Dodaj do ulubionych

przedawkowalem ziola ?

26.09.05, 20:08
witam. jestem tu nowy ale szukam szybko odpowiedzi, bo mnie trapi jeden
problem. przez ostatnie poltora miesiaca pilem mieszanke ziolowa (fiołek
trójbarwny, łopian, skrzyp, dziurawiec i rumianek) i najwyrazniej przez to
ostatnio mam problemy z jelitami... oczywiscie nic na opakowaniu nie bylo, ale
kiedy kupilem podobna mieszanke innej firmy to ukazal sie napis, ze uzywanie
dluzej niz 2 tyg moze powodowac obnizenie perystaltyki jelit.... no wiec
natychmiast przerwalem picie ziol.

pytanie - czy jelita same wroca do normy ? i jak dlugo to bedize trwalo ?
dodam ze sam sie odzywiam zdrowo, pije duzo wody mineralnej, takie tam...
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: przedawkowalem ziola ? 26.09.05, 20:14
      a dlaczego piłeś tę mieszankę?
      • starline Re: przedawkowalem ziola ? 26.09.05, 20:17
        to mieszanka przeciw - tradzikowa :)
        • majkabis Re: przedawkowalem ziola ? 26.09.05, 20:22
          chociaż Co pomogła?
          • starline Re: przedawkowalem ziola ? 26.09.05, 20:26
            no niewiem bo stosuje duzo rzeczy na raz i wsumie niwiem co jest dobre a co zbedne.

no ej ale nie zmieniac tematu !:p

jak to jest z tymi jelitami ?
            • majkabis Re: przedawkowalem ziola ? 26.09.05, 20:33
              no widzisz- cos za cos. Podjedz troche dobrych, naturalnych jogurtów i za 2-3
              dni bedzie lepiej.
              Co do stosowania "wielu rzeczy na raz"- czasami nie mozna łączyć ziól z
              niektórymi lekami. Trzeba się na cos zdecydować, albio stosować okresowo.
              A ten zestaw ziól, to jakiś dziwny- trudno sie w nim doszukać czegoś, co by Ci
              tak mocno zaszkodziło. Może to jakas inna rzecz z tych wielu na raz? Przejrzyj
              lepiej wszystkie ulotki.
            • annaka9 Re: przedawkowalem ziola ? 26.09.05, 20:34
              bedzie dobrze :) wszystko wróci do normy ,praca jelit rozreguowała sie bo to
              działanie ziół ,pewnie dziurawca ale to za krótko aby spowodować zaburzenia
              perystaltyki jelit ,przy prawidłowym wypróznianiu i dbaniu o systematyczność
              wszystko powinno wróciić do normy -jak chcesz kontynuować leczenie ziołami to
              mozna zmniejszyć ilość spozywanej miesznki (czy pitej)i obserwować się co dzieje
              się z perystaltyką -jesli nie masz skłonności do zaparć to powinno byc OK :)
              A dziurawiec ma pomoc w zwalczaniu tradziku przyspieszając przemianę materii -z
              tego co wiem i widzę(syn ma tradzik) jest to raczej sprawa hormonalna i
              działanie to będzie znikome w zwalczaniu trądziku .
              • starline Re: przedawkowalem ziola ? 26.09.05, 20:42
                dzieki za odpowiedzi

no ja to pilem dosc intensywnie bo 3 razy dziennie przez 1,5-2 miesiace, a co do
                reszty stosowanych rzeczy to nic nadzwyczajnego bo witaminy i cynk i nic
                wiecej,. ale dopiero powiedzmy 2 tyg temu zaczely sie problemy, a ja zupelnie
                nie widzialem zwiazku z niczym co moglem zrobic bo diete mam ta sama od pol
                roku, tylko ostatnio nie jezdze na rowerze:P i tyle... wiec raczej tylko te
                ziola pozostaly... wczoraj przestalem pic, i dzis mnie brzuch boli, wczoraj
                zreszta tez. i przedwczoraj itp:P
                • majkabis Re: przedawkowalem ziola ? 26.09.05, 20:43
                  To może ostatni krzyk mody podłapałes, tj, jakiś wirus jelitowy?
                  • starline Re: przedawkowalem ziola ? 26.09.05, 20:46
                    hmm zdziwilbym sie, bo prowadze zdrowy tryb zycia. tak czy siak ide w sr do
                    lekarki, wiec sie przy okazji spytam i ew pojde na badania jakies... ale oby nie
                    zaden wirus

tzn

nie boli mnie caly czas, mam tylko zaparcia ktorych wczesniej nie mialem i przez
                    to mnie bolnie od czasu do czasu
                    • starline Re: przedawkowalem ziola ? 26.09.05, 20:52
                      a ogolnie wszystko wlasnie idealnie pasuje jakby mi sie spowolnily jelita. i mam
                      zaparcia:/

diete mam mniej wiecej taka: ciemny chleb, ser bialy, duzo warzyw, owoce, za to
                      malo miesa, troche ryb. i mnostwo wody. jogurtow wlasnie nie pijam
                    • annaka9 Re: umiar dobry we wszystkim :) 26.09.05, 21:00
                      masz zaparcia bo dziurawiec powoduje wieksze wydzielanie żółci i szybsza
                      przemianę materii ,zwiekszona perystaltyke i stąd to powikłanie -teraz twój
                      organizm próbuje bez ziół(wspomgania )funkcjonować i dlatego po tym
                      przyśpieszeniu zwalnia bo naturalne procesy nie wystarczaja -ale spoko ,powoli
                      wyrególuje sie proces przemiany materii -warto poczytać o dziurawcu -dobre to
                      zioło ale trzeba zachować środki ostrożności -
                      pzdr -anka-
                      ps
                      lubie zioła i stosuję je ale staram sie dowiedziec wczesniej co jest dobre i
                      wskazane dla mnie -internet daje mi te mozliwości -
                      obecnie na stałe przyjmuję melise i miete w postaci naparów herbacianych w dzień
                      z przewagą mięty -to na trawienie a na noc melisa -jest dobra na wyciszenie
                      organizmu i regeneracje +dziurawiec wspomagająco ale znam bezpieczna ilość dla
                      siebie i jest OK>
                      • starline Re: umiar dobry we wszystkim :) 26.09.05, 21:19
                        no mam nadzieje ze tak bedzie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka