Dodaj do ulubionych

czosnek brany latami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 14:59
Od roku spożywam (drobno pokrojone) dwa, trzy żąbki czosnku na śniadanie.
Przez wiele lat co parę tygodni łapałem katar, grypę , bóle gardła, a
systematyczne i codzienne branie czosnku spowodowało, że wszystko ustąpiło.
Znajomi i rodzinna ostrzegają mnie, że zniszczę wątrobę (czasami też żołądek
czy jelita).
Czy są jakieś ograniczenia, przeciwskazania do ustawicznego zażywania
czosnku - możecie wzkazać jakąś literturę,
Dziękuję z góry za wszelkie informacje.

Marek
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: czosnek brany latami 02.05.05, 15:10
      literatura:
      www.google.pl

www.google.pl/search?hl=pl&q=czosnek%2C+zdrowie&lr=
    • Gość: e Re: czosnek brany latami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 15:11
      A czy znajomi słyszeli kiedyś o kuchni śródziemnomorskiej, w której czosnek
      jest jednym z głównych składników? Najwyzej zamiast surowizny przyprawiaj
      czosnkiem makarony, miesa, itp.
    • karrmen Re: czosnek brany latami 02.05.05, 19:18
      o zdrowych ludzi nie ma przeciwskazan. przynajmniej nigdy sie z tym nie
      spotkalam.
      nie wolno uzywac czosnku jesli cierpi sie na refluks, watrobe, woreczek
      zolciowy, byc moze rowniez nadkwasnosc i wrzody. watroby sobie nie zniszczysz,
      najwyzej oslabisz i bedziesz musial przerwac zazywanie czosnku i zaaplikowac
      sobie leki regenerujace watrobe (np. silimarol, liv52). jesli sie bardzo boisz o
      watrobe, to zazywaj silimarol (lub wyciag z karczochow np. cynacholin)
      profilaktycznie (odtruwa, chroni przed szkodliwymi substancjami, przyspiesza
      regeneracje).
      • karrmen Re: czosnek brany latami 02.05.05, 19:22
        oczywiscie szkodliwe dzialanie nie dotyczy czosnku poddanego obrobce termicznej
        (gotowany, duszony). ale nie wiem czy jest rownie skuteczny w zabijaniu wirusow.
        • Gość: wojt Re: czosnek brany latami IP: 195.205.32.* 02.05.05, 19:56
          nie jestem lekarzem, ale czy nie lepiej by bylo zrezygnowac ze spozywania
          czosnk u na okraglo, a zazywac tylko powiedzmy w sezonach chorobowychnp. wedlug
          mnie troche na jesien , cala zime powiedzm i na wiosne skonczyc, wtedy moim
          zdaniem nie mialbys sie o co martwic, ale to tylko moje zdanie, wiesz- tak na
          wyczucie mowie, pzdrw.
    • ochmis Re: czosnek brany latami 02.05.05, 20:21
      Rodzina mieszka jeszcze pod jednym dachem? :-))))
      • Gość: Hans Re: czosnek brany latami IP: *.fornfyndet.se 02.05.05, 20:48
        Niema przeszkod, ale aby sie zabespieczyc przed uszkodzeniem watroby i innych
        organow nalezy czosnek sparzyc goraca woda.Tak robia wlosi zanim podadza do
        jedzenia i Tobie tez radze.
        Wiem ze osoby uzywajace czosnek na codzien bardzo opuzniaja wszystkie procesy
        starzenia.Mam znajoma ktora obnecnie ma 84 lata i jezdzi autem i rowerem i
        spaceruje po 10km.Zapytalem co robi ze tak swietnie sie konserwuje
        Odpowiedziala krotko uzywam czosnek od 22 roku zycia.Jest totalnie zdrowa.
        To jest jej rada z tym sparzeniem.Pamietacie moja mikstura czosnkowa Ona ja
        ciagle zarzywa tzn raz na dwa lata.Przepis pochodzi od niej.
        Sam uzywam codziennie do potraw czosnek w ilosciach troche wiecej jak normalnie.
        Cala rodzina nie narzeka i sie nauczyla jesc.Efekt unas w domu niema nigdy
        zadnych chorob.
        Pzdr.Hans
        • Gość: miu Re: czosnek brany latami IP: *.adsl.proxad.net 02.05.05, 20:50
          Jak kobitka sie tyle rusza to zawsze bedzie sprawna. Z czosnkiem lub bez.
          • Gość: Hans Re: czosnek brany latami do MarekK IP: *.fornfyndet.se 02.05.05, 22:16
            Nie zauwazyles ze z skauta jestes Harcmistrzem oczywiscie w stawianiu namiotow
            jednomasztowych.Dzial jak cholera.
            Pzdr.Hans
        • Gość: MarekK Re: czosnek brany latami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:11
          Diabeł leży w szczegółach,
          Ja po pokrojeniu dwóch ząbków na około 10 plasterków każdy po prostu razem z
          kanapkami zjadam go.
          Może to infantylne pytanie, ale na czym polego dokładnie sparzenie czosnku ?
          Włożenie całych ząbków czosnku do wrzątku na ileś sekund ?

Marek

PS: w odpowiedzi na inne posty:
          Nikt nie wyczuwa u mnie że jem surowy czosnek, a jem go na śnadanie i po 50
          minut zaczynam prace z innymi w tak zwanym open space.
          Wczoraj znowu rozchorowałem sie (katar, kaszel , ból głowy) gdyż na tydzień
          przerwałem branie czosnku gdyż znowu ktoś mie strzegł, że zniszczę watrobę,
          • Gość: abi Re: czosnek brany latami IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:27
            Ja kiedyś czekając w kolejce do kasy w centrum handlowym przed świętami
            zemdlałam przez takiego czosnkojada.Myślałam że wytrzymam ten smród bo było
            przedemną jeszcze tylko 3 osoby ,niestety przeliczyłam sie.Teraz gdy tylko
            poczuje tem odór to musze opuścić pomieszczenie.
            • Gość: Hans Re: czosnek brany latami IP: *.fornfyndet.se 03.05.05, 10:38
              Tak wystarczy przelac wrzadkiem mi po problemie.
              Jezeli uzywasz do jedzenia to lepiej jest sprasowac w takiej malej wyciskarce
              do czosnku.Smarowac tym miaszem.Wte'dy on nie lzy w zoladku i szybciej idzie
              dalej w innej postaci.Pzdr.Hans
              • Gość: MarekK Re: czosnek brany latami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 21:48
                Dziękuję za wszelkie konstruktywne odpowiedzi.
                Czosnek będę dalej spożywał ,z tym że będą go sparzał wrzątkiem.

Pozdrawiam,
                Marek,
                • Gość: Ida Re: czosnek brany latami IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 04.05.05, 10:44
                  Czosnku nie trzeba jeść codziennie.To po pierwsze.Wystarczy dwa razy w
                  tygodniu.Po drugie czosnek należy jeść z czymś...kanapką,makaronem itp.Wtedy
                  napewno wszystko będzie w porządku.Pozdrawiam.Ida
                  • arnick_a Re: czosnek brany latami 04.05.05, 12:51
                    Gość portalu: Ida napisał(a):

> czosnek należy jeść z czymś...kanapką,makaronem itp.Wtedy
                    > napewno wszystko będzie w porządku.
                    Tak i tak śmierdzi. Podobno popijany mlekiem staje się mniej cuchnący.
                    Arni
                    • Gość: ola Re: czosnek brany latami IP: *.crowley.pl 06.05.05, 22:24
                      ktos probowal juz popijac czosnek mlekiem??
                      • Gość: Piotrek Re: czosnek brany latami IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 06.05.05, 23:37
                        Ja czasem jak się przeziębiłem tyo do gorącego mleka dodawałem
                        czsnek i miód i jeszcze oprócz tyego wityaminy ( naturalne) i
                        następnego dnia chodziłem do pracy
                        • nnike Re: czosnek brany latami 06.05.05, 23:43
                          Gorąze mleko, ząbek czosnku, łyżka miodu i łyżeczka masła.
                          To jest błyskawiczna mikstura p. przeziębieniu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka