ryba076 24.03.06, 16:20 Odebrałam dziś wyniki na D-Dimery; norma jest od 0-0,5; ja mam 1. Pierwszy raz w życiu robiłam te badanie, nic na ten temat niewiem. Jestem w ciąży w 8 miesiącu. Proszę o pomoc w interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr-divlo Re: D-Dimery, proszę o pomoc!!!! 24.03.06, 16:50 w ciaży jest to normalne że tak powiem- D-dimery wzrastają Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: D-Dimery, proszę o pomoc!!!! 24.03.06, 16:51 znaczy się fizjologia :) Odpowiedz Link Zgłoś
ryba076 Re: D-Dimery, proszę o pomoc!!!! 24.03.06, 17:01 Dzięki bardzo za odpowiedź, to sie uspokoiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: D-Dimery, proszę o pomoc!!!! 24.03.06, 18:49 Ja miałam chyba w innych jednostkach. Właśnie w ciąży, wynik był coś ponad 1000, grubo przekroczony. Lekarze uznali, że grozi mi zakrzepica przy porodzie, i dostawałam zastrzyki z fraxiparyny w brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
ryba076 Re: D-Dimery, proszę o pomoc!!!! 24.03.06, 19:05 dorotakatarzyna - A co było powodem że wogóle dostałaś skierowanie na te badania? Jakie objawy? I czy rodziłaś sma czy miałaś cc? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: D-Dimery, proszę o pomoc!!!! 25.03.06, 07:54 Rodziłam naturalnie. Leżałam na patologii w szpitalu klinicznym z powodu wielowodzia. Akurat jakiś doktorek zbierał materiały do pracy na temat krzepliwości i przepływów u ciężarnych, i zgodziłam się na badania. Przypadkiem okazało się, że wynik jest zły, ale może dzięki temu nic mi się nie stało :) A z objawów - to miałam paskudne żylaki w różnych miejscach. I zaburzone przepływy. Odpowiedz Link Zgłoś
ryba076 Re: D-Dimery, proszę o pomoc!!!! 25.03.06, 09:26 Ja najprawdopodobniej będę miała cc, i obawiam się że dla mnie to będzie nienajlepiej, jeśli się potwierdzi że ten wynik jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś