Dodaj do ulubionych

Implant zęba

21.09.05, 12:25
Czy ma ktoś może implant zęba?
Myslę o takim rozwiązaniu odnosnie dwójki.
Może wiecie jaki jest koszt, jakie trzeba zrobić badania, i gdzie najlepiej w
Warszawie się udać po taką poradę? i oczywiście czy to boli???????
Obserwuj wątek
    • ka1311 Re: Implant zęba 21.09.05, 17:31
      Mam od 10 lat, więc na temat cen nie mogę powiedzieć absolutnie nic. Co do
      badań to najlepiej jest pójść do kliniki dentystycznej i porozmawaić z
      protetykiem. On będzie wiedział najlepiej. Jedna zasadnicza kwestia. Lepiej
      póść na konsultację w kilka miejsc i wybrać to, gdzie podejdą najbardziej
      profesjonalnie czyli wszystko wytłumaczą, wyjaśnią, nic na siłę i natychmiast.
      Co do bólu to jest to zabieg ze skalpelem w roli głównej, ale w znieczuleniu
      miejscowym, więc nie powinnaś nic czuć. Inna sprawa po zabiegu, czyli jak minie
      znieczulenie. Są leki przeciwbólowe, które powinien zapisać lekarz wykonujący
      zabieg. Co do liczby zabiegów to teżjest różnie, więc niewiele Ci mogę pomóc.
      Najlepiej udać się do specjalisty i wszystko wyjaśnić, dopytać o szczegóły,
      kazać sobie powiedzieć jak i kiedy nastąpią poszczególne etapy, jak to długo
      będzie trwało (zabieg, przerwy pomiędzy kolejnymi wizytami itp)
      • iselle Re: Implant zęba 21.09.05, 21:16
        Implant kosztuje ok. 4 tysięcy i może się nie przyjąc - takie jest ryzyko. W
        jakim województwie szukasz?
    • agulha Re: Implant zęba 22.09.05, 00:08
      Nu, ja miałam (w zasadzie MAM: w toku). W prywatnym gabinecie, prowadzonym przez
      chirurga szczękowego, który postanowił rozszerzyć działalność o implantologię.
      Firma produkująca implanty zapewnia takim lekarzom instruktaż, tzn. asystę
      drugiego lekarza, bardzo doświadczonego w implantologii, przy pierwszych
      zabiegach. No więc zostałam królikiem doświadczalnym, niestety nie wpłynęło to
      na cenę. Zabieg wszczepienia "korzenia", czyli tego tytanowego sztyftu,
      kosztował 3,5 tys. (Warszawa). Na to nakręcili mi coś, co nazywa się śrubą
      gojącą. Wątpię, czy tak załatwia się przednie zęby, bo by to wyglądało okropnie,
      na szóstkę może być. Zabieg w znieczuleniu miejscowym, wiadomo, że to żadna
      frajda, ale nie boli. Po zabiegu trochę mnie ćmiło, może z pół dnia-dzień.
      Wytrzymałabym i bez leku, ale poradzili mi, żeby nie czekać na ból, tylko brać
      lek (zwykły ibuprofen). Ważne jest i to ponoć bardzo, czy pacjent pali
      papierosy. Palącym dziąsła się znacznie gorzej zrastają. W tej dwuetapowej
      metodzie (bo są i jednoetapowe, gdzie się od razu obciąża ząb) koronę, czyli
      taki sztuczny ząb, nakłada się na ten sztyft po 3 miesiącach w dolnej szczęce, a
      po 6 w górnej, i kosztuje to dodatkowo, od półtora do chyba 3 tysięcy. Cena
      zależy od materiału, czy ma łudząco przypominać naturalny ząb i np. nie
      prześwitywać, więc na dwójkę to raczej licz się z tymi wyższymi stawkami. Moim
      zdaniem, jeśli masz pieniądze albo nawet możesz wziąć niewielki kredyt bez
      zarzynania się spłatą rat, to warto. Brak przedniego zęba wygląda okropnie!!!
    • angieblue26 Polecam ten gabinet :-) 22.09.05, 08:29
      Sprawdzony na "wlasnej skorze" (a raczej wlasnych zebach :-)))
      www.awillo.pl/
      • bacha67 Re: Polecam ten gabinet :-) 24.09.05, 18:08
        Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedz.
        Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka