Dodaj do ulubionych

Zaparcia-co jeszcze?

02.03.06, 14:10
Witam. Mój problem to zaparcia...od zawsze. Staram sie z nimi walczyć ale i tak nie mam pełnego komfortu. Co jeszcze mogę z tym zrobić??
Obecnie pije szklanke wody na czczo, jem jogurt activia (wymieszany z siemię lnianym), ciemny chleb, owoce... a i tak nie jest tak jakbym chciała:)
Dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • cioccolato_bianco Re: Zaparcia-co jeszcze? 02.03.06, 14:24
      suszone sliwki, migdaly, otreby. geste soki owocowe i warzywne. brzoskwinie.
      ewentualnie czopki glicerynowe, ocet jablkowy.
      • sarenka82 Re: Zaparcia-co jeszcze? 06.03.06, 20:06
        A na dodatek musisz mieć co rano dużo czasu na posiedzenia w ubikacji, spokój i dobrą gazetę do czytania. Może to śmieszne, ale u niektórych to naprawdę działa.
        • spoti Re: Zaparcia-co jeszcze? 07.03.06, 09:22
          Śmieszne to może być dla osób które nie mają tego problemu. Dzięki za rady! Pozdr
    • margonik Re: Zaparcia-co jeszcze? 07.03.06, 11:18
      Może jogurt śliwkowy z musli? Jest taki, chyba Bakomy.
      • aniav244 Re: Zaparcia-co jeszcze? 13.03.06, 13:10
        tez mam ten problem. ilez mozna jeśc tych suszonych śliwek i otrąb? innego
        chleba niz pełnoziarnisty to juz chyba z pół roku nie jadłam....
        • spoti Czy mój problem nie zasługuje..... 16.03.06, 09:46
          .............na odpowiedź pana Artura??
          :)
          • kol.3 Re: Czy mój problem nie zasługuje..... 17.03.06, 15:16
            Miałam kiedyś takie problemy. Były związane z nieprawidłowym odżywianiem (mało
            warzyw) oraz małą ilośćią ruchu. Odkąd zmuszona byłam chodzić na zajęcia 20
            min. szybkim marszem w jedną stronę (dojazd zajmował więcej czasu) problemy
            minęły. Pomagają także "brzuszki" robione na noc.
    • uzyszkodnik1 Re: Zaparcia-co jeszcze? 18.03.06, 08:40
      activie, jogurty - szkoda kasy i czasu. zwykle platki owsiane na mleku lub na wodzie i po sprawie (chyba ze to juz problemy podchodzace pod powazne leczenie).

pozdrawiam
      • zioolka Re: Zaparcia-co jeszcze? 19.03.06, 13:19
        Miałam podobny problem.Pomogło mi coś takiego:wkładasz do szklanki 10 Sliwek
        suszonych i zalewasz wrzątkiem, odstawiasz ; rano wypijasz na czczo i
        przygotowywujesz nastepne i pijesz wieczorem i tak przez 10 dni.Robię tą
        kuracje regularnie co miesiąc lub co dwa jak mi sie przypomni.Zaparć już nie
        mam.Jest to oczyszczanie jelita grubego wg pana Michałą Tombaka.Pozdrawiam.
        • spoti Re: Zaparcia-co jeszcze? 20.03.06, 20:03
          dzięki. wypróbuje te śliwki:):)
      • margonik Re: Zaparcia-co jeszcze? 20.03.06, 21:38
        Mi nie szkoda kasy na jogurty i kefiry. Mleko w czystej postaci nie jest za
        dobre z dietetycznego punktu widzenia - w odróżnieniu właśnie od kefirów i
        jogurtów.
        • uzyszkodnik1 Re: Zaparcia-co jeszcze? 21.03.06, 09:56
          nie do konca o to mi chodzilo - czesto ludzie wymyslaja skomplikowane i drogie sposoby na rozwiazanie swoich problemow. uwazaja, ze jesli zaplaca za cos mase $$, to bedzie to bardziej skuteczne niz powszechnie dostepne i tanie metody.

co do jogurtow - z mojego punktu widzenia sa malo uzyteczne, poniewac czesto sa slodzone, sa pomieszaniem tluszczu i weglowodanow (co wiecej - ww prostych) i nie niosa ze soba skladnikow odzywczych, ktorych nie moglbym uzupelnic w inny sposob. poza tym maja malo bialka, co w mojej diecie jest dosc kluczowe. ale od czasu do czasu - czemu nie :)

pozdrawiam

• rzofinka Re: Zaparcia-co jeszcze? 21.03.06, 13:17
            mi pomaga kiwi na czczo i morele suszone popite kefirem!!
    • enoch1 Re: Zaparcia-co jeszcze? 21.03.06, 19:17
      A może zainteresuje Cie jogurt, ktory sama przygotujesz w domu? Ma najwiecej
      laktobakterii na 1 cm3, zawsze świezy...
      • spoti enoch1 22.03.06, 15:13
        może spróbuje z tym jogurtem... dostanę przepis:)?
        • asiabed Re: enoch1 23.03.06, 21:00
          Sprobuj moze preparat ColonC (dostepny w aptekach, sklepach zielarskich).
          zawiera babke plesznik (blonnik nierozpuszczalny) oligosacharady oraz
          probiotyczne bakterie (te same co w jogurtach - a nawet lepsze niz w jogo, bo te
          w jogo to zwykle charakteryzuja sie niska przezywalnoscia w zoladku i w jelicie).
          Pij moze tez wiecej wody.
    • mila.l Re: Zaparcia-co jeszcze? 24.03.06, 09:15
      ja robie tak: na noc zalewam lyzke otrab i kilka lyzek platkow owsianych
      nieblyskawicznych + rodzynki, suszone morelki, pestki (dynia, slonecznik, sezam)
      zimną przegotowaną wodą. Rano wkrajam do tego jablko, banana , truskawki- co
      jest pod ręką, zalewam nieslodzonym jogurtem naturalnym/ kefirem, czasem dodaje
      troche miodu i mam pyszne sniadanko, POLECAM :)
    • tai_chi Re: Zaparcia-co jeszcze? 24.03.06, 20:07
      Śliwki suszone mają działanie przeczyszczające.Jedz dużo warzyw, owoców, kasze
      gotowane na "gęsto", ćwiczonka, oddychanie prawidłowe.
      A oto malutki przepis na zaparcia, spróbuj;

Obrać ze skóry (zostawiając l -2 mm białego miąższu) 2 pomarańcze lub
      grapefruity, zjeść przed snem.

Pozdrawiam.
      • zoe13 Re: Zaparcia-co jeszcze? 25.03.06, 09:14
        Od zawsze... jak ja. Pomogła mi kawa RICORIE...firmy NESTLE. Prawdopodobnie
        zawarta w niej cykoria. Nie tylko mi pomogła. POLECAM. Jedna filiżanka dziennie
        • nowa16 Re: Zaparcia-co jeszcze? 25.03.06, 14:21
          Zgadzam się z zoe13, kawa Ricore z cykorią pomaga. Ale jeszcze lepiej działa
          napój kawowy cykoria, a dodatkowo jest naturalna (nie zawiera w ogóle
          naturalnej kawy, czyli dobra dla osób nie lubiących smaku kawy lub nie mogących
          jej pić). Więcej informacji na stronie: www.alcor-coffe.com.pl
          • monia9617 Re: Zaparcia-co jeszcze? 28.03.06, 18:19
            ja mam zaparcia od conajmniej 2 tygosni i nie wiem jak się ich pozbyć.Jak patrze
            na swój brzuch, taki baloniasty to odechciewa mi się stoswoania jakiejkolwiek
            diety.I tak nie jem słodyczy od 2 tygodni, nie jem po 18 ale po woli mi się już
            odechciewa.
            • spoti Re: Zaparcia-co jeszcze? 04.04.06, 13:42
              up
              • bronka4 Re: Zaparcia-co jeszcze? 04.04.06, 17:22
                polecam codziennie rano, na głodny żołądek wypić szklankę z sokiem wyciśniętym z
                połowy cytryny. Wypłukuje toksyny, i szybciej zawitasz po tym w ubikacji (wiem z
                doświadczenia;)) Tylko po jego wypiciu dopiero za pół godziny możesz cokolwiek
                zjeść.
                • spoti Re: Zaparcia-co jeszcze? 04.04.06, 19:28
                  Wiem, robie tak już od dłuższego czasu a efekt kiepski;(
              • amelia49 Re: Zaparcia-co jeszcze? 24.05.06, 09:19
                hej spoti!!!!wyprobuj colon c, lub ispagul<dostepny w sklepach zielarskich>,,
                siemie lniane, lub ziarnka babki płesznik, lub jajowej,,same zdrowe
                produkty..pozartym znam przepis na rewelacyjny produkt, ktory pozwala uporac sie
                z z aparciami
                1.pestki dyni
                2.słonecznika
                3.rodzynki
                4.suszone sliwki
                5.kasza jaglana
                6.kasz agryczana
                7.zairnka siemienia lnianaego
                i inne produktym zawierajace błonnik, moga byc suszone morele jeszcze...
                zalac to na kilka godzin...taka papke jesc na czczo rano , lub na wieczor<dodaj
                sobie joigurtu lub kefiru<
                wyproznienie gwarantowane!!!
    • amorphina Zaparcia-co jeszcze? 04.04.06, 20:19
      ale utrafiam

waśnie wlazłam na forum przerazic was taka samą informacją i prosić - co tam
      BŁAGAĆ - o poradę

poza wymienoinym powyżej sposobami przeczyszczającymi, co jeść aby ogólnie
      usprawnić przemianę materii??

nie proszę o odpowiedź "błonnik"

tylko konkretne (plizz) nazwy produktów

w ilościach nieograniczonych proszę, będą wprowadzać do jadłospisu

a powyzsze oczywiście zacznę rownież stosować :)
    • sentisenti Re: Zaparcia-co jeszcze? 04.04.06, 23:18
      Witam . Ja również borykam się z zaparciami, i cóż, to dośc złozony problem, zależny od indywidualnosci organizmu. Co na jednych działa na innych nie będzie działac wcale. W moim przypadku zepsułam sobie kompletnie przeianę materii piciem herbatek typu Figura itp. Po jakimś czasie tak się organizm rozleniwił, iż bez nich nie dawałam rady, a i one przestały działać. W książce tu wspomnianej pana Tombaka jest sporo dobrych rad, ale należy je stosowac krytycznie. Jedzenie pomarańczy na wieczór jest dla mnie bezskuteczne, ale śliwki czasami pomagały . Nie jest to jednak warunek dorego oczyszczania.
      Osobiście zauważyłam, że jeśli jem dużo produktów z wysoką zawartościa błonnika typu otręby czy płatki - musze ich spożywac b. mało i pić naprawdę ogromne ilości wody. tylko wtedy maja swoje działanie. Bez odpowiedniej ilości płynów - skutek b edzie odwrotny. To samo dotyczy suszonych owoców i ziaren.
      Innym sposobem na moje problemy okazało się robienie dużych przerw między posiłkami. Jeżeli trzymam dyscyplinę, jem 2 razy dziennie w odstępie 6 - 7 godz i więcej, nie jem po 18 , i wieczorem wypijam około litra wody - zaparcia mijają. Ale i tu jest dodatkowy warunek - zero słodyczy .
      Po prostu mój organizm wymaga czasu na strawienie. Nie piję tez około 1 godz. po jedzeniu. Zauważyłam , że lepiej się czuję wtedy. Lżej.
      W wileu poradach odnośnie diet można spotkać zalecenia , aby jeść kilka małych posiłków, mniej więcej co 3 godziny. Ma to służyć pobudzeniu przemiany materii w sensie utrzymywania spalania kalorii i wspomagania tym samym diety odchudzającej. Niestety ten tryb kłóci sie wybitnie z moim organizmem.
      Wszystkim paniom i panom piszącym moge doradzić tylko cierpliwość w szukaniu sposobu odżywiania dobrego dla ich własnego organizmu. Dla jednych będzie to 5 posiłków dziennie, dla innych 2. Proszę tez przypomnieć sobie tryb życia , odżywianie gdy zaparc nie było - to na pewno podpowie przy jakich "ustawieniach" jelita funkcjonowały normalnie. Zaparciom sprzyja również brak ruchu.
      Ćwiczenia , spacery, wszelka aktywnosć na pewno pomogą :))
      jesli chodzi o błonnik - należy go używac z głową, nie przedobrzyć:))
      pozdrowienia i powodzenia
    • amorphina Re: Zaparcia-co jeszcze? 07.04.06, 10:21
      matka mojego znajomego ma na to ciekawy sposob

acz skutkujacy co nie omieszkalam sprobowac przed uwiecznieniem na forum)

nalezy wypic (najlepiej na pusty zoladek) szklace cieplej wody z cukrem
      (ja dodalam 2 lyzeczki cukru ale mysle ze 3 poskutkowalyby lepiej)

juz po pol godziny krecilo mnie w zoladku

no a efekt byl jak najbardziej pozadany :)))
      • amelia49 Re: Zaparcia-co jeszcze? 24.05.06, 09:21
        hej spoti!!!!wyprobuj colon c, lub ispagul<dostepny w sklepach zielarskich>,,
        siemie lniane, lub ziarnka babki płesznik, lub jajowej,,same zdrowe
        produkty..pozartym znam przepis na rewelacyjny produkt, ktory pozwala uporac sie
        z z aparciami
        1.pestki dyni
        2.słonecznika
        3.rodzynki
        4.suszone sliwki
        5.kasza jaglana
        6.kasz agryczana
        7.zairnka siemienia lnianaego
        i inne produktym zawierajace błonnik, moga byc suszone morele jeszcze...
        zalac to na kilka godzin...taka papke jesc na czczo rano , lub na wieczor<dodaj
        sobie joigurtu lub kefiru<
        • spoti Re: Zaparcia-co jeszcze? 24.05.06, 10:43
          Droga Amelio! Siemię lnanie i jogurt to jeden z wielu moich sprzymierzeńców:)
    • elwira_1983 Re: Zaparcia-co jeszcze? 26.05.06, 12:54
      poleca ksiązke dr Tombada a mianowicie pozbycie sie zaparcia porzdez jedzenie
      rano i wieczorem śliwek kalifornijskich. Odsyłam do lektury dr Tombaka
    • kastela Re: Zaparcia-co jeszcze? 10.06.06, 20:53
      Oprócz produktów i magicznych sposobów na przyśpieszenie perystaltyki jelit
      nalezy zwrócić uwage na ograniczenie spozycia produktów i potraw zapierających.
      Sa to: ryż, płatki ryzowe, mąka ziemniaczana ( czyli kisiele, knedle itd)
      żelatyna ( czyli galaretki, ptasie mleczka itd ). Działanie zapierające ma
      również czarna mocna herbata. Powodzenia!!!
      • dorcia841 Re: Zaparcia-co jeszcze? 15.06.06, 21:46
        Polecam czerwona albo zielona herbatke...mi czasem pomagaja,choc przyznam,ze
        nie zawsze.Ale mozesz spróbowac.Pozdrawiam.
    • uzoa Re: Zaparcia-co jeszcze? 16.06.06, 10:51
      ech, widze ze coraz wiecej osob ma ten problem. jako i ja.
      tez robowalam wszstkiego sliwki, woda z miodem, dieta płynna... cuda na kiju.
      teraz wcinam activie i jem Colon C i naprawde pomaga.
    • sylwia.la Re: Zaparcia-co jeszcze? 16.06.06, 13:35
      mi colon c nie pomógl:(nic nie pomoglo:(ide na usg:(
      • kaczuszka5555555555 Re: Zaparcia-co jeszcze? 16.06.06, 15:49
        U mnie wszystko wróciło do normy.Przestałam pić te wszystkie cud-herbatki typu
        SlimFigura, Normosan czy Xenna.Teraz pije rano na czczo kawę, albo jem jabłko i
        to pomaga.A od dzisiaj jestem na diecie., tzn.nie jem słodyczy i wogóle jem mało.
      • uzoa Re: Zaparcia-co jeszcze? 16.06.06, 15:59
        sylwia.la napisała:

> mi colon c nie pomógl:(nic nie pomoglo:(ide na usg:(

ja mam skierowanie na kolonografie i drże z przerazenia. ;) ale wole zrobic to
        badanie i wiedziec czy cos nie gra czy to tylko kwestia mojej psychiki...
    • sylwia.la Do Zioolka I wszystkich.....Poradzcie 16.06.06, 16:39
      Hej!Chce sobie kupic ta ksiazke Tombaka.Bo juz nie wiem co na te zaparcia
      probowac:(Nie mam juz sily:(Nie mam wiary:( Juz nawet te leki ktore mi ostatnio
      pomagaly(skutkowal tylko bisacodyl)tez nie dzilaja:( Slyszalam o te
      ksiazce..warto?co tam np jest?jakies przepisy?rady?powicie cos wiecej?bardzo
      prosze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka