tego dochodzi odpowiedzialnosc za czyny i slowa.moze dasz przyklad po
        nazwisku,bo do tej pory w Polsce nie wybiera sie anonimowo.A wiec pokaz
        geniuszy!
      • Gość: kierowca Re: KRETYŃSTWO!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.02.05, 20:35
        "Ich zdaniem mózgi 18-latków nie są jeszcze gotowe do samodzielnego prowadzenia
        samochodów"
        • kazuto Re: KRETYŃSTWO!! 09.02.05, 21:41
          ja mysle, ze to raczej mozgi amerykanskich naukowcow nie sa jeszcze dojrzale.
          • mis22 Prawo jazdy z ograniczeniami, a nie zakaz 10.02.05, 03:15
            Sensowne jest wprowadzenie ograniczen na prowadzenie samochodow przez mlodych
            ludzi, a nie podwyzszanie wieku. Wiadomo, ze szansa wypadku znacznie wzrasta
            gdy jedzie w samochodzie wiecej mlodych ludzi. Przyczyna sa dwa powody -
            popisywanie sie przed kolegami i trudniejsze kierowanie obciazonym samochodem o
            czym niedoswiadczeni kierowcy nie wiedza.

W niektorych stanach mlodziez moze dostac prawo jazdy od 14 lat. Ale sa
            ograniczenia, ze mozna tylko jechac do szkoly lub na pole i nie mozna wiezc ze
            soba innego mlodego czlowieka. Ulatwia to ludziom zycie, a nie zwieksza liczby
            wypadkow.
            • Gość: bronek to zbyt mądre dla polaków - IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.02.05, 07:17
              Dziecko bardzo szybko się uczy zarówno umiejętności manualnych jak i
              logicznych, problemem jest jedynie brawura i chęć popisania się przed innymi.
              Ale ten sam problem dotyczy i dorosłych przy czym u starych mężczyzn dochodzi
              jeszcze chęć zaprezentowania swojej dominacji.
              Ludzie którzy zdobywają prawo jazdy po 25 roku życia są z reguły dużo gorszymi
              kierowcami (pod względem techniki jazdy) od tych co jeżdżą od 17 roku.

Dlatego uważam, że prawo jazdy powinno być dostępne także dla ludzi młodych ale
              z pewnymi ograniczeniami (jazda tylko z opiekunem, albo samemu na trasie szkoła-
              dom, pojazdy, do 2T itp.) i że dla wszystkich powinno być poprzedzone testem
              psychologicznym! osoby nieodpowiedzialne, nieobliczalne, chcące zawsze postawić
              na swoim nie ważne jakim kosztem, o spaczonej osobowości nie powinny mieć prawa
              kierować.
              Większym problemem jest to że jakiś furiat czy ktoś kto na drodze odreagowuje
              swoje kompleksy, dostaje prawo jazdy.
              Dziecko odpowiednio nauczone może być naprawdę dobrym kierowcą. poza tym
              samochód dla niego będzie takim samym środkiem lokomocji jak np. autobus a nie
              jakimś fetyszem i symbolem "dorosłości".
      • Gość: co za człowiek Re: KRETYŃSTWO!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 02:32
        > jak sobie to wyobrażacie?
        > że w cywilizowanym świecie ludzie będą mogli prowadzić samochody od 16,17,18
        > roku zycia a w Polsce od 25!?
        > Pomyślcie!

A gdzie, szanowny kollectorze, przeczytałeś coś o Polsce w tym artykule? Gdyby
        wymagana była umiejętność czytania to byś tramwajem zasuwał...
      • Gość: nieprzekonany Re: KRETYŃSTWO!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.02.05, 18:23
        Jakich mamy posłów to widać i słychać. Jakich kierowców toteż wi.. i sły..
        Mamy posłów dobrych, uczciwych i mamy kierowców dobrych jeżdżących bez wypadków.
        Mamy posłów oszustów i złodziei i mamy kierowców wariatów i piratów.
        • Gość: CF Re: KRETYŃSTWO!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 17:09
          Co do kierowców to się jeszcze zgodzę. :)
    • Gość: McGrefor Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 18:18
      moim zdaniem prawo jazdy mozna dawac od 18 ale do 21 roku zycia musial by w
      samochodzie przebywac ktos w wieku minimum 25 lat - to by z pewnoscia
      pomoglo ;))
      wiem to z autopsji - mam 23 lata zeby nie bylo pomowien ze to sie wypowiada
      jakas starsza osoba .
      • Gość: zenon Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.ppp.tiscali.fr 09.02.05, 20:27
        w kazdej dzedzinie zycia sa potrzebne mlode rece i stare glowy.Nie mowie juz o
        respekcie dla lepszych.no bo nie bedzie nigdy autorytetem mlodzik ktory
        jestnnadpobudliwy/sprawa dla psychiatry/ale bedzie mlody ktory ma podstawy
        moralne i fachowe do jazdy. A wiec powoli z emocjami i ocenami,zycie to
        koryguje na bierzaco.Kupiles BMW z ciemnymi szybami,to twoj wybor,ale jak
        bedziesz terryzowal miescine gdzie mieszkasz,to skonczysz jak zaczales,czyli na
        dnie.reasumujac,prawo jazdy to sprawa wybitnie indywidualna.We Francji gdzie
        mieszkam,kazdy musi jezdzic ale nie kazdy to potrafi,Efekt?najwyzsza
        wypadkowosc wypadkow smiertelnych w europie. A wiec uwaga ,uczmy sie cale
        zycie,ale nie patrzmy na biurokratow
        • Gość: J Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.cable.mindspring.com 10.02.05, 05:24
          Zgadzam sie.
    • zigzaur nie wiek decyduje 09.02.05, 18:38
      Warunkiem otrzymania prawa jazdy powinna być matura.
      Dość już buraków za kierownicą!
      • Gość: zenon Re: nie wiek decyduje IP: *.ppp.tiscali.fr 09.02.05, 20:51
        cos ci sie popierdzililo,matura to nie wstep do prawa jazdy,to wejscie w zycie
        dorosle z mysla o studiowaniu,czyli kominiarz nie zlozy ci zyczen,bo nie wolno
        mu pod twoj KOMIN podjechac,bo mu zabroniles zrobic prawko.mysle ze trzeba
        wziac sie do pracy, internet zostawcie dla maturzystow
      • tomek854 Re: nie wiek decyduje 09.02.05, 22:23
        Tak. Na ciężarówki magisterium a ana autobusy doktorat :)

Ładunki niebezpieczne będą wozić tylko profesorowie prezydenccy :D
    • Gość: Bolek Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.sympatico.ca 09.02.05, 19:49
      niezle-a co zrobia z tymi samochodami,ktore produkuja,a co z praca?
      z samochodem jest jak z dziewczyna-jak sie nie wyzyjesz(tzn. jak tego nie
      doswiadczysz tos baran);to zalezy od temperamentu
      • Gość: kierowca Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.02.05, 20:41
        Bolek czytaj ze zrozumieniem, "Ich zdaniem mózgi 18-latków nie są jeszcze
        gotowe do samodzielnego prowadzenia samochodów" Możesz sie wyżywać ze swoja
        dziewczyną ile chcesz.Ale dlaczego na szosie? Czyżby kompleks małego p...?
        • Gość: Bolek Re: do kierowcy IP: *.sympatico.ca 09.02.05, 21:59
          kazdy ocenia kogos wedlug siebie;przypomnial mi sie kawal:maly Jasio nie chcial
          pic mleka i matka nie potrafila nijak mu tego wytlumaczyc;w koncu tak sie
          zdenerwowala,ze palnela go w lepetyne i mowi do meza-moze ty mu wytlumaczysz?
          ojciec wzial Jasia na bok i szepnal mu cos do ucha i pochwili Jasio
          przyrzekl,ze teraz juz bedzie pil mleko;zona sie pyta meza: a cos ty mu
          powiedzial? maz:powiedzialem mu ,ze jak bedzie pil mleko to ten p... mu urosnie
          duzy;zona znowu sie zdenerwowala i trzasnela-tym razem meza w leb;maz sie pyta-
          a to za co? zona na to-za to zes nie pil mleka jak byles maly!
          sluchaj kierowca:ja zrozumialem co tu napisali i nie pouczaj mnie ,jak krowe na
          ruskiej granicy - bo dostaniesz w leb!
          • Gość: maks jednak kompleks ... IP: *.sti.net.pl / 83.238.81.* 10.02.05, 13:57
            z twojej bezsensownej odpowiedzi i zanudzaniu kawałami z brodą wynika ze jednak
            kierowca miał razje ...
    • Gość: ps. mieto Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.it-net.pl 09.02.05, 19:55
      Uważam że granica wieku niekoniecznie musi być tym momentem po przekroczeniu
      którego można ubiegać sie o prawo jazdy, aczkolwiek w najbardziej ogólnym
      podejściu jest to jak najbardziej racjonalne. Można być dorosłym w sensie
      posiadania określonej liczby lat, i równocześnie zdziecinniałym, niezdolnym do
      ponoszenia odpowiedzialności za siebie, a tym bardziej za innych. Dla tych
      ostatnich nie powinna istnieć możliwość zdobycia prawa jazdy.
    • undisclosed-recipient Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 09.02.05, 19:59
      30-latek jest lepszy od 29-latka?
      W jaki sposób?
      • Gość: werka1300 Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:15
        to jakaś głupota! Ograniczyć w ten sposób zdobycie prawa jazdy to właściwie
        zaprzeczenie istoty egzaminu na prawo jazdy. Jeśli już zdałamn prawko, to chyba
        formalnie mogę prowoadzić auto? W innym przypadku, ten egzamin nie ma
        najmniejszego sensu, skoro i tak nie przygotowuje mnie do jazdy.Poprzez
        wprowadzenie niemożliwości przystąpienie do niego przed 25 rokiem życia, ludzie
        za to odpowiedzilni będą zaprzeczać sami sobie i tym co dotychczas stworzyli i
        wciąż ulepszają.
        MOja siostra ma w tej chwili 20 lat, przez dwa lata przejechała samochodem
        więcej kilometrów niż niejedna 30 letnia osoba, nie powodując żadnego wypadku!
        To głupie opierać się na takich badaniach, skoro od dawna wiadomo, że każdy z
        nas w inny sposób dojrzewa, a ograniczenie możliwożliwości zdobycia prawa jazdy
        przekreśla często możliwośc zdobycia pracy przez ludzi kreatywnych.
        Być może z tymi Amerykanami jest coś nie tak?
        • Gość: zenon Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.ppp.tiscali.fr 09.02.05, 20:40
          tak tylko na marginesie,zdobycie pracy przez ludzi kreatywnychn ma dwa punkty.1-
          dojezdzasz do pracy bo musisz i nie masz INNEGO wyjscia i to jest tylko twoj
          problem.2-kreatywny inaczej dojezdza,ma placone km ,diety ,rachunki za
          jedzenie,nikt go nie pyta kiedy wroci,no i jest wzorem do zrobienia kariery.Nie
          kazdy musi byc rowny innym,to niemozliwe,ale do djabla nie kazdy musi jezdzic.
        • Gość: kierowca Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.02.05, 20:45
          Werkal300 te badania NIE DOTYCZĄ KOBIET!!
        • Gość: Bogusław Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: 213.238.97.* 10.02.05, 09:06

Gość portalu: werka1300 napisał(a):

> MOja siostra ma w tej chwili 20 lat, przez dwa lata przejechała samochodem
          > więcej kilometrów niż niejedna 30 letnia osoba, nie powodując żadnego
          wypadku!

Zgadza się.
          Jak widzą zachowanie się samochodu na drodze i kobietę za kierownicą to
          ustępują jej miejsca.
          • Gość: werka1300 Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:59
            głupia dygresja, która i tak nic nie wnosi
        • Gość: terminus Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:53
          widocznie twoja siostra nie jest reprezentatywna dla tej grupy
          wiekowej.Powinienes sie cieszyc.Faktem jest,ze wlasnie ludzie ponizej 25 roku
          zycia powoduja najwiecej wypadkow.Dla takich osob, towarzystwa ubezpieczeniowe,
          maja wyzsze stawki. Nie bez powodu.
          • Gość: werka1300 Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 11:02
            czytam i dalej nie rozumiem dlaczego jeśli już zdam prawo jazdy nie moge
            prowadzić samochodu?
            może nie problem w wieku kierowcy , ale sposobie zdobycia uprawnień do zdobycia
            prawka??
    • Gość: kwachu nie wracaj zamknac w pierdlach wszystkich przed 30. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:00
      bo to oni popelniaja 3/4 przestepstw
      • Gość: lookashek:) P.I.E.R.D.O.L.E.N.I AMERYKAŃSCY NAUKOWCY!!! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.05, 20:33
        1. jA MAM 16 lat. Za rok-dwa chciałbym wreszcie skończyć z tłuczeniem się pks-
        ami :) Mieć wolność :) Uważam się za osobę dojrzałą, a brawurę i popisywanie
        się szybką jazdą uważam za buractwo i obiecuję sobie nie jechać nigdy powyżej
        po pijaku, lub z zawrotną szybkością, ale oczywiście NIKT mi nie wierzy,
        natomiast WSZYSCY TRZĘSĄ PORTKAMI PRZED AMERYKAŃSKIMI NAUKOWCAMI i wszyscy się
        ich słuchają!!!

2.Czy nie zauważyliście, że w większości mediów w Polsce (szczególnie w
        gazetach) pojawiają się artykuły typu: "AMERYKAŃSCY NAUKOWCY DOWIEDLI, ŻE..."
        Ludzie! Oni wam naukowo udowodnią nawet, że Ziemia może mieć kształt
        ostrosłupa ;))) Na serio - podobno WIELCY AMERYKAŃSCY NAUKOWCY dowiedli, że
        fluor szkodzi zębom, a otyłość jest zdrowa. To jest chore. Przestańmy się
        sluchać tych konowałów i zajmijmy się sami prawem we własnym kraju. A oni niech
        też się zajmą swoimi sprawami, bo ja się źle czuję, jeśli jacyś wielcy badacze
        mówią: nie dawać młodym Prawa Jazdy, bo oni wszystkich pozabijają.
        • Gość: kierowca Re: P.I.E.R.D.O.L.E.N.I AMERYKAŃSCY NAUKOWCY!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.02.05, 20:52
          Jasne lookashek! Amerykańscy naukowcy są pierd.....ci! Rosyjscy a zwłaszcza
          radzieccy nie.Tylko co z tymi Noblami. Oni maja wiecej qu...a!
        • Gość: zenon Re: P.I.E.R.D.O.L.E.N.I AMERYKAŃSCY NAUKOWCY!!! IP: *.ppp.tiscali.fr 09.02.05, 20:57
          mlody masz racje,zamiast amerykanskich naukowcow potrzebujemy tylko zdrowego
          rozsadku.A ten rozwiaze problemy.Amerykanscy naukowcy niech sie skupia na zyciu
          seksualnym winnetou,a dowiedza sie wiele ciekawych rzeczy.
        • Gość: Arek Nowicki [...] IP: 213.77.25.* 09.02.05, 22:04
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: anonim Re: Poczytaj sobie czym jest fluor tępy szmelcu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 08:34
            sam jesteś szmelc,złom, burak i taki tam .............
            • Gość: Marian Gruda Re: Poczytaj sobie czym jest fluor tępy szmelcu!! IP: 213.77.25.* 10.02.05, 08:47
              Fajansiarz i kutafon...
        • tomek854 Re: P.I.E.R.D.O.L.E.N.I AMERYKAŃSCY NAUKOWCY!!! 09.02.05, 22:29
          Większość burackich kierowców uważa się za dojrzałych, rozsądnych i jeżdżących
          szybko ale bezpiecznie. Natopiast co do Twojej dojrzałości to wystarczy spojrzeć
          na tytuł posta...

A co do neizależności - niezależny to bnędziesz, jak pójdziesz do pracy i sam
          sobie zarobisz na autko a nie jak Ci mamusia kupi :)
        • Gość: co za człowiek Re: P.I.E.R.D.O.L.E.N.I AMERYKAŃSCY NAUKOWCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 02:35
          Jak masz być tak opanowany za kierownicą jak na tym forum, to ja bym się
          zastanowił...
        • Gość: ja Re: P.I.E.R.D.O.L.E.N.I AMERYKAŃSCY NAUKOWCY!!! IP: *.rochester.res.rr.com 10.02.05, 07:06
          dokuadnie tak... oni tylko pipcza take bzdury dlatego ze firmy ubezpieczeniowe
          przyznaja pierwsze znizki dla moldych kierowcow USA w wieku 25 lat. banda
          zlodzieji i tyle... a biznes sie kreci
        • Gość: massif Re: P.I.E.R.D.O.L.E.N.I AMERYKAŃSCY NAUKOWCY!!! IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 10.02.05, 10:00
          Zgodze się z Twoją opinią dotyczącą tych 'amerykanskich naukowców", jednak mijasz sie z prawdą twierdząc, że fluor nie szkodzi zębom. przez 18 lat od urodzenia mieszkałem w jedynym mieście w polsce w którym poziom fluoru w wodzie był wyższy niż dopuszczalna ilość. W wyniku tego choruję na fluorozę, która objawia się żółtym zabarwieniem zębów, wygląda to mniej więcej tak jak u nałogowego palacza. Używanie przezemnie pasty z fluorem tylko pogarsza sprawę. Więc jednak okazuje się, że fluor może szkodzić zębom.

Pozdrawiam
          • Gość: Adam Górny massif wytłumacz idiotom... IP: 213.77.25.* 10.02.05, 20:42
            niech najpierw zajrzą przynajmniej do encyklopedii i sprawdzą czym jest fluor, wciskają nam to jak krowom mączke...
        • Gość: Poldek Re: AMERYKAŃSCY NAUKOWCY!!! IP: 217.8.163.* 10.02.05, 10:43
          "1. jA MAM 16 lat. Za rok-dwa chciałbym wreszcie skończyć z tłuczeniem się pks-
          ami :) Mieć wolność :)"

Wolność, to będziesz mieć chłopie jak sam zarobisz na auto, ubezpieczenie,
          mandaty, paliwo. Zobaczysz wtedy jaka to "wolność" i zatęsknisz za PKSem.

""jA MAM 16 lat. Uważam się za osobę dojrzałą,"

A ja mam 32 lata i uważam się na angielskiego króla.
    • Gość: Anula1 Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.net24.prv / 195.205.23.* 09.02.05, 20:37
      uważam,że do prawa jazdy powinni być uprawnieni młodzi ludzie dopiero w wieku
      pow.20 roku życia. Statystyka wypadków najlepiej obrazuje kto jest sprawcą
      wypadków samochodowych - sa to przecież głównie kierowcy do 25 roku
      zycia.Brawura i jeszcze raz bezmyślna brawura.Było by dobrze gdyby przyznawanie
      prawa jazdy młodym kierowcom było obwarowane pewnymi warunkami np prowadzenie
      projazdu w towarzystwie kierowcy doświadczonego.
    • Gość: obserwator Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:49
      zbieram podpisy osób zdecydowanie przecw takim pomysłom.Takie coś moga wymyślić
      tylko amerykanie(u których prawo jazdy jest od 16 lat)
      • Gość: kierowca Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.02.05, 20:57
        Przecież napisali, że "mózgi 18-latków nie są jeszcze gotowe do samodzielnego
        prowadzenia samochodów".Mają rację bo u nas nie prowadzi się auta mózgiem tylko
        łbem(zw.łysym)
    • Gość: trzydziestolatka Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.wroclaw.mm.pl 09.02.05, 20:54
      Po pierwsze, to czy ten naukowiec badał tylko młodzież amerykańską? Bo może
      mózgi Amerykanów dojrzewają inaczej? Ja miałam do czynienia z amerykańskimi
      nastolatkami, oni są (przeciętnie) dużo głupsi od polskich. Wynika to
      prawdopodobnie z dwóch rzeczy:
      - mniej samodzielności w dzieciństwie (polski ośmio- czy dziesięciolatek gania
      sam po mieście, w Stanach musi być stale pod opieką dorosłych);
      - niskie wymagania w szkołach (rozleniwiają umysły).

A po drugie, nawet jeśli młodsi są statystycznie gorsi pod względem wyobraźni i
      ostrożności, to przecież na pewno wielu młodych radzi sobie lepiej niż niejeden
      dojrzały kierowca, więc nie ma co ich tak od razu skreślać. Może można by
      wprowadzić jakieś dodatkowe testy psychologiczne albo treningi podejmowania
      decyzji w ramach kursów na prawo jazdy? (Można by z nich nawet zwalniać ludzi
      powyżej 25 czy 30 lat, czemu nie.)
      • Gość: Dorota IGNORANCJA I ZADUFANIE W SOBIE IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 09.02.05, 21:13
        Niestety sadzac po tobie to mozgi trzydziestolatkow w Polsce sa duzo mniej
        pofaldowane niz trzydziestolatkow w Ameryce. Porazajaca ignorancja i zadufanie
        droga kolezanko. Dzieci 8-10 letnie jezdzace same po miescie to kryminal,
        niezaleznie od kraju w ktorym przyszlo im zyc. Takie dziecko naazone jest na
        niebezpieczenstwa i dlatego powinny miec ochrone rodzicow czy innych doroslych.
        Widac od razu ze nie masz dzieci, ale wyobrazni tym bardziej u ciebie brak(o
        rozumie nie wspomianam, bo to wstyd po prostu co piszesz).
        • Gość: Iwona Re: IGNORANCJA I ZADUFANIE W SOBIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 07:44
          A ja mam wrażenie że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. A dlaczego
          cytuję "ganiające po mieście" dzieciaki to kryminał? Dzieci powyżej 7 roku
          życia mogą same poruszać się po mieście (oczywiście nie autem). Chyba nie
          myślisz, że autorka powyższego postu miała na myśli jeżdżące samochodami
          dzieciaki? Ludzie, przeczytajcie tekst kilka razy jeżeli macie problem ze
          zrozumieniem treści, potem głęboko się zastanówcie i dopiero piszcie swoje
          przemyślenia.
        • Gość: obserwator Re: IGNORANCJA I ZADUFANIE W SOBIE IP: 80.48.255.* 10.02.05, 11:35
          Wiesz co Dorota, przeczytalem post trzydziestolatki i twoj. Dochodze do
          wniosku, ze ty nie umiesz czytac, natomiast swietnie wychodzi ci obrazanie
          ludzi. Przeciez ta dziewczyna pisala o czyms zupelnie innym niz ty zrozumialas.
          A od razu odnioslas sie do pofaldowania jej mozgu . Paskudnie i obrzydliwie.
          Tfu!!! Znize sie na chwile do twojego poziomu, abys zobaczyla jak to milutko i
          powiem ci, ze powinnas koniecznie obejrzec swoj mozg nim zaczniesz znow pisac
          posty.
    • Gość: obserwator Podpisujcie się ludzie przeciw takim akcją!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:57
      Takie coś mogą wymyślić tylko amerykanie u których prawo jazdy mozna zdobyc w
      wieku 16 lat!!Argumenty sa beznadziejne!!Równie dobrze można wprowadzic prawo
      jazdy od 65 roku życia bo wcześniej człowiek jest zestresowany i zapracowany
      • Gość: Dorota Re: Podpisujcie się ludzie przeciw takim akcją!! IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 09.02.05, 21:17
        16 lat to wiek w ktorym zdaje sie test teoretyczny. Nie uprawnia on absolutnie
        do samodzielnego poslugiwania sie samochodem. Polacy to tacy zadufani w sobie
        wiesniacy , sadzac po tobie?
        • Gość: fpv Re: Podpisujcie się ludzie przeciw takim akcją!! IP: 195.150.233.* 10.02.05, 01:09
          "Polacy to tacy zadufani w sobie wiesniacy , sadzac po tobie" - super! Nie dość, że wieśniacy, to jeszcze ludzie o wybitnie rozbudowanej samokrytyce! Zadufani w sobie? Sądząc po Twoich, Doroto, postach na "forum" raczej zakompleksieni i ślepo broniący głupich doniesień z zachodu! Do tego po lekturze Twojego wcześniejszego postu "(...) wyobrazni tym bardziej u ciebie brak(o rozumie nie wspomianam, bo to wstyd po prostu co piszesz)" zauważam, że Polaków można jeszcze scharakteryzować jako osoby o wysokiej kulturze osobistej! (Chyba, że nie jesteś Polką... wówczas bardzo przepraszam)

Z Poważaniem,
          Filip P. - zadufany w sobie wieśniak i ignorant z Polski.
        • Gość: Iwona Re: Podpisujcie się ludzie przeciw takim akcją!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 07:47
          Czy zadufany w sobie to twoje ulubuione słowo?
        • Gość: bang! Re: Podpisujcie się ludzie przeciw takim akcją!! IP: 129.81.192.* 10.02.05, 16:28
          Czyzbys "Doroto" juz nie byla Polakiem, choc
          piszesz teraz z US-raela?
      • wicurpix Re: Podpisujcie się ludzie przeciw takim akcją!! 10.02.05, 23:51
        No wlasnie, niech Amerykanie przestana pouczac innych co jest dobre a co zle. Problem jest zupelnie inny. Poszanowanie pewnych zasad i prawa mozna uzyskac tylko stosujac kary. Karac, karac karac a efekty beda widoczne z dnia na dzien.Najlepszy przyklad dal Singapur a juz Machiavelli pisal o zbawiennej roli kar.
    • patman A może prawko nie dla osób pijących alkohol? 09.02.05, 21:03
      Przynajmniej zmniejszy się liczby pijanych kierowców na drogach. ;)
    • Gość: Dorota Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 09.02.05, 21:07
      Drogi lukaszku zadne "amerykanskie konowaly" nie maja wplywu na to jak dlugo
      jeszcze bedziesz sie tlukl tymi PKSami. Faktem jest ze jest duzo tragicznych
      wypadkow wsrod mlodziezy. Jest to wprost proporcjonalne niestety do
      dostepnosci samochodow dla mlodych ludzi. 25 lat ma odzwierciedlenie na
      przyklad w wysokosci ubezpieczenia jakie sie placi . Im mniej lat tym
      insurance wyzszy. Jak zachowuje sie mlodziez w samochodzie? Roznie niestety.
      Jak jest tylko kierowca to jeszcze w miare, ale jak jest wiecej mlodziezy to
      jest gorzej, bo sie popisuja przed soba, wyglupiaja , przeszkadzaja kierowcy
      itp. Skutki bywaja oplakane dla samej mlodziezy i dla innych uzytkownikow drog
      niestety rowniez. Rzecz jasna ze jest mnostwo innych nieodpowiedzialnych, wrecz
      kryminalnych kierowcow jezdzacych po pijanemu, po dragach itp. W Kanadzie pelne
      prawo jazdy mozna zdobyc po 2 latach minimum. W 16 roku zycia jest test
      teoretyczny , potem po roku jazdy u boku doswiadczonego kierowcy jest test
      praktyczny z jazdy ulicami w pelnym ruchu( po tym mozna juz jezdzic
      samodzielnie). To jednak jeszcze nie koniec. Rok od tego egzaminu jest nastepny
      test z jazdy po ulicach i drogach szybkiego ruchu. Czyli pelne prawo jazdy
      mozna zdobyc w wieku min. 18 lat. Ps. czy w Polsce nadal trzeba znac budowe
      silnika aby moc jezdzic ?
      • Gość: fpv Droga Doroto IP: 195.150.233.* 10.02.05, 01:45
        Nie zaprzeczę danym na temat ilości wypadków powodowanych przez młodzież, ani nie zaprzeczę, że młodych ludzi często ponosi brawura i chęć popisywania się przed rówieśnikami. Wiem jakie mogą być skutki nieodpowiedzialnego zachowania na drodze. Widzę, że jesteś zafascynowana Kanadą i regulacjami legislacyjnymi tego państwa. Jestem przekonany, że warto jest czasami czerpać wzorce od innych. Rozwiązanie kanadyjskie wydaje mi się ciekawe, ale nie sądzę, aby zdało egzamin w Polsce. Jednym z największych problemów na jakie można napotkać w naszym kraju jest korupcja, a trójstopniowy egzamin na prawo jazdy stwarzałby duże pole do funkcjonowania tego wstydliwego procederu. Tak więc sama odpowiedz sobie na pytanie, czy warto wprowadzać rozwiązania tego typu do polskiego prawa? Ja jestem pewien, że należy zająć się raczej szeroko pojętą edukacją niż wprowadzaniem kolejnych przeszkód na drodze do uzyskania prawa jazdy. Edukację taką powinni przeprowadzać ludzie o dużym zaufaniu społecznym (na dzień dzisiejszy nie policjanci), dobrym przeszkoleniu, a adresatem powinny być nie osoby w wieku 16 lat, a już uczniowie szkół podstawowych, czy gimnazjaliści.
      • Gość: Tomas Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.tuchola.sdi.tpnet.pl 10.02.05, 07:21
        No, fakt ze czesto sie popisuja mlodzi, ale starzy tez. Jak ktos glupi jest, to
        z wiekiem mu tylko siwych włosow przybywa, niestety... A w Polsce juz dawno nie
        trzeba znac budowy silnika (jako humanista bylbym chyba na takim egzie bez
        szans, wiec dla mnie to ok.).
        • Gość: Iwona Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 07:56
          Zawsze należy uważać na kierowców w kapeluszach, nigdy nie wiadomo gdzie skręcą
          (kierunkowskazy uważąją chyba za ozdobę).
          • Gość: ruda kierunkowskazy IP: *.crowley.pl 10.02.05, 10:11
            kapelusze, bereciki i, niestety, przepalone blondie - to jest moj sygnau
            ostrzegawczy, ach zapomaniauabym o kierowcach kaszlakow "z pretensjami"
    • Gość: gosc A dlaczego nie po 40? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 21:10
      np. gdyby odebrac prawa jazdy tym przed 40 to moznaby ta najbardziej uciazliwa
      grupe bezrobotnych
      • Gość: gosc Re: A dlaczego nie po 40? IP: *.hrl.com 09.02.05, 21:14
        patrzac na polskich politykow mozna twierdzic ze niedojrzalosc i brak odpowiedzialnosci nie ma limitu wieku
    • Gość: Bartek 29 lat A co z górną granicą wieku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 21:15
      Jeśli chodzi o dolną granicę wieku - jestem za 20-24. Mam PJ od 17tki i muszę
      przyznać że trochę szalałem mysląc przy tym że jestem dorosły i jeżdżę
      bezpiecznie... Los na szczeście był łaskawy.

Trzeba tylko pomyśleć ile stracił by budżet i rynek pracy jeśli ogrniczyli byśmy
      ustawowo grupę kierowców. Nie wiem nawet czy Amerykanów na to stać...

Może warto zastanowic się też nad górną granicą wieku. Czasem jak patrzę na to
      co robią starsze osoby na drodze to wszystko mi opada. Niby bezpośrednio nie
      powodują często wypadków ale innym wokół puszczają nerwy (nawet tym starszym niż
      25 :) i robią głupie rzeczy. Mysle że kierowcy powyżej 65 roku życia powinni
      przechodzic okresowe testy refleksu, orientacji i zdolności do wykonywania
      ruchów niezbednych do prowadzenia samochodu żeby utrzymac prawo jazdy. Mniej
      korków i czołówek przy wyprzedzaniu samochodów jadących 40km/h środkiem szosy
      karjowej...

Szerokiej drogi!!!

bartek
      • Gość: Dorota Re: A co z górną granicą wieku??? IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 09.02.05, 21:22
        A moze to winni sa ci co im jednak puszczaja te nerwy, a nie ci rozwazni starsi
        kierowcy? Wszak sam napisales ze dawniej byles nierozwazny, a jak jest teraz ?
        Ps. w Kanadzie przeprowadza sie takie testy na wzrok itp dla wszystkich
        kierowcow, w szczegolnosci w starszym wieku.
    • Gość: TomJ Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.aster.pl 09.02.05, 21:20
      "[...]sokoli wzrok i szybki refleks"??? Panie Wojciechu czy ktoś to jeszcze u
      Was w redakcji czyta? Takie byki językowe?
    • Gość: RWerp Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 21:21
      Niech autorzy tych pomysłów zdadzą sobie sprawę, że w wielu zawodach prawo jazdy
      to minimalne wymaganie. Jak osoba poniżej 25 roku życia ma szukać pracy w takim
      razie, jeżeli nie wolno jej prowadzić samochodu?
      • Gość: Dorota Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 09.02.05, 21:23
        25 lat to przesada. Nikt nie wprowadzi takich przepisow.
    • Gość: DRIVER Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia ?????? IP: 212.125.240.* 09.02.05, 21:27
      Mam "prawko" od 16 roku zycia czyli juz od 36 lat.
      Lubie szybko jezdzic,ale tez przewidywac nibezpiczenstwo,nie spowodowalem
      wypadku drogowego, nie potracilem pieszego, nie przejechalem ani psa ani kota.
      Od lat dorobek punktowy "0".To nie wiek jest wazny tylko posiadane umiejetnosci.
      Kiedys bardzo dobrze przygotowywano "mlodych" kierowcow.Np. LOK (Liga Obrony
      Kraju).
      A tak na marginesie, jezeli kierowcy beda musieli miec skonczone 25 lat, to
      ARMIA STANIE !! Beda jezdzic rowerami.Albo podniesie sie wiek poborowych do 25
      lat !! ARMIA EMERYTOW !!
      • Gość: mnm Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia ?????? IP: *.chello.pl 09.02.05, 23:45
        Bardzo dobry argument DRIVER. Sam mam prawko od 25 lat (bez wypadku, 1
        stłuczka). Faktem jest,że młodzi powodują więcej wypadków. Ale bądźmy
        sprawiedliwi. Skoro 18-latek jest na tyle dojrzały, żeby pójść do wojska,
        dostać karabin i uczyć się strzelać do ludzi, to za kierownicą też sobie
        poradzi.
    • les1 Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 09.02.05, 21:30
      Bardzo madra opinia tzw."naukowcow"!!!!
      To samo powinno sie odnosic w stosunku do ....uprawnien glosowania,
      dzieciorobstwa i w szczegolnosci do wieku poboru do wojska!!!???
      Jakby nie bylo sa niedorozwinieci umyslowo?
      Za to do armi...w szczegolnosci.....nadaja sie osobniki w wieku senatorow!
      hahahaha....
      Nastepne pajace......jakby obecnych nie wystarczylo?
      hahaha

les1
    • Gość: DRIVER Re: To bedzie bardzo prosty egzamin... IP: 212.125.240.* 09.02.05, 21:42
      1,5 godz postoju w korku,jazda z predkoscia 5km /h.
      Dla nowego samochodu to pestka,staremu woda sie zagotuje w chlodnicy.
    • gzoom A może wprowadzić egzamin na prawo jazdy? 09.02.05, 21:44
      A może wprowadzić egzamin na prawo jazdy? Zdanie tego egzaminu potwierdzałoby
      umiejętność i zdolność do prowadzenia samochodu.

Mam prawo jazdy od 17 roku życia, przejechałem dotychczas 150tyś km bez wypadku.
    • Gość: Krzysztof Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 21:46
      Ludzie! Nie chodzi o wiek. Trzeba dokładnych badań psychiatrycznych i
      psychologicznych. Nie każdy się nadaje na kierowcę. Znajomość przepisów i
      umiejętność prowadzenia samochodów to za mało!!!
    • Gość: Nika Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.02.05, 21:57
      Popieram!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka