tekla6655 16.02.05, 11:04 Od jakiego poziomu jest się czego obawiać ? Mnie wyszło 109 a mężowi 99. Ja mam 50 a mąż 53 lata No i czy to koniec słodyczy ? ;-( pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: whisky... Re: Poziom cukru IP: *.bait.pl / *.bait.pl 16.02.05, 11:09 rozumiem, że to poziom cukru na czczo?? Prawidłowy, a raczej adekwatny obraz tego co się dzieje z cukrem we krwi, obrazuja badania, kiedy najpierw na czczo bada sie poziom cukru,a potem dwie godziny pozniej , po spozyciu posilku... Moim zdaniem wyniki 109 i 99 są jeszcze ok..wg gornej normy 110.. Gdybysie mieli 150, 190 itp..to bym się dopiero martwiła.. Aczkolwiek monitorowanie co jakis czas nie zaszkodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewik25 Re: Poziom cukru 16.02.05, 11:11 Witam!!! Choruje na cukrzyce juz 12 lat na czczo cukier powinien byc do 100mg gora chyba 110 mysle ze nie jest zle ale w Waszym przypadku najlepiej kontrolowac go dosyc czesto. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braził Re: Poziom cukru IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 16.02.05, 14:52 Mnie niedawno wyszło 100. Byłem na czczo ale po popijawie. Czy alkohol podnosi poziom cukru czy też zmniejsza ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciałko Re: Poziom cukru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 15:12 Gość portalu: Braził napisał(a): > Mnie niedawno wyszło 100. > Byłem na czczo ale po popijawie. > Czy alkohol podnosi poziom cukru czy też zmniejsza ? Alkohol spala cukier, ale to nie jest lekarstwo na cukrzycę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l79 Re: Poziom cukru IP: *.crowley.pl 16.02.05, 16:29 alkohol obniza poziom cukru ale potem kompensacyjnie jego poziom rosnie! rzeczywiscie ciezko w ten sposob kontrolowac jego poziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braził Re: Poziom cukru IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 16.02.05, 16:46 Zaraz po spożyciu spada poziom cukru czy na drugi dzień ? Ja w czasie badania byłem wczorajszy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l79 Re: Poziom cukru IP: *.crowley.pl 16.02.05, 16:56 zaraz po spozyciu obniza. powoduje to jednak wzrost wydzielania glukagonu i potem poziom cukru rosnie. nie wiem jednak jak to sie przedstawia godzinowo... a jesli spozyjesz wyjatkowo duze ilosci alkoholu to na nastepny dzien metabolizm jest troche rozregulowany. na kacu chyba nie ma sensu robienie badan laboratoryjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Poziom cukru IP: *.3vnet.pl 16.02.05, 17:15 Dzien przed badaniem nie powinno sie jesc nic slodkiego ,A w godzinach popoludniowych i wieczornych nie pic slodkiej herbaty.Wyniki wasze sa prawidlowe, ale jak sie niepokoicie powtorzcie sobie badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lestermen Re: Poziom cukru 16.02.05, 18:20 Witam ,opisane poziomy cykru są jeszcze prawidłowe (norma na czczo do 110 ).Takie poziomy mogą świadczyć o tzw.nietolerancji glukozy.Nie jest to napewno jeszcze cukrzyca ,ale jest to sygnał do częstszego kontrolowania poziomu cukru.Badaniem stwierdzającym cukrzycę jest "próba glukozowa".Robi sie badanie na czczo ,pożniej wypija się czystą glukozę i po 2 godz ponownie bada się poziom cukru we krwi.Co do ciasteczek i słodyczy to nie tylko one wpływają na poziom cukru ,unikamy spożycia tłuszczów i przede wszystkim węglowodanów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś