Dodaj do ulubionych

Naczyniak mózgu - angiografia

IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.03.05, 17:13
Jakiś czas temu wykryto u mnie naczyniaka móżdżku. Lekarze nie są pewni czy to
naczyniak jamisty, czy żylny. Między innymi w celu wyjaśnienia tej kwestii w
najbliższych dniach mam planowaną angiografię. Wiem, że to raczej inwazyjne
badanie - w związku z tym jestem coraz bardziej niespokojna i coraz bardziej
się obawiam. Może odezwie się ktoś kto przez takie badanie przeszedł,
ewentualnie ktoś kto je wykonuje?
Będę wdzięczna za każdą informację.
Pozdrawiam
Alicja
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Zielinski Re: Naczyniak mózgu - angiografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 21:09
      Ryzyko angiografii mózgowej jest oceniane na kilka procent - jest to ryzyko, że
      coś się zatka w naczyniach mózgu albo dojdzie do skurczu, co powoduje udar
      niedokrwienny.

Sytuacja jest na podstawie opisu niejasna. Naczyniaki jamiste są bardzo
      charakterystyczne w badaniu rezonansu magnetycznego, a z kolei nie są widoczne
      w angiografii. Z kolei naczyniaki żylne są widoczne w angiografii. Naczyniaki
      żylne nie wymagają leczenia, a jamiste czasami tak, chociaż nie jest to często
      bezwzględnie konieczne.

Pozdrawiam

Piotr Zieliński
      Klinika Neurochirurgii AM Gdańsk
      • Gość: Alicja Re: Naczyniak mózgu - angiografia IP: *.daminet.pl 10.03.05, 22:29
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Sytuacja rzeczywiście nie jest jasna. Po badaniu rezonansem magnetycznym w
        opisie stwierdzono, że "obraz MR odpowiada najprawdopodobniej malformacji
        naczyniowej o charakterze naczyniaka jamisteg". Natomiast w opisie po angio TK
        napisano: "obraz w pierwszej kolejności sugeruje malformację żylną". Podobno
        angiografia jest konieczna właśnie ze względu na te rozbieżności.
        Dodam jeszcze, że mój naczyniak nie daje żadnych objawów, został wykryty
        przypadkowo. Umiejscowiony jest w lewej półkuli móżdżku
        • Gość: Piotr Zieliński Re: Naczyniak mózgu - angiografia IP: *.spsk1.pl / *.amg.gda.pl 11.03.05, 14:50
          Naczyniaki żylne pozostawia się bez operacji. Naczyniaki jamiste można
          zostawić, można operować - do decyzji chorego. Chociaż raczej te nie dające
          objawów i nie krwawiące raczej się zostawia. Zatem może warto się zastanowić -
          jeżeli z góry założymy, że nie będziemy rozważać operacji niezależnie od wyniku
          angiografii, to może ona nie mieć sensu.

Pozdrawiam

Piotr Zieliński
          Klinika Neurochirurgii AM Gdańsk
          • jo_anna1980 Re: Naczyniak mózgu - angiografia 01.08.15, 01:02
            witam,
            wykryto u mnie również naczyniaka jamistego tylko w kiepskim miejscu - w torebce wewnętrznej..po 4 dniach, rezonansie, tomografiach z kontrastem - wypisali mnie ze szpitala ze wskazaniem badań kontrolnych i tyle. Troszkę się boję czy on może pęknąć i mogę dostać niedowładu..Mam pytanie - jak często zostawia się takie naczyniaki bez operacji? i czy one mają szansę się zmniejszyć?
            będę wdzięczna za odpowiedź.
            pozdrawiam
            Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka