Dodaj do ulubionych

Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie!

03.07.05, 00:36
Już od dawna mnie to morduje, zawsze rano muszę odksztuszać roną wydzielinę
czasami aż twardą. Teraz się to nasiliło i od 2 miesięcy męczy równięż w
ciągu dnia. To nie są zatoki bo czuję to między nosem a gardłem. Część
wysmarkuję, ale większość muszę odkaszleć. Teraz pojawia się w tym krew i
cały czas bolą mnie migdały tuż przy podniebieniu.
Obserwuj wątek
    • stefcianna Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 03.07.05, 00:47
      Czy nikt mi nie pomoże???
      • wadera3 Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 03.07.05, 00:49
        prawdopodobnie zatki nosowe-laryngolog......
        • stefcianna Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 03.07.05, 00:58
          Co to jest czy to się da wyleczyć???
          • snajper55 Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 03.07.05, 02:59
            stefcianna napisała:

> Co to jest czy to się da wyleczyć???

Da się wyleczyć, ale nie za pomoca forum, tylo za pomocą lekarza.

S.
            • wadera3 Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 03.07.05, 09:12
              racja...
    • ewax100 Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 05.07.05, 08:59
      Jeśli krew to do lekarza ale dobry jest lek na taka wydzielinę,katar,drożnośc
      nosa Clarinase ok.22 zł
      • betina02 Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 05.07.05, 14:03
        ja mam podobnie tylko ze nie wysmarkuje tej wydzieliny, wypluwam, ciagle
        charcham, okazało sie ze mam ropne zapalenie migdałów (boli mnie gardło i
        piecze)leci mi z nich ropa którą po prostu połykam> Ona cały czas spływa do
        gardła i tam zalega. Obecnie czekam za zabieg usuniecia migdałów (sa bardzo
        zniszczone i tylko sieją zakazenie na cąły organizm) idz do dobrego
        laryngologa. Pozdrawiam
        • woodpecker_from_mars Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 05.07.05, 14:13
          a ja pozbylam sie migdalkow w styczniu; teraz mimo to boli mnie gardlo i mam
          ciagle mase tej okropnej wydzieliny... boje sie ze to nie rozpoznana alergia a
          usuwanie migdalow bylo zbedne... lepiej wiec sie dokladnie przebadac!
          • betina02 Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 05.07.05, 14:34
            tak przebadanie najwazniejsze, ale mi wypływa ropa po nacisnieciu migdałów.
            Tobie tez?
            • pia.ed Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 05.07.05, 18:28
              Jak juz wyplywa ropa, to chyba nie ma co czekac z wycieciem!
              Co powiedzial Twoj laryngolog? Zrob tak jak lekarz radzi...
        • doomicella Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 05.07.05, 22:21
          betina02 napisała:

> ja mam podobnie tylko ze nie wysmarkuje tej wydzieliny, wypluwam, ciagle
          > charcham, okazało sie ze mam ropne zapalenie migdałów (boli mnie gardło i
          > piecze)leci mi z nich ropa którą po prostu połykam> Ona cały czas spływa do
          > gardła i tam zalega. Obecnie czekam za zabieg usuniecia migdałów (sa bardzo
          > zniszczone i tylko sieją zakazenie na cąły organizm

Ja miałam bardzo podobny stan. Okazało się, że przyczyną moich problemów jest
          znacznie powiększony trzeci migdał. On był przyczyna nieustannych infekcji
          gardła. Te infekcje doprowadziły do zupełnego zniszczenia migdałków
          podniebiennych, ja faszerowana byłam non stop antybiotykami. No i w końcu w
          zeszłym roku usunięto mi wszystkie trzy migdały. Szkoda, że nie zrobiono tego
          wiele, wiele lat wcześniej.
          • betina02 Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 06.07.05, 11:32
            Domicella powiedz, miąłas narkoze czy znieczulenie, jak to przeszłas? bołało?
            bo ja sie strasznie boję :((((
            • pia.ed Wyszukiwarka 06.07.05, 11:59
              Wrzucilam "migdaly" na wyszukiwarke forum "Zdrowie".
              Jest 57 trafien.
              Tu jest kilka z nich, szczegolnie na interesujacy Cie temat wycinania migdalkow.
              Aby wpisy byly aktywn, musisz oczywiscie wejsc samodzielnie na wyszukiwarke.
              ................................................................................

Szukasz na forum: Zdrowie

Rok: 2005

Znaleziono: 57 nowe wyszukiwanie

[1] Migdaly wycinac, czy nie??!!!!!!!!!!!!!
              autor: Gość portalu: Asik data: 2005-02-16 18:46:55.0 80.48.249.*

[2] Re: TO WYCINAC TE MIGDALY CZY NIE??
              autor: Gość portalu: ty data: 2005-03-08 21:48:16.0 *.neoplus.adsl.tpnet.pl

[3] Re: Migdaly wycinac, czy nie??!!!!!!!!!!!!!
              autor: Gość portalu: Ola.......... data: 2005-02-16 18:57:45.0 *.acn.waw.pl

[4] Re: Migdaly wycinac, czy nie??!!!!!!!!!!!!!
              autor: Gość portalu: AnnaJ data: 2005-02-17 13:10:04.0 *.aster.pl /
              *.aster.pl

[5] TO WYCINAC TE MIGDALY CZY NIE??
              autor: Gość portalu: aaaaaaaaa data: 2005-03-08 21:34:28.0
              *.neoplus.adsl.tpnet.pl

[6] Re: TO WYCINAC TE MIGDALY CZY NIE??
              autor: artur737 data: 2005-03-08 21:41:08.0

[7] Re: Katar z nosa, śluz w gardle, grudki z migdałk
              autor: Gość portalu: fALA data: 2005-01-03 12:56:15.0 195.149.86.*

[8] Re: Chrapanie - jak leczyć????
              autor: artur737 data: 2005-03-26 19:51:07.0

[9] Re: przerośnięte migdałki u 8-latka
              autor: malasik data: 2005-04-29 11:47:18.0

[10] Re: czym objawia sie gronkowiec w gardle?
              autor: Gość portalu: goojowiec data: 2005-04-19 15:19:07.0
              *.neoplus.adsl.tpnet.pl

[11] Re: Białe grudki w gardle - help!
              autor: Gość portalu: 123 data: 2005-02-16 15:29:58.0 *.wroclaw.dialog.net.pl

[12] Re: Samoleczenie metoda BSM - czy komuś pomogła?
              autor: Gość portalu: Mar_s data: 2005-03-15 22:27:59.0 *.dip.t-dialin.net

[13] Re: czy ktos miał usuwane migdały?
              autor: Gość portalu: Lisa data: 2005-04-15 09:59:40.0 *.f.strato-dslnet.de

[14] Re: czym objawia sie gronkowiec w gardle?
              autor: Gość portalu: werka data: 2005-04-19 20:40:38.0 137.122.119.*

[15] przewlekle ropne zapalenie migdalow
            • doomicella Betina! Głowa do góry! 06.07.05, 16:52
              Ja miałam zabieg w znieczuleniu ogólnym. Bardzo byłam niechętna i chciałam
              nawet, żeby najpierw usunięto mi tylko trzeciego migdała w miejscowym. Chciałam
              odczekać jeden sezon i dopiero wtedy usunąć podniebienne migdałki gdybym nadal
              chorowała. Ale pan doktor mnie wyśmiał;-)
              Powiedział, ze trzeciego może mi wyciąć tylko i wyłacznie w znieczuleniu
              ogólnym. Tak więc zdecydowałam, ze pójdą pod nóż wszystkie trzy w tym ogólnym
              znieczuleniu.
              Ze mną na sali leżały przeważnie młode dziewczyny (18-32lata), ale wszystki
              wracające z zabiegu przeprowadzanym w znieczuleniu miejscowym były potwornie
              przerażone, zmęczone.. Nie zamierzam nikogo straszyć, ale tak własnie było.
              Wycinanie migdałków a zwłaszcza trzeciego, wielkiego u osoby dorosłej to zabieg
              bardzo krwawy. Pan doktor wytłumaczył mi, że w narkozie drogi oddechowe są
              zabezpieczone jak nalezy i w razie krwotoku ryzyko powikłań przy tym
              znieczuleniu maleje. Oni tamują krwotok a ty nie dławisz się krwią, nie
              krztusisz!
              Po zabiegu miałam założony tampon(?) w nosogardle. To mi przeszkadzało,
              poniewaz ten balon się obsunął w dół, ale jak mi to wyjęli to było już dobrze.
              Ból po zabiegu jest przykry, ale da się wytrzymać. Ja miałam zabieg w środku
              upalnego lipca 2004 i kazali mi dużo pić. Piłam słaby rumianek, letni. Lodów mi
              nie zalecił doktor, ponieważ przed zabiegiem non stop chorowałam na gardło i
              miałam bardzo zniszczona śluzówkę. Dokotr bał się, żebym nie przeziębiła się. W
              szpitalu podawali mi dożylnie ketonal i ból szybciutko ustępował. W domu było
              już gorzej, ale można to przejść. Trzeba połykać i mówić, żeby nie utworzyły
              się zrosty. I nie wolno przemęczać się i dźwigać przez jakieś 3 tygodnie, zeby
              nie sprowokowac krwotoku. Już nie pamiętam, ale jest jakaś krytyczna doba.
              Chyba ok 10-14 dnia jest ryzyko krwotoku.
              Ja taką gęstą flegmę miałam właśnie z powodu trzeciego migdała. Był wielki,
              rozrośnięty wzdłuż i w poprzek. Zatykał mi zatoki i uszy. Chrapałam w nocy,
              byłam ciągle niedotleniona. Całe szczęście, ze ktoś wpadł na ten pomysł i
              zbadano mnie pod kątem trzeciego. On u dorosłych wystepuje bardzo rzadko. Na
              klinikach oglądano mnie jak dinozaura;-)
              Nic się nie bój, ale jak masz możliwość, to ustal znieczulenie ogólne.
              Ja nie miałam żadnych skutków ubocznych typu wymioty, ból głowy.. po narkozie.
              Bardzo się tego bałam, ze po usunięciu migdałow będę wymiotować (czego
              najszczerzej nie cierpię) po narkozie. Ale było OK.
              Trzymaj się!
    • stefcianna Re: Wydzielina z noso-gardzieli.Byłam u laryng. 07.07.05, 23:22
      Byłam dzisiaj u bardzo miłej pani laryngolog, Zbadała mnie i ... tak...
      3-ciego migdała nie mam, migdały wogule mam chroniczne, ale nie ma w nich ropy,
      zleciła badanie krwi (OB, CRP)i jeżeli wyniki będą złe to są do wycięcia, ale
      jeżeli nie to szkoda ich ruszać. Stwierdziła jednak spływanie wydzieliny z noso-
      gardzieli i zaleciła miesięczną kurację, ale nie antybiotykową. Przepisała mi
      ziołowylek SINUPRET (bez recepty można kupić 3x2 tabletki) oraz lek na alergię
      CLARITINE 1x wieczorem. Potym do kontroli
    • stefcianna Re: Wydzielina z noso-gardzieli. Doradźcie! 08.07.05, 22:58
      Zaczynam lepiej się czuć to działa. Brawo pani laryngolog!
      • pia.ed Do stefcianna 10.07.05, 00:46
        Chcialam Cie zapytac, czy ta wydzielina z gardla brudzila Ci poduszke?
        Moj syn ma problem z gardlem od dawna, ale nie taki zeby szuac pomocy laryngologa.
        Ale czytajac Twoja wypowiedz przyszlo mi do glowy ze moze miec to samo co Ty.
        Czy kiedy spisz, to ta wydzielina z nosa brudzi Ci poduszke?
        Nie wiem skad to synowi wyplywa, ale w kazdym razie na poduszce sa stale nowe
        zolte plamy!
        • beba2 Re: Do stefcianna 11.07.05, 22:29
          Pia.ed i Ty uważasz, ze problem nie jest dla laryngologa ???
          Tomografię zatok zróbcie ( tylko twarzą do ziemi, pod kątem ok. 60 stopni do
          podłoza ) i odciąganie wydzieliny. To wygląda na ropne przewlekle zaplenie
          zatok, ale nie mnie tu stawiać diagnozę.
          • pia.ed do beba2 12.07.05, 00:49
            To nie jest caly czas, to plamienie nasila sie i mija... syn nie jest taki
            sklonny do szukania pomocy lekarza.
            Ale teraz zamowilam mu czas u lekarza pierwszej pomocy.
            Niestety, nie mieszkam w Polsce i nie moge wymagac od lekarza
            aby dal synowi skierowanie na tomografie, a jeszcze mniej abym
            technika robiacego tomografie uczyla jak ma syna polozyc!
            • beba2 Re: do beba2 12.07.05, 10:39
              Niestety w Polsce jest tak, ze w wielu szpitalach robią tomografię niwłaściwie,
              bo "tak mają ustawiony tomograf" ! Lekarze laryngolodzy z tym walczą i dają
              skierowania do szpitali, które sa elastyczne.
              W wypadku prześwietlania zatok, ułożenie na wznak po prostu nic nie daje, jest
              zupełnie nieczytelne. Podałam to jako informację, a nie zalecenie, co masz
              robić.
              Pozdrawiam.
              • pia.ed Re: do beba2 12.07.05, 12:46
                Zrozumialam to jako zalecenie, ale czy rzeczywiscie WYPADA pouczac kogos
                kto jest specjalista w tej sprawie?

To laryngolog wydajacy skierowanie powinien napisac uwage,
                jak tomografia ma byc przeprowadzona...
                • betina02 Re: juz po 20.07.05, 19:38
                  haloo tu betina :)Juz jestem po zabiegu usunięcia migdalów. zastosowano
                  znieczulenie miejscowe, zabieg robil starszy lekarz (ordynator oddziału) noi
                  przyznam ze zrobił to chyba fachowo, przede wszystkim znieczulił mnie
                  odpowiednio. Przed dostałam dawkę morfiny (nazywan potocznie głupim jasiem) no
                  niestety po całym zabiegu kiedy znieczulenie przestało działać zwymiotowałam,
                  ale to przez morfię, po narkozie tez kiedys wymiotowałam. Juz jestem w domu.
                  Jeszcze boli gardło ale z dnia na dzien coraz mniej, dodam ze strasznie się
                  bałam. Wszystkim których to czeka powiem że nic nie bolało :) Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka