Dodaj do ulubionych

Przeszczep kolana...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 16:23
Muszę mieć przeszcep kolanka, mam skierowanie do Żor. Może ktos miał już
robiony, chciałam dowiedzieć się czegoś blizszego i jak jest po.
Piszcie, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kammila Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 23:28
      czy nikt jeszcze nie mial, np przy chondromalacji?
      • Gość: bodzio Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 23:59
        Nigdy jescze nie slyszalem o przesczepie kolana .To co sie robi to chyba
        wymianan satwu kolanowego na sztuczny czy o to ci chodzilo?

A czy ten przeszczep to mialby byc zkogo:od osoby zmarlej czy moze ktos z
        rodziny bylby dawca kolana.ciekwae jak mozesz to napisz cos wiecej .
        A ha i od czego az tak ci sie zepsulo kolanko?
        • Gość: kammila Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 00:20
          Przeszczep jest z moich tkanek. Mam chondromalcje 3 i 4 stopnia i wiem,ze teraz
          jest to nowość w Polsce, robi to tylko szpital w Warszawie i Żorach.
          Oni pobieraja komórki moje i "pomnażają" w przeciągu 2 tyg i wszczepiają.
          Dokładnie nie znam całej tej procedury, ale podobno dla osób chorych na
          chondromalację to zbawienie, a ja na takie czekałam...
          • Gość: xx Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 16:49
            • Gość: bodzio Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 17:54
              To niestety muszie cie mzartwic.W warszawie to pewnie masz na mysli szpital
              Brodnowski i profesora Desczzynskiego tak?Juz jednak jedna prywatna klinika
              ortopedyczna w warszawie operowala stosujac ta metode jednak jakis czas temu
              chyba ze 2 lata zaprzestali jej w zwiazku z tym ze miala ona bardzo niski
              procent skutecznosci.
              Tez tak jak ty myslalem ze jest to zloty srodek jednak niestety-jescze nie
              teraz .Poza tym jest chyba dosc droga okolo 3000 euro -ale wiadomomo ze jak
              chodzi o zdrowie to nie jest najistoneisze.
              A tak z ciekawosci jak sie nawbaiwlas az tak duzych zmian chondormolacyjnych?
              • bursztynek86 Re: Przeszczep kolana... 25.02.05, 17:57
                Jezeli myslisz o Zorach na Ślasku to poszukaj w artroskopi kolana moze mi sie
                uda znalesc to wrzuce Ci tu link

pa pozdrawiam
                • Gość: kammila Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 21:51
                  Napewno nie mówimy o tym samym przeszczepie, gdyż to jest nowość! Robią ten
                  zabieg u nas od bardzo niedawna...może 6mies.
                  A takiej chondromalacji nabawiłam sie najprawdopodobniej od przewlekłego
                  nawykowego, zwichniecia rzepki i od ciągłego sportu, z którego do tej pory nie
                  moge zrezygnowac. Chociaż jak poczytałam jakie ludzie maja dolegliwości przy 2-
                  3 stopniu to ja jestem chyba jeszcze szczęsciarą, ponieważ ja mam 3-4 stopień i
                  powiem szczerze, że wszytsko mogę robić, oprócz długiego biegania i jazdy na
                  nartach. Boli mnie czasem, czasem blokuje, ale to jest mało bolesne ( choc sie
                  pewnie do tego bólu przezwyczaiłam) i krótkotrwałe.
                  Miałam dwie operacje i dwie artroskopie, a teraz zalecają mi ten
                  przeszczep...ponoć jest zbawieniem dla chorych kolan, bardzo chorych.
                  Pozdrawiam i prosze o jakiekolwiek info na ten temat.
                  • Gość: bodzio Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 03:31
                    wydaje mi sie ze jednak mowimy o tym samym.Zabieg polega na pobraniu
                    chrzastki.rozmnozeniu jej w laboratorium -zdaje sie ze w szwecji i
                    potem"przeneisieniu"tego z powrotem do kolana.To chyba to tak?
                    Robia to od paru miesiecy-zgadza sie ale w prywatnej klinice carolinie robili
                    to juz wczesniej.Ja sie tez tym interesowalem gdy sie dowiedzialem ze mam
                    chondromalacja jednak pozniej sie okazalo ze jest ona 1-2 stopnia a po
                    rehabiloitacji(przesuniecie toru rzepki)nie mam juz chyba z tym prpblemow.
                    Jak mozesz to napisz bo jestem coekwy gdzie to robia ,w jakim szpitalu jaki
                    jest tego koszt itp?
                    • Gość: kammila Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 11:17
                      czyli to mówimy o tym samym, ale wysyłają chrząstki to do Włoch. Robią to
                      napewno w Żorach, klinika sportowa ( w chwili obecnej najlepsza kolanowa w
                      Polsce) i gdzieś w Warszawie, ale nie wiem gdzie i kto. Koszt, nie mam pojecia,
                      bo narazie czekam na wizytę u Pana dr. Ale najprawdobodobniej pokrywa to NFZ.
                      Ja wcześniej leczyłam się w Pikarach Śląskich u Widuchowskiego i on sam
                      powiedział, że dla mnie to zbawienie, ale on poleca tylko Żory.
                      • Gość: bodzio Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 12:15
                        Jak mowili o tym w telewizji to poweidzieli ze koszt operacji poktywa NFZ
                        natomiast pacjent pokrywa koszt rozmnazanaia chrzastki(pol roku temu okolo 3
                        tysiecy euro)Ta prywatna klinika w Warszawie to Carolina Medical Center .Jednak
                        tak juz pisalem oni zaprzestali stosowania tej metody.
                        Ale zgadzams sie z toba ze w swoim zalozeniu ta metoda,jej sposob moglyby byc
                        rewelcyjne!gdyby tylko byly bardziej sluteczne
                        • Gość: kammila Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 14:38
                          a czemu W-wa zaprzestała przeszczepów. czy wiesz coś wiecej na temat
                          skuteczności tego zabiegu?
                          ciężka decyzja mnie czeka...i wcale nie tania na to wychodzi.
                          • Gość: bodzio Re: Przeszczep kolana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 14:50
                            Tak jak napisalem bo sam bylem tym zainteresowany w dluzszej perspektywie dla
                            mojego kolana he he.Zaprzestali bo bardzo niska byla skutecznosc tej metody.To
                            wiem z tego co mi powiedzial moj rehabilitant w Carolinie.Czemu dokladnie,co
                            tam nie wychodzilo to ja dokladnie nie wiem.Proponuje ci moze udac sie do tego
                            osrodka popytac sie lekarze jak to ztym jest i on ci udzieli bardziej
                            kompetetej odpwiedzi.Zamiast tego stosuja jakies beleczkowanie czy jakos
                            tak.Wiecej o tej metodzie mozesz poczytac w Acta Clinica dostepna na stronie
                            www.ptts.org.pl(w ktorym dokladnie numerze tam jest o tym to juz nie pamietam)

Z tego co sie dowiedzialem od mojego tehabilitanta to na dzien dzisiejszy nie
                            ma jakis super metod pozawalajacyhc wyleczyc z chondormalacji,chociaz
                            ostatnio 'naprawili'tam kolano jakiego pilkarza ktory mial juz 4 stopien i na
                            dzien dzisiejszy znowu gra w pilke.Jednak jak dlugo pogra i jak bedzie wygaldal
                            jego staw za apre lat -tego nie wiadomo.Ja bym tak nie ryzykowla.

Ok to tyle jakbys miala jecsze jakies pytania to pytaj co bede wiedzial to
                            postaram sie pomoc.
                            Pozdrawiam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka