Dodaj do ulubionych

Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały.

08.10.06, 17:12
Może ktoś powie mi o swoich doświadczeniach po usunięciu migdałów?
6 dni temu usunięto mi migdały podniebienne i gardłowy. Nie wiem czy to
dobrze, ale bardzo mnie boli i nie przestaje. Nie mogę nic jeść, pije tylko
rumianek, płukam gardło roztworem z wodą utlenioną i septosanem. Biorę
antybiotyk i leki przeciwbólowe i nic. Co jeszcze mogę zrobić, żeby sobie
ulżyć i żeby się szybciej zagoiło. Próbuję jeść zmiksowaną zupę i mimo apetytu
robię to z bólem. Mam ochotę na jogurt, serek, mleko, ale w szpitalu
powiedzieli, że nie można nabiału. Naprawdę nie można?
Obserwuj wątek
    • joszte Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 08.10.06, 17:47
      strasznie wspolczuje. ja nie mam juz zadnego migdalka od 16 lat, a usuwalam
      ostatnie dwa majac 13 lat. nie pamietam ile trwalo dochodzenie do siebie po
      zabiegu, ale pamietam dobrze plukanie roztworem z woda utleniona. pamietam tez,
      ze dorosli lezacy wtedy w szpitalu tez na migdalki przechodzili to o wiele
      gorzej niz ja. a male dzieciaki, ktore mialy rano zabieg - wycinany migdal
      srodkowy, juz po poludniu wcinaly chleb z wedlina.
      zycze szybkiego polepszenia stamu gardla!
      • liina Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 08.10.06, 18:32
        Trzeba to przetrzymac, apap ci nie pomoze, musi byc pyralgina albo nawet tramal.
        Mnie dawano dolargan. Dolargan pomagal.
    • artur737 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 08.10.06, 18:52
      Mozna nabial. Nie wiem dlaczego ci powiedzieli, ze nie mozna. U nas w Kanadzie wrecz zalecaja po migdalkach lody i budynie, ale takze miksowane zupy. Jakby sie ktos przekrecal po tym to by nie zalecali.
      A boli zwykle przez 2 tygodnie, pozniej jest coraz lepiej. Rowniez przez dwa tygodnie jest ryzyko krwotoku gdyby sie ranki zakazily.

Co zrobic by sobie ulzyc? Pic b. duzo plynow - malo a czesto. Moze byc albo zimne albo dobrze cieple jak kto lubi.

Mozna plukac troche gardlo np soda do pieczenia (3%) bo jest odkazajaca.
    • teletombola1 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 08.10.06, 22:02
      Dzięki za wszystkie rady, szczególnie za tę,że można nabiał :-)
      • liina Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 08.10.06, 22:11
        Zalezy jaki jesz antybiotyk. Byc moze przy twoim antybiotyku nabialu nie mozna.
        Dlatego zabronili.Antybiotyk wtedy nie bedzie dobrze dzialal.
        • talencja Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 08.10.06, 22:51
          ja takze ususnelam migdaly w kwietniu. pierwsza doba byla okropna , druga juz
          nie. najgorsza jednak byla 3, 4 doba kiedy zaczely tworzyc sie te strupy
          biale.to byl bol. rwalo mnei cale ucho ale jakos przezylam. wiem ze do dwoch
          tygodni bylam oslabiona bardzo. jadlam duzo kisieli,jogurtow naturalnych,
          ryzanke, bulke zmlekiem ale taka pomielona., herbate tylko letnia na pocztaku i
          duzo lodow. zadnych owocow, raz zjadlam banana to myslalam ze sie poplacze
          zbolu. z lekow mialam pyralgine w czopkach ktora bardzo mi p[omagala i ketonal./
        • artur737 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 08.10.06, 23:59
          Racja, ale nie ma takiego antybiotyku co w ogole nie mozna nabialu. Trzeba sie tylko pilnowac by nie brac nabialu w towarzystwie danego antybiotyku. Czyli przynajmnie godzina, ale najlepiej dwie godziny miedzy antybiotykiem a nabialem. Sprawdz co bierzesz i przeczytaj ulotke.
          • teletombola1 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 09.10.06, 13:27
            Biorę Duomox 1g i przeciwbólowo Aulin w saszetkach.
            Najbardziej mnie dziwią lody (?!). Mam wrażenie, że mi przeszkadza nawet woda
            temperaturze pokojowej, a co dopiero lody?
            • artur737 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 09.10.06, 16:07
              W Kanadzie jest surwszy klimat wiec ludzie sa lepiej przystosowani do niskich temperatur.
              • teletombola1 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 09.10.06, 16:15
                To może nie będę eksperymentować z lodami?
                • tijgertje Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 09.10.06, 21:41
                  W Holandii dzieci po usunieciu migdalkow gardlowych po powrocie z sali
                  operacyjnej dostaja lody:-) Takie wodne, jak zamrozony sok. Niska temperatura
                  znieczula gardlo. Ja niestety nie pozbylam sie jeszcze swoich migdalkow,
                  wlasnie zaliczam ostra angine i lekarz tez kazal mi jesc lody i pic ja
                  najwiecej zimnych plynow. Cos w tym chyba jest, bo jakos mi latwiej przez
                  gardlo przechodza:-)
                  • teletombola1 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 09.10.06, 22:36
                    No to mnie przekonaliście do tych lodów! Jutro z samego rana lecę po lody!
                    • artur737 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 09.10.06, 23:36
                      Uwazaj zebys nie dostala, tej no ... anginy od zimnego :)
                      • teletombola1 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 10.10.06, 08:07
                        No właśnie. Czy bez migdałów mogę zachorować teraz na anginę, czy ten problem
                        mam już z głowy?
                        • artur737 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 10.10.06, 12:12

> No właśnie. Czy bez migdałów mogę zachorować teraz na anginę, czy ten problem
                          > mam już z głowy?

O Boze! Ja juz przestaje w tym watku pisac.
                          • teletombola1 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 10.10.06, 14:28
                            Co znaczy "o Boże!"?! Nie wiem, to się pytam.
            • talencja Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 09.10.06, 16:44
              ja jadlam duzo lodow i mi pomagaly. oczywsice nie owocowe ale smietankowych
              duzo jadlam.
              • pasmo30 Re: Pomóżcie! 6 dni temu usuwałam migdały. 09.10.06, 23:29
                Ja też jadłam dużo lodów i jadłam jogurty, ale tylko naturalne. Smakowe
                wydawały mi się gryzące.
                Piłam tylko zimne i letnie napoje. Kiedyś po zbyt gorącej kąpieli zaczęło
                krwawić. Ale ja usuwałam migdałki 12 lat temu.
                • liina Angina bez migdałków. 11.10.06, 13:53
                  Oczywiscie, ze mozna dostac anginy nie majac migdałków. Wtedy naloty ropne sa na
                  sciankach gardła.
                  Jesli sie ma juz angine, to raczej malo madrym pomyslem jest jedzenie lodow i
                  picie zimnego. Wiele ludzi mowi, ze dostaje angine od picia zimnego , bo zimne
                  uaktywnia w pewnych przypadkach paciorkowce, ktore sa odpowiedzilne wlasnie za
                  angine.
                  Po wycieciu migdalkow mozna jesc lody, ktore min. wstrzymuja krwawienie, zimne
                  obkurcza naczynia krwionosne, ale stan po wycieciu migdałków, to nie jest ten
                  sam stan, co angina. Nie wolno wycianc migdalkow w trakcie ropnej anginy. Zeby
                  moc pojsc na zabieg, nalezy byc jako tako zdrowym. Pisze jako tako, bo ja np.
                  mialam przewlekla angine i mialam ciagle goraczke ok. 38, wiec u mnie trzeba
                  bylo sie zdecydowac na zabieg mimo goraczki.
                  • teletombola1 Re: Angina bez migdałków. 11.10.06, 17:39
                    Dzięki za odpowiedź. Juz myslałam, że palnęłam jakies głupstwo.
                    Odważyłam się spróbować lodów i po prostu rewelka! Totalne znieczulenie!
                    • caruzzo Re: Angina bez migdałków. 11.10.06, 17:46
                      Usunąłem migdałki okolo 10 lat temu.Przyznac trzeba ,ze
                      po zabiegu trzeba się dosć mocno pomęczyć,ból jest okropny.
                      Mnie gdyz juz przebywałem w szpitalu po zabiegu, to co 8 godz,
                      robiono solidny zastrzyk z pyralginy i podawano innekonieczne leki.A pozniej juz w domu to
                      ostroznie przystosowywalem sie do zycia. Bolało mnie dosc dlugo.
                      Ale od momentu zabiegu nigduy juz nie chorowalem na gardlo,połykam lody
                      i czuję się dobrze.;)
                      pozdrawiam.
                      • liina Re: Angina bez migdałków. 11.10.06, 17:56
                        Ja tez jem bardzo duzo lodow i pije teraz zimne, wczesniej jak tylko wypilam cos
                        chlodnego, to byla angina na bank, ale mimo ze migdałów nie ma, to angina typowa
                        mnie czasem lapie, srednio raz na rok. Dostaje wyskiej goraczki, dreszcze, bole
                        stawow itd., ale nie sa to juz tak szalejace anginy jak kiedys. Kiedys mi sie
                        zdarzalo, ze goraczka z 36,6 rosla mi na 40 w 1,5 godziny, deszcze takie, ze pol
                        metra nad lozko skakalam, nie wspomne juz o bolu stawów.Teraz jesli mi sie
                        zdarzy, to duzo lagodniej no i duzo rzadziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka