24.10.06, 11:51
Witam.
czy tzw ślinotok u osoby starszej jest normalny?
osoba ta skarży się na nadmierne wydzielanie śliny, bardzo to jej
przeszkadza,ciągle musi odpluwać(od dłuższego czasu)czy można temu jakoś
zaradzić? czy osoba ta powinna iść do lekarza?
prosze o rade
Obserwuj wątek
    • wawamarta Re: ślinotok 24.10.06, 11:56
      Oczywiscie, ze powinna skonsultowac sie z lekarzem. To moze byc np. po lekach,
      ktore zazywa.
      • babucik Re: ślinotok 24.10.06, 12:26
        Może to być objaw choroby Parkinsona.
        • justa105 Re: ślinotok 24.10.06, 12:45
          ale ona teraz zażywa tylko Kardiol, nieraz przeciwbólowe. ma 82 lata i pod
          względem fizycznym jest wszystko w porządku.(tylko te śliny) gorzej z psychiką,
          ma duże problemy z pamięcią, jest podejrzliwa wobec innych ludzi, wymyśla różne
          historie, króre nigdy nie miały miejsca a nawet staje się agresywna (tzn.
          krzyczy, grozi, że ucieknie, tupie nogami) nigdy nie była leczona pod względem
          Parkinsona czy innej choroby.poradźcie coś.
          • wawamarta Re: ślinotok 24.10.06, 13:02
            Ja mysle, ze to Alzhaimer (nie wiem, jak sie pisze dokladnie), koneicznie taka
            osobe nazly zaprowadzic do lekarza pierwszego kontaktu, a on da jej skierowanie
            do Psychiatry na test Alzhaimera. Nie wiem, kto to dl Ciebie jest, ale jesli to
            bliska osoba to nawet ze wzgledu na siebie lec do lekarza z nia, bo sama
            bedziesz miala problem, to na razie wstepne objawy chory, potem juz nic nie
            bedzie pamietac zacznie mylic ludzi itp. bedzie lezala tylko w lozku. A ta
            slina to moze byc taki odruch bezwarunkowy.

KONIECZNIE DO LEKARZA!
            • justa105 Re: ślinotok 24.10.06, 13:14
              wawamarta dzięki za rade, ale tak sobie mysle, czy to nie są objawy typowe dla
              tego wieku, ona ma w końcu 82 lata. a jeśli nawet to Alzheimer to czy
              jakiekolwiek tabletki pomogą jej w tym wieku.... noooo, chyba,że mogą jakoś
              pohamować rozwój choroby....nie wiem co robić, chyba jednak wybiore się z nią
              do lekarza....
              pozdrawiam
              • wawamarta Re: ślinotok 24.10.06, 13:18
                Pomogą, ale tak jak mowisz, zahamują rozwoj choroby, ale nie wyleczą i nie
                sprawią, ze dotychczasowe objawy w 100% ustąpią.

Moja babcia ma 81 lat i czeka na wizyte na taki test, lekarz pierwszego konaktu
                powiedzial, ze to moze bardzo pomoc i jej i mojej rodzinie.

Trzymaj sie, idz do tego lekarza koniecznie i nie poddawaj sie:)

Pozdrawiam
                • justa105 Re: ślinotok 24.10.06, 13:27
                  a jakie objawy ma twoja babcia? czy podobne do tych, które ja wymieniłam?
                  • wawamarta Re: ślinotok 24.10.06, 13:39
                    No jasne, wymysla niestworzone historie, np. w ubieglym roku zabralismy ją nad
                    morze do naszych znajomych, i jaki oni sie z nią witali to zaczela mowic, ze
                    ona ich zna, ze juz kiedys u nich byla, a to nieprawda. Potrafi dzwonic do
                    mnie, albo do mojej mamy kilka razy dziennie, zeby zapytac, jaki jest dzien
                    tyg. a kalendarz wisi na scianie. Zapomina, gdzie co schowala, szuka tego, a
                    jak znajdzie, to mowi, ze wcale tam tego nie wsadzila. Nie je, mama przynosi
                    jej jedzenie i sie marnuje, bo ona mowi, ze nie jest glodna.

Ostatnio mowila mi, ze jakis dziennikarz, ktory prowadzi jakis program w TV z
                    nią rozmawia i pyta mnie, czy to mozliwie, jak mowie, ze nie, a ona, ze ja
                    kłamie, ze on z nią rozmawia.

To wszytsko tak sie zmienilo po smierci dzidka, mieszka sama i poprostu nie ma
                    z kim porozmawiac. To sa typowe objawy.
                    • justa105 Re: ślinotok 24.10.06, 13:54
                      marta, masz może gg? mogłybyśmy pogadać?
                      • wawamarta Re: ślinotok 24.10.06, 14:06
                        tak
                        wysle Ci mailem nr
                      • wawamarta Re: ślinotok 24.10.06, 14:07
                        tylko podaj mi adres:)
                        • justa105 Re: ślinotok 24.10.06, 14:20
                          podaje adres: justa105@gazeta.pl
                          • justa105 Re: ślinotok 03.11.06, 09:37
                            marta, podaje inny adres: tinapil@op.pl
                            odezwij się!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się