libra72 17.06.05, 10:10 wyszedl gronkowiec w wymazie z plwociny, czy antybiotk wyleczy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena53 Re: gronkowiec! jak wyleczyc 17.06.05, 10:55 Gronkowca to chyba ma sie cale zycie w organizmie tylko ze po przebytym stanie zapalnym jest utajony, objawia sie od czasu do czasu powodujac np. zapalenie gardla, zapalenie pecherzea.Jest trudno do wyleczenia, podobno nie mozna sie go ozbyc wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
ankajak Re: gronkowiec! jak wyleczyc 17.06.05, 13:20 ja mialam (mam) grunkowca w migdalakach ( w wymazie z gardla wyszlo) i poddalam sie zabiegowi usuwania migdalow, bo ponoc w gardle bakteria miala swoje siedlisko (nie jestem pewna czy zawsze tak jest)... i teraz sobie jest we mnie ale nie w takich ilosciach zeby szkodzic mi jakos szczegolnie... moze zrob wymaz z gardla? i poradz sie lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: gronkowiec! jak wyleczyc 18.06.05, 19:05 Naprawdę z plwociny? czy z śliny. Większości pacjentów to wszystko jedno. gronkowiec w gardle i nosie to normalna flora. Ale jeśli jest w plwocinie (czyli w wydzielinie drzewa oskrzelowego które pacjent wykrztusił w czasie wilgotnego kaszlu ) to co innego- to powazna sprawa do leczenia Odpowiedz Link Zgłoś