jola966 31.05.06, 11:57 czy wiecie coś na temat tej choroby? właśnie wróciłam z dzieckiem od lekarza i podejrzewa mononukleoze.jutro idziemy robić badania krwi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martika19873 Re: mononukleoza 31.05.06, 18:47 Wiemy.Przynajmniej ja:) bylam na nia chora rok temu. Kazdy organizm inaczej przezywa ta chorobe. JA mialam bardzo bolesne jej objawy- powiekszone wezly chlonne,goraczka utrzymujaca sie przez 2 tyg do temperatury dochodzacej do 40 stopni,wysypka na calym ciele (majac dziwne poczucie humoru smialam sie z samej siebie w tym okresie:P)Bylam trzymana przez pare dni pod kroplowka a w szpitalu przelezalam 2 tygodnie. PO tej chorobie trzeba uwazac bardzo na siebie,gdyz watroba jest uszkodzona i sledziona powiekszona (nie moglam np przez miesiac po chorobie spac na brzuchu) i przez jakies pol roku nalezy unikac intensywnego wysilku fizycznego oraz picia alkoholu. W tydzien po wyjsciu ze szpitala przejechalam 20 km na rowerze a miesiac pozniej pilam juz alkohol:P ALe naprawde nie ma sie co tak bardzo bac tej osoby,gdyz Twoje dziecko moze ja przechodzic znacznie lagodniej,bez zbytnio widocznych objawow. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: mononukleoza 31.05.06, 23:59 to musialas miec strasznie ciezka postac tej choroby.W moim przypadku byly tylko powiekszone ,bolesne wezly chlonne i goraczka.Nie bylo potrzeby bycia w szpitalu.Po paru dniach minelo bez sladu.Byla to mononulkleza zakazna. Odpowiedz Link Zgłoś
nitca Re: mononukleoza 01.06.06, 00:20 Jesli masz podejrzenie to zrob dziecku badania: EBV IgM, EBV IgG, morfologie z rozmazem manualnie i proby watrobowe. Moja corka przechodzila mononukleoze bardzo ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś