Dodaj do ulubionych

Pokrzywka!

15.07.05, 15:04
Od trzech dni mam pokrzywkę, którą nabyłm pierwszy raz w życiu choć wysypki
są mi znane, gdyż jestem alergikiem od urodzenia. Jednak to zaskoczyło mnie
zupełnie. Pokrzywka wystąpiła w pierwszym dniu na rękach i nogach, w drugim
na nogach(uda, pod kolanami)Są to duże bąblowate plamy-czerwone ,duże i
gorące . Byłam u lekarza dostałam 2 zastrzyki oraz doustnie mam przyjmować 14
dni TELFAST. Czy mieliście kiedyś styczność z tą chorobą?. Kiedy mi to
przejdzie. Co prawda dziś rano mnie wysypało mniej niż wczoraj, no ale jednak
wysypało. Myslałam
jedank że jak będę przyjmowała leki to nic!! mi już nie wyjdzie. Po kilku
godzinach
pokrzywka znika, ale rano znów wychodzi. Proszę was o poradę jak waliście
z tą chorobą jak przebiega i przede wszystkim ile trwa. Niestety lekarz
niewiele mi pomoże jeżeli chodzi o źródło powstania-prawdopodobnie kurz(mam
pracę która niestety naraża mnie na kontakt z nim). Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kret24 Re: Pokrzywka! 15.07.05, 15:22
      A leczenie zewnętrzne? Dobre są leki sterydowe np. Laticort krem o,1%. A jak
      nie sterydy to np. żel Fenistil.
    • mirella67 Re: Pokrzywka! 15.07.05, 16:01
      gogi miałam identyczną pokrzywkę w tamtym roku w czerwcu i grudniu. Ta ostatnia
      była gorsza, bo wystąpiła na całym ciele. Gorące czerwone plamy blednące nad
      ranem i czerwieniejące pod wieczór. To nie swędziało. Lekarze też nie wiedzieli
      co to jest i jak to leczyć. Dostawałam i telfasty i clemastiny, wapna i dieta
      bezmleczna (gdyż podejrzewano alergie pokarmową). Za drugim razem dołączyła się
      wysoka gorączka i bóle stawów, powiększone węzły chłonne i ból szyi. Leżałam 3
      tygodnie w szpitalu zakaźnym i nic nie wykryto, żaden antybiotyk nie działał.
      Po miesiącu pokrzywka pomału ustąpiła. Ja zaczęłam potem jeść wszystko i jest
      dobrze, na razie.
      Też jestem ciekawa, co to mogło być, bo jak się znów powtórzy, to nie będzie
      wesoło.
    • prowokatorka1 Re: Pokrzywka! 15.07.05, 17:44
      przez pokrzywke wylądowałam w kwietniu w szpitalu :/ leczono mnie sterydami
      (zastrzyki) i smarowala siem hydrocortizolem.Tydzien lezalam w szpitalu,zaczelo
      schodziec po 2 dniach brania zastrzykow.Na szyi przebarwienia mam do dzis :((((
    • halszka2 Re: Pokrzywka! 15.07.05, 21:10
      Wiele lat temu miałam z tym ogromny kłopot. Zsypywało mnie bardzo często.
      Towarzyszyło temu swędzenie. Po 2-3 godzionyach zwykle znikało wszystko bez
      sladu, z wyjątkiem twarzy - tu bąble utrzymywały sie długo .Leżałam z tego
      powodu nawet w klinice dermatologicznej - eksperymentowali na mnie w różny
      sposób, miałam nawet autohemo. Obserwowałam się też pod kątem pokarmowym - nie
      znalazłam bezpośredniego czynnika wywołującego taką moją reakcję .
      Postęp nastąpił , gdy dostrzeglam związek mniędzy przeżywanym aktualnie stanem
      emocjonalnym ,a tym, co się działo z moją skórą .Okazalo się bowiem, że
      pokrzywka pojawiała sie w momentach niedopuszczania do głosu różnych uczuć , a
      zwłaszcza złości.Nie bez znaczenia był też fakt pozostawanie w konfliktowym
      związku.
      Od tamtej pory minęło ponad 20 lat. Mam od dawna z tym spokój,tamten mężczyzna
      też zniknął z mego życia. Uzyskanie wglądu w doświadczne emocje oraz nauczenie
      sie konstruktywnych sposobów wyrażanie swoich uczuć było tym, co pomoglo mi
      uporać się z problemem. Czasami pojawi się plamka wielkości łebka od szpilki,
      ale to drobiazg.
      Pokrzywka ma charakter typowo psychosomatyczny i to właśnie w psychice trzeba
      szukać rozwiązania.
      Halszka
      • chantal11 Re: Pokrzywka! 15.07.05, 23:42
        Problem pojawiajacej sie pokrzywki znam doskonale.U syna pojawiała sie co roku.i
        to od dziecka,teraz jest nastolatkiem.W roznych miesiacach,pora roku nie miala
        znaczenia.Był caly nia obsypany,miewal przy tym dreszcze.Po zgłoszeniu sie do
        lekarza natychmiast dostawał zastrzyk p/wstrzasowy.Ladował w szpitalu,tez na
        tydzien.tam robiono mu rozne badania,w jednym okazało sie ze ma
        lamblioze.Lekarze wlasnie temu przypisywali pokrzywke.Przeszedl oczywiscie
        stosowne leczenie metronidazolem.nie jestem przekonana czy mial pokrzywke przez
        lamblie,poniewaz w tym roku znowu sie pojawiła,a badanie kontrolne po leczeniu
        dalo wynik negatywny.
        A na pokrzywke polecam,naprawde jest najbardziej skuteczny, puder w
        płynie,zyrtec.To pomogło mojemu synowi.Fenistil,a i owszem, tez
        przerabialismy.Lecz puder wygrywa.Jedyna wada jest to ze wszystko jest
        biale:))ale to niewazne przeciez.
        pozdr
        • chantal11 Re: Pokrzywka! 15.07.05, 23:46
          zapomnialam napisac ze syn rowniez jest alergikiem-plesnie,pylki.z pokrzywka
          tak juz jest niestety,ze kiedy wydaje sie ze wszystko zniknelo,ona
          rano,wieczorem pojawia sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka