beta75 16.08.05, 14:15 Witam MAm pytanie w jaki sposób można uzupełnić uzębienie jeżeli brak 4 i 5. JAk rozwiązaliście ten problem? i jak teraz Wam to służy? PA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
methinks Re: brak zęba! 16.08.05, 19:54 Robisz dwa implanty i po sprawie. Tylko najpierw musisz na nie zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga2404 Re: brak zęba! 16.08.05, 22:00 Korona z wkładem porcelanowym, akrylowym lub ze specjalnego stopu nietoksycznych dla organizmu metali - plus minus 600 - 700 zl x 2 zęby, jeżeli są zdrowe korzenie to być może wystarczą sztyfty przykręcone do nich i na to jakaś odpowienia powłoka - około 150 zl każdy, albo (jeżeli 4 i 5 są z przodu (nie pamiętam tej numeracji) można zrobić tzw nakładany mostek - protezkę chyba około 400 zł za dwa zęby (i chyba można starać się o refundację NFZ ale nie wiem czy to zawsze jest wygodne do noszenia. Koleżanka córki ma taki mostek i jakoś nie narzeka. To tak w przybliżeniu - tyle co wiem, może ktoś wie więcej i lepiej to opisze. Takie są ceny np. w Legionowie pod Warszawą - ale pewnie wszędzie to kosztuje podobnie. Widziałam zakład stomatologiczny, który oferuje usługi płatne w ratach, ale tylko raz plombowałam tam ząb (kiedy moja dentystka była na urlopie)i naprawdę nie wiem czy świadczone tam usługi tego typu godne są polecenia. Aha ,nie jestem stomatologiem ,ale jeżeli zjakiś względów konieczna byłaby opcja pierwsza (korona z wkładem) to pamiętaj - nie daj sobie wcisnąć tzw wkładu produkowanego fabrycznie, wkład musi być wyciskany na miejcu przez fachowca współpracującego ze stomatologiem. Te fabryczne są trochę tansze ale nie warto na nie marnować kasy - bo na ogół wypadają - informacja od fachowca. No i pozostają jeszcze tzw implanty ale o tym już naprawdę nic nie wiem. To taki ogólny zarys informacji do sprawdzenia. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś