06.07.05, 12:24
Witam. Czy ktos moze mi powiedziec, czy byly robione jakies badania naukowe
na temat ewentualnego wzrostu przypadkow chorob nowotworowych i innych, a
takze wad genetycznych w zwiazku z wybuchem w Czernobylu?Chodzi mi glownie o
obszar POlski poludniowo wschodniej.
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Czernobyl 06.07.05, 15:52
      W porownaniu z krajami sasiednimi - ukraina, bialorus oraz nie-saisedinimi np.
      israel - to polska pod tym wzgledem za dobrze nie wypada .... a szkoda bo takich
      awarii moze byc troche w przszlosci i jak sie juz te dane porowna z Hiroszima to
      wyglada na to ze skutki sa troche inne.

Liste abstraktow artykulow dotyczacych Polski (nie tylko regionu ws-pd) masz pod
      linkiem ponizej (jak nie dziala to powtorz wyszukiwanie z haselkami "Poland" i
      "Chernobyl")
      www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?CMD=search&DB=pubmed
      • taki.marek Re: Czernobyl 06.07.05, 16:13
        W takich badaniach niezwykle trudno o rzetelną ocenę. Po pierwsze zdecydowanie
        wzrosła dostępność oraz poziom badań diagnostycznych wykrywających tego typu
        schorzenia. Po drugie awaria doprowadziła do tego, iż zdecydowanie wiecej osób
        jest kierowanych na badania. Natomiast przed awarią można z dużym
        prawdopodobieństwem przyjąć, iz wykrywalność chorób była mniejsza.
        W związku z tym trudno powiedzieć jak rzeczywiście duży jest wzrost zachorowań.
        A może nawet jest spadek???
        W Polsce jest jednak dużo lepiej. Na Ukrainie np. przed wypadkiem w Czernobylu
        badania genetyczne wykonywane były jedynie sporadycznie...
        • to-ja-007 Re: Czernobyl 06.07.05, 17:56
          Jesli chodzi o rzetelnosc czy dostepnosc oraz poziom badan diagnostczncyh to to
          co napisales dotyczy nie tylko tej awarii ale medycyny jako nauki w ogole -
          postep jest nieunikniony i zawsze bedzie sie cos zmieniac. Moze w takim razie w
          ogole zrezygnowac z badan w PL?

"Kiepskiej baletnicy przeszkadza rabek spodnicy"......

> Natomiast przed awarią można z dużym
          > prawdopodobieństwem przyjąć, iz wykrywalność chorób była mniejsza.

No nie wiem - przed awaria tez wykrywano nowotwory. Teraz tylko czasami sie je
          wczesniej wykrywa.

> A może nawet jest spadek???

zartujesz prawda?
          • taki.marek Re: Czernobyl 06.07.05, 20:05
            to-ja-007 napisała:

> Jesli chodzi o rzetelnosc czy dostepnosc oraz poziom badan diagnostczncyh to
            to
            > co napisales dotyczy nie tylko tej awarii ale medycyny jako nauki w ogole -
            > postep jest nieunikniony i zawsze bedzie sie cos zmieniac.

Zgadzam sie w 100%. Wieksza wykrywalnosc= wiecej zarejestrowanych przypadkow =
            źle pojęty wzrost zachorowań

>Moze w takim razie w
            > ogole zrezygnowac z badan w PL?
            >
            Nie bedziemy wtedy mieli zarejestrowanych nowych zachorowan! Mozna i tak. Na
            papierze będziemy najzdrowszym społeczeństwem świata.

> "Kiepskiej baletnicy przeszkadza rabek spodnicy"......
            >
            > > Natomiast przed awarią można z dużym
            > > prawdopodobieństwem przyjąć, iz wykrywalność chorób była mniejsza.
            >
            > No nie wiem - przed awaria tez wykrywano nowotwory. Teraz tylko czasami sie je
            > wczesniej wykrywa.
            I bardzo dobrze. Coraz mniej ludzi umiera juz poprostu na suchoty czy ze
            starości.A przyczyną jest właśnie nowotwór.
            >
            > > A może nawet jest spadek???
            >
            > zartujesz prawda?
            Fakt... Przesadziłem.
            Ale wraz z rozwojem społeczeństwa wzrasta także ilość czynników karcinogennych.
            Trudno zawtem określić, czy to akurat Czernobyl tylko i wyłącznie jest powodem
            zachorowań.
    • stern.stern Re: Czernobyl 06.07.05, 19:33
      no nie wiem. ale moja babcia mieszka na wschodzie, tuz kolo sandomierza, i tam
      90% mieszkancow ma problemy z tarczyca, nawet dzieci.
      • taki.marek Re: Czernobyl 06.07.05, 20:07
        ja mieszkałem dłuuugie lata tuż pod granicą z ZSRR (teraz Ukraina). Nie mam
        kłopotów ze zdrowiem. Nikt w mojej rodzinie nie ma kłopotów z tarczycą. A także
        nikt z ich sąsiadów....
        • delta77 Re: Czernobyl 06.07.05, 20:22
          Moznaby dlugo polemizowac na temat skutkow Czarnobyla. Ja mysle, ze wywarl duzy
          wplyw na nasze zdrowie, a skutki, chociaz czasem nie widoczne odczuwamy do dzis.
          Ja jestem z forum "poronienie", "dla starajacych sie". Niestety 3 razy
          stracilam ciaze, a przyczyn do tej pory nie znam... Takich par jak nasza jest
          mnostwo. Zobaczcie, poczytajcie troche. I w wiekszosci - brak przyczyny... Tak
          jak na forum "nieplodnosc".
          Moze Was to nie dotyka, ale to sie dzieje w rzeczywistym swicie. Wczesniej nie
          bylo tak. Rzadkoscia byly pary bezdzietne, a teraz... Oczywiscie media zwalaja
          wine na stres, pogon za kariera, "wyzwoleniem" kobiet i takie tam inne bzdury...
          Prawda jest taka, jaka jest... Tzn nie wiadomo jaka.
          Choroby, genetyka, tarczyca.... Moj maz pochodzi tez z okolic Sandomierza.
          Genetyke bedziemy badac w krotce, ale rodzina nie jest "obciazona".
          Ogolnie nigdy nie bylo problemow zdrowotnych, a jednak cos sie dzieje....

pozdrawiam Was Wszystkich
          • stern.stern delta77 06.07.05, 22:35
            bardzo mi przykro...
            masz racje, dzisiaj to kobiety sa winne, bo za duzo chca, eh...
            u nas w austrii tez jest po czarnobylu wiecej chorob tarczycy, kiedys to byly
            choroby kobiet po 40-stce, teraz nawet dzieci i mlode dziewczyny choroja...
            u nas w rodzinie tez nie bylo, a babcia i dziadzia dostali maja guzki na
            tarczycy...
            zycze Wam powodzenia oraz Tobie zycze szczesliwej i udanej ciazy, oraz zdrowego
            dzieciatka!!
            serdecznie pozdrawiam
            • delta77 Re: delta77 06.07.05, 22:57
              by nie zapeszyc, nie dziekuje! Musze przyznac, ze teraz moim zyciowym marzeniem
              jest miec dzieci. Moze to dziwne, ale fakt. Cokolwiek robie, czy mowie, to
              wlasnie o tym. Wszystkie pienazki wydaje na badania, bo nic nie jest
              refundowane..., a jak juz jest, to sie czeka 3 miesiace w kolejce. Ale nie
              poddaje sie!
              Wierze, ze sie w koncu uda.
              Czarnobyl zostanie w naszej pamieci jeszcze na dluugie lata....

Pozdrawiam Wszystkich
              • stern.stern Re: delta77 06.07.05, 23:10
                niestety, masz racje...
                trzymam kciuki, badzcie silni, i wierzcie w siebie, bedzie dobrze.
                pa
            • to-ja-007 Re: delta77 07.07.05, 15:52
              > u nas w austrii tez jest po czarnobylu wiecej chorob tarczycy, kiedys to byly
              > choroby kobiet po 40-stce, teraz nawet dzieci i mlode dziewczyny choroja...

Dokladnie jedna z takich chorob jest np. Hashimoto - kiedys uznawane za chorobe
              kobiet po menopauzie a teraz kobiety po dwadziescia pare lat juz maja na tyle
              rozwiniete Hashi ze maja poczatki niedoczynnosci ......i problemy z zajsciem
              albo donoszeniem ciazy.

To Takiego.marka akurat ze Ty i Twoja rodzina jestesci zdrowi to sie nalezy
              cieszy ale znowu zartujesz jesli na podstawie jednej rodziny jakies teorie budujesz.

Ja akurat pochodze z centralnej Polski i 80% kobiet jakie znam maja problemy z
              tarczyca.

• taki.marek Re: delta77 07.07.05, 21:19
                >
                > To Takiego.marka akurat ze Ty i Twoja rodzina jestesci zdrowi to sie nalezy
                > cieszy ale znowu zartujesz jesli na podstawie jednej rodziny jakies teorie
                budu
                > jesz.
                >
                > Ja akurat pochodze z centralnej Polski i 80% kobiet jakie znam maja problemy z
                > tarczyca.
                >
                Jestem jak najdalszy od budowania jakichkolwiek teorii na podstawie tak małej
                próbki populacji. Chcę tylko powiedzieć, że wg. mnie uogólnianie takie, że im
                bliżej czernobyla tym wiecej zachorowań na tarczyce nie ma sensu. Oczywiście
                awaria miała wpływ na nasze obecne zdrowie. Tyle, że jest to trudne do
                określenia jak duży. Ile z zachorowań zostało spowodowane bezpośrednio
                wewnętrznym narażeniem na radioaktywne produkty wybuchu? Trudno powiedzieć.
                Przecież także w procesie spalania zwykłego węgla do atmosfery lecą produkty
                radioaktywne. W ścianach budynków mamy naturalny radioaktywny potas.
                Uważam, że prawda leży gdzieś pośrodku.
                • to-ja-007 Re: delta77 08.07.05, 12:13
                  > próbki populacji. Chcę tylko powiedzieć, że wg. mnie uogólnianie takie, że im
                  > bliżej czernobyla tym wiecej zachorowań na tarczyce nie ma sensu.

No niekoniecznie "im blizej czernobyla tym wiecej zachorowan".
                  Po hiroszimie to zwyzka zachorowan na raka u tych co przezyli pojawila sie ok.
                  20 lat po wybuchu.

Po Czenobylu najpierw pojawiaja sie nowotwory tarczycy. Ale przewiduje sie tez
                  wzrost zachorowan na inne nowotwory np. pluc.

> Tyle, że jest to trudne do
                  > określenia jak duży. Ile z zachorowań zostało spowodowane bezpośrednio
                  > wewnętrznym narażeniem na radioaktywne produkty wybuchu? Trudno powiedzieć.

Dlatego na poczatek skoncentrowano sie na najlatwiejszym przypadku i badano
                  dzieci pod katem chorob tarczycy. Tak sie sklada ze wzrost zachorowan u dzieci
                  byl bardzo wyrazny i nie ma watpliwosci ze byl spowodowany awaria w Czernobylu.

> Przecież także w procesie spalania zwykłego węgla do atmosfery lecą produkty
                  > radioaktywne. W ścianach budynków mamy naturalny radioaktywny potas.

Tu chodzi o ilosci radioaktywnych pierwiastkow z ktorymi mamy kontakt.
                  Np. jesli chodzi o Czernobyl wiadomo, ze wchlonelismy duzo wiecej radioaktywnego
                  jodu niz sie spodziewano - dlatego zachorowania na nowotwory i inne choroby
                  tarczycy zaczely sie wczesniej niz przewidywano.

> Uważam, że prawda leży gdzieś pośrodku.

Nie, prawda nie lezy po srodku. Piszac to nie-wprost zarzucasz mi wyolbrzymianie
                  - ale jesli bys sie wysilil i choc troche poczytal artykulow na temat Czernobyla
                  i wplywu na zachorowalnosc na raka to bys sie przekonal ze mozna udowodnic ten
                  wplyw. Trzeba tak zaprojektowac badania zeby nie bylo watpliwosci co do wynikow
                  badan i wplywu roznych czynnikow. To jak to zrobic zalezy np. od inteligencji
                  naukowcow.

• upadlyaniol Re: delta77 18.07.05, 12:21
                    witaj to-ja-007
                    jestes niezastapiona na kazdym forum i wszedzie piszesz o tarczycy. Jak to
                    robisz ?? Czy jestes jedną osoba czy dziala caly sztab 007 ?? Czy pracujesz
                    jako lekarz endokrynolog czy jako rozmówca na forum ?? Raz jesteś w Polsce a
                    raz chyba w niemczech. Zalożylas forum prywatne na poczatku go rozkrecając.
                    Napisz. Czekam na odpowiedz. Ile was 007 jest ????
                    • upadlyaniol Re: delta77 21.07.05, 14:29
                      upadlyaniol napisał:

witaj to-ja-007
                      jestes niezastapiona na kazdym forum i wszedzie piszesz o tarczycy. Jak to
                      robisz ?? Czy jestes jedną osoba czy dziala caly sztab 007 ?? Czy pracujesz
                      jako lekarz endokrynolog czy jako rozmówca na forum ?? Raz jesteś w Polsce a
                      raz chyba w niemczech. Zalożylas forum prywatne na poczatku go rozkrecając.
                      Napisz. Czekam na odpowiedz. Ile was 007 jest ????
                      • pakawsm Re: delta77 21.07.05, 14:50
                        Upadłyaniele!
                        Albo źle to odebrałam albo się czepiasz, o co ci chodzi? to-ja-007 to jedna
                        osoba, poza tym która wie co pisze i ma prawo pisać gdzie chce!
                  • jumbala Macie brak wiedzy! 27.07.05, 23:41
                    > > Tyle, że jest to trudne do
                    > > określenia jak duży. Ile z zachorowań zostało spowodowane bezpośrednio
                    > > wewnętrznym narażeniem na radioaktywne produkty wybuchu? Trudno powiedzie
                    > ć.
                    >
                    > Dlatego na poczatek skoncentrowano sie na najlatwiejszym przypadku i badano
                    > dzieci pod katem chorob tarczycy. Tak sie sklada ze wzrost zachorowan u dzieci
                    > byl bardzo wyrazny i nie ma watpliwosci ze byl spowodowany awaria w Czernobylu.

u dzieci i wlasciwie tylko u dzieci rejestruje sie problemy z tarczyca zwiazane
                    z Czernobylem(doroslych jest nikly odsetek i nie mozna udowodnic ze to ma
                    bezposredni zwiazek)
                    Pozostale choroby- np rak liczy chorych nie odbiegaja od liczy zachorowan w
                    innych rejonach dla porowanania np znacznie wiecej zachorowan na razka obserwuje
                    sie na slasku...kopalnie wegla zeby nie bylo watpliwosci...

> > Przecież także w procesie spalania zwykłego węgla do atmosfery lecą produ
                    > kty
                    > > radioaktywne. W ścianach budynków mamy naturalny radioaktywny potas.
                    >
                    > Tu chodzi o ilosci radioaktywnych pierwiastkow z ktorymi mamy kontakt.
                    > Np. jesli chodzi o Czernobyl wiadomo, ze wchlonelismy duzo wiecej radioaktywneg
                    > o
                    > jodu niz sie spodziewano - dlatego zachorowania na nowotwory i inne choroby
                    > tarczycy zaczely sie wczesniej niz przewidywano.

jodu tak ale inne grozniejsze pierwiastki sa uwalniane w znacznych ilosciach
                    wlasnie w kopalniach, mieszkaniach(stare budownictwo- chodzi o radon -
                    najbardziej narazone dzieci)

> > Uważam, że prawda leży gdzieś pośrodku.
                    >
                    > Nie, prawda nie lezy po srodku. Piszac to nie-wprost zarzucasz mi wyolbrzymiani
                    > e
                    > - ale jesli bys sie wysilil i choc troche poczytal artykulow na temat Czernobyl
                    > a
                    > i wplywu na zachorowalnosc na raka to bys sie przekonal ze mozna udowodnic ten
                    > wplyw. Trzeba tak zaprojektowac badania zeby nie bylo watpliwosci co do wynikow
                    > badan i wplywu roznych czynnikow. To jak to zrobic zalezy np. od inteligencji
                    > naukowcow.

Tak sie sklada ze mialam roczny wyklad na ten temat (temat bardzo mi bliski -
                    jestem zainteresowana energetyka jadrowa- jest to bezposrednio zwiazane z moim
                    wyksztalceniem)
                    Jak pisalam badania potwierdzaja tylko choroby tarczycy u dzieci - reszta w
                    zaleznosci od badan i interpretacji- czesto nierzetelne badania,
                    niepelne,oblozone tajemnica...

Ja nie lubie za bardzo rozpisywac sie na ten temat- ale musze pare slow-
                    katastrofa w Czernobylu byla spowodowana glupota i wielka niewiedza. Reaktory
                    tgo typu juz dawno nie sa budowane, te ktore sa budowane sa bardzo bezpieczne-
                    zawsze jest margines bledu- pamietajmy ze takim reaktorem musza zajmowac sie
                    ludzie ktorzy sie na tym znaja- fizycy!!! (tam bylo dosc sporo inzynierow)
                    Kazdy kto pracuje przy reaktorze musi miec wiedze na temat jego dzialania

Warto poczytac na ten temat , a Warszawiakow zapraszam na festiwal nauki we
                    wrzesniu na UW na wydzial Fizyki - na pewno beda na ten temat wyklady , a jak
                    nie to mozna osobiscie sie popytac ludzi ktorzy zajmuja sie tym na codzien.
                    Acha i polecam wycieczke do Swierku(w ramach festiwalu z wykladzikiem i
                    zwiedzaniem reaktora)

I jak cos piszecie na temat tej katastrofy to pamietajcie strach jest
                    przeciwnikiem wiedzy!!!

Ps.
                    Pisze majac goraczke- wiec przepraszam za niescislosci
                    • jumbala i jeszcze jedno 27.07.05, 23:43
                      a wiecie jaka dawke promieniowania przyjmujecie codziennie?
                      Wiecie ze bez promieniowania gatunek ludzki by wymarl???
                      • wcyrku1 Re: i jeszcze jedno 28.07.05, 11:36
                        jumbala napisała:

> a wiecie jaka dawke promieniowania przyjmujecie codziennie?
                        > Wiecie ze bez promieniowania gatunek ludzki by wymarl???
                        >
                        >

><><><><>< Od jakiegoś czasu śledziłem ten internetowy ciemnogód. Właśnie w
                        ub.roku we wrześniu wybrałem sobie kilka interesujących mnie tematów i w ramach
                        tygodnia nauki zaliczyłem m.in. temat "promieniowania" więc nie będę powtarzał
                        co napisała Jumbala. Dodam tylko że zwiększone problemy "od tarczycowe" w
                        większości u dzieci, uzasadniano "dzikiemu leczeniu jodem" w okresie po awarii
                        elektrowni. Polecam jarmarki naukowe a dopiero póżniej śledztwa internetowe.
                        Jumbala życzę zdrówka ><><><><><
                    • pakawsm Re: Macie brak wiedzy! 28.07.05, 00:32
                      Takie pytanko odnośnie tego co napisałaś
                      "Jak pisalam badania potwierdzaja tylko choroby tarczycy u dzieci - reszta w
                      zaleznosci od badan i interpretacji- czesto nierzetelne badania,
                      niepelne,oblozone tajemnica..."

U dzieci które teraz są dziećmi czy u tych, które były w czasie wybuchu
                      dziećmi?, bo mi sie wydaje że to drugie czyli właśnie My byliśmy wtedy dziećmi

Proszę o sprostowanie
                      Pozdrawiam
                    • to-ja-007 Re: Macie brak wiedzy! 28.07.05, 11:41
                      > u dzieci i wlasciwie tylko u dzieci rejestruje sie problemy z tarczyca
                      > zwiazane
                      > z Czernobylem(doroslych jest nikly odsetek i nie mozna udowodnic ze to ma
                      > bezposredni zwiazek)
                      > Pozostale choroby- np rak liczy chorych nie odbiegaja od liczy zachorowan w
                      > innych rejonach dla porowanania np znacznie wiecej zachorowan na razka
                      >obserwuje sie na slasku...kopalnie wegla zeby nie bylo watpliwosci...

Zachorowania ktore mozna powiazac z Czarnobylem odnotowuje sie takze u doroslych
                      ale trzeba inteligentnie zaprojektowac badania. Problem w tym ze w Polsce sie
                      tego nie robi.

Poza tym nie tylko na raka mozna zachorowac po Czarnobylu - rowniez na
                      autoimmunologiczne choroby tarczycy czyli Hashimoto i Graves-Basedowa.
                      Rowniez w innych krajach przy okazji badania raka badano rowniez czestosc
                      wystepowania tych chorob.

> innych rejonach dla porowanania np znacznie wiecej zachorowan na razka
                      > obserwuje sie na slasku...kopalnie wegla zeby nie bylo watpliwosci...

na raka tarczycy?

Moze i mialas wyklad przez rok na ten temat. Tylko co z tego? Problem w tym ze
                      badania nad skutkami poczernobylskimi nadal trwaja i pewnie dopiero za 10-20 lat
                      bedzie dostepny jakis spojny, w miare kompletny obraz skutkow.

Jakiekolwiek badania medyczne nie sa objete tajemnica odkad nie ma ZSRR .....
                      Wrecz przeciwnie jak kogos temat interesuje to mozna poczytac sporo znalezc na
                      ten temat.

W innych krajach zauwazono wzrost zachorowalnosci u doroslych .....

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15295858&query_hl=2
                      www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15900042&query_hl=2
                      www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15547062&query_hl=2
                      www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=11393570&query_hl=2
                      A w Polsce najwiekszy wzrost zachorowalnosci na raka tarczycy zaobserwowano w
                      okolicach Olsztyna a nie na Slasku:

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12762643&query_hl=2
                      No i nie wiem czy wzrost zachorowan z 3 przypadkow na 100 tys. do 11 przypadkow
                      na 100 tys. - to jest "nieznaczny wzrost". Wzrost o ponad 200% ......

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12182017&query_hl=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka