Dodaj do ulubionych

brak zęba!

16.08.05, 14:15
Witam
MAm pytanie w jaki sposób można uzupełnić uzębienie jeżeli brak 4 i 5. JAk
rozwiązaliście ten problem? i jak teraz Wam to służy? PA
Obserwuj wątek
    • methinks Re: brak zęba! 16.08.05, 19:54
      Robisz dwa implanty i po sprawie.
      Tylko najpierw musisz na nie zarobic.
      • zyga2404 Re: brak zęba! 16.08.05, 22:00
        Korona z wkładem porcelanowym, akrylowym lub ze specjalnego stopu
        nietoksycznych dla organizmu metali - plus minus 600 - 700 zl x 2 zęby, jeżeli
        są zdrowe korzenie to być może wystarczą sztyfty przykręcone do nich i na to
        jakaś odpowienia powłoka - około 150 zl każdy, albo (jeżeli 4 i 5 są z przodu
        (nie pamiętam tej numeracji) można zrobić tzw nakładany mostek - protezkę chyba
        około 400 zł za dwa zęby (i chyba można starać się o refundację NFZ ale nie
        wiem czy to zawsze jest wygodne do noszenia. Koleżanka córki ma taki mostek i
        jakoś nie narzeka. To tak w przybliżeniu - tyle co wiem, może ktoś wie więcej i
        lepiej to opisze. Takie są ceny np. w Legionowie pod Warszawą - ale pewnie
        wszędzie to kosztuje podobnie. Widziałam zakład stomatologiczny, który oferuje
        usługi płatne w ratach, ale tylko raz plombowałam tam ząb (kiedy moja dentystka
        była na urlopie)i naprawdę nie wiem czy świadczone tam usługi tego typu godne
        są polecenia. Aha ,nie jestem stomatologiem ,ale jeżeli zjakiś względów
        konieczna byłaby opcja pierwsza (korona z wkładem) to pamiętaj - nie daj sobie
        wcisnąć tzw wkładu produkowanego fabrycznie, wkład musi być wyciskany na miejcu
        przez fachowca współpracującego ze stomatologiem. Te fabryczne są trochę tansze
        ale nie warto na nie marnować kasy - bo na ogół wypadają - informacja od
        fachowca. No i pozostają jeszcze tzw implanty ale o tym już naprawdę nic nie
        wiem. To taki ogólny zarys informacji do sprawdzenia. Pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka