Dodaj do ulubionych

bol karku i górnych części pleców

05.04.06, 20:44
co jakis czas bola mnie strasznie te wlaśnie miejsca. ból utrzymuje sie nawet 2-3 tygodnie. nie wiem jaka jest przyczyna, ani jak temu zapobiegać. czy ktoś może mi pomóc?
Obserwuj wątek
    • repair Re: bol karku i górnych części pleców 05.04.06, 22:08
      Z pewnością!
      R
    • pia.ed Re: bol karku i górnych części pleców 06.04.06, 00:54
      Mnie boli kark i plecy, ale wiem ze jest to spowodowane napieciem miesni.
      Kiedy biore goracy prysznic czy robie cwiczenia odprezajace,
      to przestaje mnie bolec.
      • repair Re: bol karku i górnych części pleców 06.04.06, 09:01
        > Mnie boli kark i plecy, ale wiem ze jest to spowodowane napieciem miesni.
        > Kiedy biore goracy prysznic czy robie cwiczenia odprezajace,
        > to przestaje mnie bolec.
        BRAWO! Trywialny wniosek, a jakże niewiele osób potrafi do niego dojść. Warto
        się zastanowić co można zrobić, aby zmniejszyć te napięcia bardziej na stałe.
        R
        • pia.ed Re: bol karku i górnych części pleców 08.04.06, 00:00
          Niestety, mimo ze wiem co robic, nie moge sie pozbyc tego napiecia!

Pare lat temu kiedy sie tylko polozylam na materacu na podlodze,
          to bol ustepowal niemal automatycznie ...

Teraz poloze sie i nie moge znalezc spokoju aby te cwiczenia wykonywac,
          a wlasciwie trenowac wlasciwe oddychanie!

Bylam prywatnie 3 tygodnie w Ciechocinku.
          Mialam 5 zabiegow dziennie, duzo wypoczywalam bo mialam pojedynczy pokoj.
          Czulam sie bardzo dobrze.
          Niestety, pare tygodni po powrocie do domu objawy wrocily.
          • abek2 Re: bol karku i górnych części pleców 08.04.06, 00:42
            a wiesz co robić?I ból nie ustępuje?Hm...
            • venus22 Re: bol karku i górnych części pleców 08.04.06, 02:44
              Przyczyny moga byc rozne, bardzo rozne.

Akurat przypadkiem gdzie indziej podawali dzisiaj link na gadzet do takich boli:
              www.posturepump.com/
              niestety po polsku nie znam.

Venus
          • repair Re: bol karku i górnych części pleców 08.04.06, 12:27
            > Niestety, mimo ze wiem co robic, nie moge sie pozbyc tego napiecia!
            Znaleźć kogoś kto wie. Tyle, że w rzeczywistym świecie. Napisz gdzie mieszkasz.
            Ten gadżet za $150 to bym sobie darował. Może wystarczy poduszka tzw szwedzka
            za 150 PLN. Ułatwia wypoczynek.
            R
            PS. Nie mogę się doczekać, kiedy pojawi się któraś z moich fanek i zaleci
            rezonans ;-)
            • mmagda12 Re Repair zmieniasz sie i tak trzymaj 08.04.06, 13:50

• abek2 Re: Re Repair zmieniasz sie i tak trzymaj 08.04.06, 16:46
                o co chodzi?
                • repair Re: Re Repair zmieniasz sie i tak trzymaj 08.04.06, 18:12
                  No co, zazdrościsz fan-clubu? ;-)
                  • pia.ed do venus22 09.04.06, 10:09
                    Swietne urzadzenie, co z tego, ja przewaznie spie na boku albo brzuchu,
                    a nie na plecach ...
                    Poduszki szwedzkie uzywalam, nawet kilka roznych.
                    Pomagaly przy malych bolach karku.
                    Teraz kiedy bol jest niemal ciagly, poduszki zamiast pomagac to
                    PRZESZKADZAJA, bo uciskaja na moj bolacy kark!

Od dwoch lat spie na niesamowicie miekkim materacu, i na dwoch malych
                    poduszkach z pierza, ale nie jedna na drugiej, tylka jedna pod glowe,
                    a druga pod kark i plecy.
                    • kalan Re: do venus22 09.04.06, 10:30
                      Taki ból to efekt stresu. Miałam to samo - nie moglam spac w nocy, bo tak
                      bolało, również siedzenie sprawiało ból, nie mogłam znaleźć pozycji. Lekiem
                      okazał się masaż - profesjonalny, u masazysty-kręgaża, który poodblokowywał mi
                      kregi i wymasował (po dwóch, trzech dniach po masażu wszystkie bóle ustąpiły).
                      Bardzo ważny jest ruch, uprawianie jakiejś dyscypliny sportu, a chciazby
                      regularne spacery (ale nie takie wolne, tylko w szybszym tempie). Wrogiem
                      naszych pleców jest siedzenie i leżenie, chociazby na najwygodniejszym materacu.
                    • venus22 Re: do venus22 09.04.06, 10:31
                      Ale to urzadzenie to chyba nie do spania tylko do cwiczen :
                      www.posturepump.com/productsummary.aspx
                      podalam to jako ciekawostke bo akurat tak sie zlozylo ze o tym samym mowili na
                      innym forum (USA)..

mam profilowana poduszke ale jak boli szyja i plecki no to boli, i poduszka jak
                      poduszka ani "ziebi ani grzeje" :)

osobiscie uwazam ze jesli jest jakas organiczna przyczyna tak jak np u mnie
                      migrena to wszelakie urzadzenia to tylko polsrodki.
                      najlepiej pomaga godzinny masaz.

Venus
                      • venus22 Re: Piaed 09.04.06, 10:42
                        www.posturepump.com/Video.aspx
                        nacisnij na 'video' w systemie jaki ci pasuje to zobaczysz jak to niby dziala.

Pia, moja kolezanka miala takie ciagle bole z powodu tarczycy. jak dostala
                        hormony to bole karku i szyi i napieciowe glowy ustapily. Moze stres a moze cos
                        innego.

Poza tym nie wiem czy to dobrze spac na bardzo miekkim materacu...?
                        Moze lepiej abys spala na srednio twardym, ale pokrytym takim co ma "pamiec":

www.buy-a-mattress.co.uk/images/viscooverlay2_300x300.jpg
                        wtedy spisz na rownym ale masz dosc miekko od tej specjalnej gabki.

Poza tym moze potrzeba cos takiego pod szyje:
                        www.basiccomfort.com/images/42304.jpg

Venus
                        • pia.ed Re: Piaed 09.04.06, 12:34
                          Probowalam wszystkiego, ale jednak najbardziej funkcjonuje miekkie podloze.

Jezdzac do domu rodzicow, dawno temu, zawsze prosliam, zeby na materacu
                          polozyli pierzyny, taka bylam "krolewna na ziarnku grochu"!

Zadnych chorob nie mam, oprocz normalnych w tym wieku zniszczeń kregoslupa.
                          Czesc bolow to bole miesniowe, ktorych niestety nie moge sie pobyc, bo
                          wynikaja ze stalego stanu napiecia.

""Czlowiek bardzo sie uskarza
                          przy kazdym bolu,
                          a tak rzadko cieszy sie gdy go nie czuje."
                          Georg Chrostoph Lichtenberg
                          • venus22 Re: Piaed 09.04.06, 21:40
                            No ja mysle ze kazdy wie najlepiej co mu sluzy, pod warunkiem ze rzeczywiscie
                            wyprobuje wszystkiego.
                            probowalas yoga, jakies techniki relaksacyjne?
                            wazne jest zeby umiec sobie narzucic dystans pomiedzy tym co stresuje, jesli
                            mozna.

Venus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka