myslacy1 16.08.05, 16:08 czy wrzody to to samo co nadżerka śluzówki (krwawiąca)? czy wrzody to po prostu kolejne stadium zaawansowania ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
harriet24 Re: wrzody żałądka 16.08.05, 20:52 Czy kolejne stadium to nie wiem, ale na pewno wrzody to nie to samo co nadżerki. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacy1 Re: wrzody żałądka 17.08.05, 16:44 czy nikt inny poza tym nie moze mi wyjaśnić jaka jest różnica między nadżerką a wrzodami? Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: wrzody żałądka 17.08.05, 17:13 Z definicji nadżerka to ubytek nabłonka, a wrzód to erozja głębiej położonych tkanek - skóry lub błony śluzowej. Trzeba jednak pamiętać, że w terminologii medycznej istnieją też zwroty popularne (jak w języku potocznym) i tak na przykład słynna "nadżerka" szyjki macicy to w wielu przypadkach nie żadna nadżerka tylko ektopia nałonka z kanału szyjki. Jeśli więc Twoje wątpliwości dotyczą wyniku badania, najlepiej daj je ocenić specjaliście, który dodatkowo zna Twój stan kliniczny, bo wiedza "internetowa" może być źródłem wielu nieporozumień i pomyłek. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacy1 Re: wrzody żałądka 17.08.05, 22:14 franc_tireur dzięki za odpowiedź, moje wątpliwości wynikają z tego,że gastrolog rozmawiając ze mną mówił o zdiagnozowaniu(gastrologia) wrzodów,a w opisie badania napisał o licznych krwawiących nadżerkach Odpowiedz Link Zgłoś