Dodaj do ulubionych

Złamany nadgarstek

26.01.06, 20:28
Obserwuj wątek
    • iwa47 Re: Złamany nadgarstek 26.01.06, 20:31
      Sorry za szybko kliknęłam
      Mąż złamał prawy nadgarstek. Po 6 tyg. w gipsie właśnie mu go zdjęli. Ręka
      jest opuchnięta i nie może bez bólu poruszać palcami. Strasznie się męczy. Czy
      możecie coś doradzić jak długo to się leczy. Czy powinien teraz stosować jakąś
      rehabilitację i jaką. Ortopeda powiedział, że na razie należy tylko usprawniać
      rękę ruchowo. Czy tak ma być? Poradźcie
      • f.gosia1 Re: Złamany nadgarstek 27.01.06, 11:51
        Proponuję zrobić ponowne prześwietlenie i konsultację u innego lekarza.
        Ręka nie powinna być opuchnięta.
        Miałam kiedyś złamaną kość łódeczkowatą w dłoni i długo nosiłam w gipsie, ale
        dopiero po ściągnięciu gipsu lekarz mi powiedział, że często ta kość się sama
        nie chce zalać i po miesiącu trzeba przejść zabieg operacyjny śrubowania kości.
        Mnie to na szczęście omineło. Ale gdy byłam na komisji (PZU) po leczeniu i
        zrobiłam ponowne prześwietlenie lekarz stwierdził, że ta kość jest jeszcze
        całkiem nie zalana i powinnam na rękę uważać jeszcze przez jakiś czas (ręka nie
        była opuchnięta tylko jeszcze przy zginaniu troszeczkę bolała
      • neonatus51 Re: Złamany nadgarstek 27.01.06, 16:44
        Poponuje wystarać sie o rahabilitację.Jesli to nie pomoże, to jest takie
        badanie EMG (Elektromiogram), które pokaże stan nadgarstka, pod względem
        uszkodzenia mięśni i nerwów. Jeśli wynik będzie kiepski to pomaga taki mały
        zabieg-fasciotomia-małe nacięcia tkanek w obrębie nadgarstka. Jesli chory jest
        ze Szczecina to badanie i zabieg mozna wykonać w szpitalu na Unii Lubelskiej.
        Życzę powrotu do zdrowia
        • netka2 Re: Złamany nadgarstek 27.01.06, 18:33
          Ja mialam skrecony nadgarstek i po zdjeciu gipsu mialam podobny problem. Nie
          moglam ruszac 0palcami i reka. Lekarz powiedzial ze musze sama poruszac reka,
          sama ja usprawnic. Tak robilam. Ruszalam palcami, nadgarstkiem i po tygodniu
          bol minal.
      • lesnajagoda Re: Złamany nadgarstek 28.01.06, 19:34
        Nadgarstek nie powinien boleć. Ja miałam podobny przypadek trzy lata temu
        miałam ostry stan zapalny i lekarz rękę mi włożył w gips. Następnie po wyjęciu
        z niego ręka mnie bardziej bolała i była napuchnięta. Przepisali mi
        lekarzerehabilitację ale po niej nie było lepiej. Ręka cały czas mnie bolała i
        była lekko napuchnieta przzez trzy lata. Dopiero jeden z ortopedów poznał się
        że to jest stan zapalny wewnętrzny i trzeba było operować. Teraz już nie mam
        takiego problemu. Napewno mogło by pomóc badanie usg.
        • anonka Re: Złamany nadgarstek 01.02.06, 16:25
          wiec tak; jako dziecko mialam zlamanie w nadgarstku 4 razy!!!! Prawie co
          rok.Niestety nie spotkalam sie z takimi objawami po sciagnieciu gipsu.Gips
          siegal mi z 15 cm za lokiec.A wiec mialam cala reke w gipsie,aby nie poruszac
          pomimo wszystko nadgarskiem.Gips zdjeto mi po 7 tyg,a potem bandarz
          usztywniajacy.I moglam brykac!!!!!Nic mnie nie bolalo po sciagnieciu gipsu i
          nie mialam opuchlizny.Wydaje mi sie ze jest tu cos nie tak!!Polecam konsultacje
          u innego lekarza......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka