xxx69 13.07.05, 00:17 Mam na stopach, odkąd pamietam, przy duzym palcu bardzo mocno zrogowaciałą skóre(nie jest to haluks) Czy wiecie jak się tego moge pozbyć, szoruje to pumexem ale nic mi nie daje.Pomóżcie prosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda85 Re: zrogowaciała skóra 13.07.05, 14:09 Przeczytałam na forum zdrowie. Peeling naturalny: oliwa, cukier i cytryna, zmieszać razem i wcierać w stopy. Właśnie tak sobie zrobiłam w sobotę i powiem, że pumeksem nigdy tak dobrze nie ściągnęłam zrogowaciałej skóry. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: zrogowaciała skóra 13.07.05, 15:49 jagoda85 napisała: > Przeczytałam na forum zdrowie. Peeling naturalny: oliwa, cukier i cytryna, > zmieszać razem i wcierać w stopy. Właśnie tak sobie zrobiłam w sobotę i powiem > że pumeksem nigdy tak dobrze nie ściągnęłam zrogowaciałej skóry. Polecam. Jakie proporcje stosowałaś ? Wcierasz i zostawiasz (na jak długo ?), czy samo wcieranie złuszcza ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.c Re: zrogowaciała skóra 13.07.05, 19:52 A może pomoże taki sposób: 1. wymoczyć stópki w ciepłej wodzie z jakims środkiem myjącym [mydło w płynie, szampon...], najlepiej na jakimś filmie czy przy czytaniu ksiązki, mieć przy sobie czajnik z gorącą wodą i dolewać. I tak z 20-30 min. 2. usuwać delikatnie zrogowaciały naskórek specjalnym nozykiem do stóp [w drogeriach do kupienia rączka i żyletki]-tylko trzeba delikatnie!!!-ja kiedyś tak "heblowałam",że zanim doszłam do szafki z plastrem cała podłoga była z dróżką z krwi:) 3. smarować maścią z apteki EPIKREM [wcierać ją na noc co kilka dni, włożyć bawełniane skarpetki]] Mnie taka "kuracja" pomaga zarówno na te "boczne " zgrubienia jak i na pięty. Ale z zainetersowaniem przeczytałam poprzednią poradę. Też chiałabym wiedzieć , jakie proporcje:) Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: zrogowaciała skóra 13.07.05, 20:00 Właściwie nie było podanych proporcji, ja dałam 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwki Bambino i łyżkę soku z cytryny. Najważniejszy w tym jest cukier, który ściera naskórek, sok z cytryny zakwasza skórę, a oliwka nawliża. Myślę, że proporcje można sobie zmieniać w zależności od rogowacenia skóry. Peeling zrobiłam po kąpieli, kedy skóra była bardziej miękka, masowałam dość długo pięty a potem całą stopę, na koniec spłukałam. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: zrogowaciała skóra 13.07.05, 20:02 jagoda85 napisała: > Właściwie nie było podanych proporcji, ja dałam 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwki > > Bambino i łyżkę soku z cytryny. Najważniejszy w tym jest cukier, który ściera > naskórek, sok z cytryny zakwasza skórę, a oliwka nawliża. Równie dobrze można zamiast cukru zastosować gruboziarnistą sól albo mieloną kawę. Na forum Uroda jest to polecany sposób nie tylko na zrogowaciały naskórek :) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: zrogowaciała skóra 13.07.05, 21:53 Trzeba będzie spróbować, ja znalazłam tylko przepis z cukrem. Dzięki za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemarro84 Re: zrogowaciała skóra 13.07.05, 23:29 to jak juz jestesmy przy stopach to u mnie od dwóch dni złuszcza sie strasznie skóra przy palcach,schodzi jak po maśle wielkimi platami;nie swędzi ,nie piecze tylko złazi,nigdy mi az tak niezłaziła-czy to moze byc objaw grzybicy?(nie wiem jak to jest bo nie mialem nigdy) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: zrogowaciała skóra 15.07.05, 15:05 Może to być objaw grzybka. Trzeba z tym do dermatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemarro84 Re: zrogowaciała skóra 15.07.05, 18:34 ojej a powiedzcie mi prosze w ciągu ilu dni od zakarzenia objawia sie to cholerstwo? 3 tyg temu byłem na wycieczce zagranicznej i tylko tam mogło dojsc do ewentualnego zakarzenia(chociarz nosilem klapki ale jak sie wchodzi pod przysznic zataczając sie to mozna je zgubić:)),a te objawy mam od 3 dni czyli w zasadzie 3 tyg od ewentualnego zakarzenia-czy to mozliwe ze tak długo nie dawało to o sobie znać i dopiero teraz czy zawsze to trwa jakis czas zanim sie objawi? :) Odpowiedz Link Zgłoś
anna451 Re: zrogowaciała skóra 18.09.05, 15:47 jeżeli to jest grzybica to bardzo dobrym sposobem na ną jest moczenie parę dni pod rząd wieczorem nóg w dosyć mocnym naparze z kawy mielonej prawdziwej.Ja załapałam to cholerstwo w sanatorium.Zeszło,. nawet ze zrogowaciałym paznokciem i mam spokój a paznokieć pięknie odrósł.Polecam.Acha pomaga też na nieprzyjemne pocenie się nóg.Znalazłam tę poradę w książce p.doktora Tombaka. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: zrogowaciała skóra 15.07.05, 17:37 Przepraszam, możesz podać link do tej Urody, bo coś nie mogę tego znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
mirella67 Re: zrogowaciała skóra 15.07.05, 16:13 Mnie kiedyś dermatolożka poradziła krem Xerial30. Troche droga impreza bo kosztuje w aptece ok. 40,- PLN, ale jest bardzo dobry, zmiękcza skórę i na popękane pięty bardzo pomaga. Chętnie jednak spróbuję naturalnej metody cytrynowo-oliwkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake link do forum Uroda 15.07.05, 18:55 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=211 Odpowiedz Link Zgłoś