myslacy1 29.08.05, 00:19 czy bakterię tę można wykryć(wyeliminować) poprzez badanie krwi? nie mam ochoty na kolejną gastroskopię w krótkim czasie ,żeby to sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duszkan Re: helicobakter pylori 29.08.05, 00:32 Niemal 90 % populacji ma p/ciała p/Hp. Dlatego ich obecność nie jest równoznaczna z chorobą którą trzeba leczyć. Przyjmuje się że jeśli poziom przeciwciał w klasie IgA (a nie IgG) przekracza wartości prawidłowe, i ponadto pacjent ma objawy nieżytu błony sluzowej żołądka/dwunastnicy - to można założyć że Hp jest czynnikiem sprawczym choroby. Generalnie jednak przed podjęciem leczenia zakażenia Hp, (a szczególnie jeśli pacjent ma refluks ż-p ) powinno się stwierdzić badaniem gastroskopowym i bad. hist-pat. "stopień" choroby, oraz potwierdzić samo zakażenie Hp testem ureazowym. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacy1 Re: helicobakter pylori 29.08.05, 00:38 W wyniku przeprowadzonej u mnie gastroskpii stwierdzono wysoki dodatni poziom zakażenia H.pylori w układzie pokarmowym(również relfuks przełykowy,zapalenie sluzówki żołądka, liczne nadżerki). Jestem po leczeniu farmakologicznym i chcę sprawdzić czy ustąpiło zakażenie H.pylorii. Jeśli jest to możliwe chcę to zrobić inną metodą niż gastroskopia. Stąd moje pytanie czy jest to mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
viiking Re: helicobakter pylori 30.08.05, 08:17 Przeciwciala we krwi beda jeszcze jakis czas dodatnie po wyleczeniu. Ale w tej chorobie nawroty sa dosc czeste, zwlaszcza jezeli leczenie bylo skromne. Odpowiedz Link Zgłoś
villac Re: helicobakter pylori 30.08.05, 22:55 myslacy1 - czegoś tu nie rozumiem, napisałaś, że miałaś klasyczna gastroskopię, zdiagnozowano rodzaj i obszar, zastosowano leki. Czy wyniku leczenia minęły wszystkie dotychczasowe negatywne objawy ? - jeśli tak to co chesz jeszcze badać ? Skuteczność leczenia i tak jest ograniczona umiejętnością Twojego organizmu do utrzymania >status quo< w organiźmie. Żadnych wrzodów nie wyleczysz raz na zawsze, wszelkie powstałe owrzodzenia się jedynie ZALECZA. One i tak kiedyś się odezwą, więc nie ma sensu sprawdzać, trzeba czekać do kolejnej jesieni....może za rok, dwa a może za pięć, to zależy od organizmu. Nie ma reguły. Jedni utrzymują dietę, bardzo przestrzegają wskazówek lekarza a wrzodziki i tak wracają często. Inni (w tym ja) jedzą bardzo ostre potrawy, przyprawy typu chrzan, musztarda,czekoladę, kapustę itp. teoretycvznie zakazane potrawy i w ciągi ostatnich 5 lat miałem tylko a może aż dwa nawroty. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacy1 Re: do villac 30.08.05, 23:54 villac napisał: > myslacy1 - czegoś tu nie rozumiem, napisałaś, że miałaś klasyczna > gastroskopię, zdiagnozowano rodzaj i obszar, zastosowano leki. Czy wyniku > leczenia minęły wszystkie dotychczasowe negatywne objawy ? - ****** objawy praktycznie nie minęły jeśli tak to co > chesz jeszcze badać ? Skuteczność leczenia i tak jest ograniczona > umiejętnością Twojego organizmu do utrzymania >status quo< w organiźmi > e. **** widzisz,ja o tym też wiem,ale to lekarz wyobraź sobie zalecił kolejną wizytę po 2(!!!) tygodniach od zaordynowanego leczenia i po kolejnych 2 kazał zrobić kolejną kontrolna gastroskopię. Też mnie to zaskoczyło, bo nie wierzę w tak szybki proces leczniczy tym bardziej ,ze przekonywał mnie,że naprawdę nie jest wesoło w moim przypadku. Obawiam się,ze znalazł sobie sposób na wyciąganie kasy(wizyta i gastro było prywatnie, czyli za odpłatnością). Dlatego kolejna gastrosopia nie jest moim wymysłem. > Żadnych wrzodów nie wyleczysz raz na zawsze, wszelkie powstałe owrzodzenia się > jedynie ZALECZA *** mam tego pełną swiadomość,chcę pozbyć się przynajmniej tej bakterii BTW czy nadrżerki to to samo co wrzody, bo lekarz rozmawiając ze mną mówił o wrzodach,a w opisie gastro napisał o krwawiących nadrżerkach One i tak kiedyś się odezwą, więc nie ma sensu sprawdzać, > trzeba czekać do kolejnej jesieni....może za rok, dwa a może za pięć, to zależy > od organizmu. Nie ma reguły. *** nie musisz mnie przekonywać,ja naprawdę wolę teraz nie robić tej gastroskopii:-) ale chcę wiedzieć jakie są efekty leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka79 Re: helicobakter pylori 29.08.05, 10:49 niestety test z krwi po leczeniu jest mało użyteczny bo daje fałszywie dodatni wynik nawet wiele miesięcy po leczeniu (wykrywa przeciwciała ale tak naprawdę może być już wszystko ok), jest jeszcze badanie wydychanego powietrza ale też nie da takiej pewności jak gastro - więc jeśli chcesz mieć pewność - cóż :-/ chyba musisz jeszcze raz połknąć rurę... Odpowiedz Link Zgłoś
lidkal7 Re: helicobakter pylori 30.08.05, 21:22 podobno można dostać w aptece jakieś testym któe można zrobić samemu Odpowiedz Link Zgłoś