02.07.14, 19:40
Chyba brakuje nam forum "Lobbystki podróżują" :)
Zdopingowana piękną niedzielną ulewą, zebrałam się w sobie i zabukowałam bilety na Maltę, na początek września (w sumie 11 nocy). Byłyście, znacie, polecacie? Zależy nam zwłaszcza na niespiesznym obijaniu się po obszarach nadmorskich i obżeraniu się lokalną kuchnią (na myśl o specjałach kuchni śródziemnomorskiej odczuwam wzmożony ślinotok), ale raczej nie chcielibyśmy spędzić urlopu na leżeniu na plaży. Luby na pewno będzie chciał zwiedzić bazę U-Bootów. Warto wynajmować samochód, czy można zdać się na transport publiczny?
Wszelkie rady, polecenia i wskazówki przyjmę z wdzięcznością :)
Obserwuj wątek
    • nathd Re: Malta 03.07.14, 07:03
      Ja się wybieram w tym roku w lipcu - mogę zdać relację.
      Znalazłam dwa fajne blogi:
      podrozniczo.pl/co-warto-zobaczyc-na-malcie-malta-sightseeing-cz-1/
      beztroskiewczasy.pl/5-najpiekniejszych-plaz-malty/
      I wiem, że tam mają Malta pas - taki 1-3 dniowy bilet który umożliwia zwiedzanie rożnych obiektów - testowałam już w Szwecji - świetny wynalazek - dużo się oszczędza:)
      • aadrianka Re: Malta 03.07.14, 17:32
        Mam zatem nadzieję, że po powrocie podzielisz się wrażeniami :)
    • sbarazzina Re: Malta 03.07.14, 10:00
      Bylam na Malcie w listopadzie 2012. Pytalam nawet lobbystki o wskazowki w watku "Co warto zobaczyc etc" :)

Samochod - jesli Wam zalezy na niespieszym zwiedzaniu to moim zdaniem warto. Tylko ze maja tam ruch lewostronny i Maltanczycy jezdza jak szaleni. Swoja droga caly ten kraj jest niezlym miksem kultur brytyjskiej, wloskiej i arabskiej. Na drogach widac to doskonale.

My bylismy tylko kilka dni i zalezalo nam glownie na zwiedzaniu, wiec kupilismy bilety na autobus hop on hop off. Tym sposobem zwiedzilismy cala wyspe i sporo sie dowiedzielismy, bo w autobusach sa audio przewodniki.

Mieszkalismy na wschodnim wybrzezu i plaze.sa tam raczej kamieniste i niezbyt ladne.

Jedzenie. Kuchnia maltanska to miks kuchni brytyjskiej i wloskiej. Pizza i pasta sa rownie popularne co English breakfast i fish & chips :) Na dodatek mnostwo pubow. Porcje generalnie sa ogromne - w pierwszym dniu zamowilismy na kolacje 1 przystawke do podzialu i po daniu glownym. Po przystawce nie bylam w stanie zjesc nic wiecej. Bardzo polecam restauracje Lulu w Saint Julian's - bardzo dobre jedzenie, troche bardziej fikusnie podane, ceny troche wyzzsze niz przecietnie, to troche bardziej eleganckie miejsce, ale moim.zdaniem warte odwiedzenia. W miejscowosci obok, w Sliema, polecam restauracje/knajpke Ta'Kris (w bocznej uliczce, ciezko trafic przypadkiem, tym razem lokalna kuchnia w lokalu przypominajacym.gospode albo wloska trattorie . Miejsce polecone przez Maltanczyka. W obu warto zrobic rezerwacje.

Jak mi sie jeszcze cos przypomni to napisze.
      • aadrianka Re: Malta 03.07.14, 17:35

>
        > My bylismy tylko kilka dni i zalezalo nam glownie na zwiedzaniu, wiec kupilismy
        > bilety na autobus hop on hop off. Tym sposobem zwiedzilismy cala wyspe i sporo
        > sie dowiedzielismy, bo w autobusach sa audio przewodniki.

To bardzo fajna opcja, testowaliśmy we Włoszech, na wąskich i przeraźliwie krętych trasach na wybrzeżu, gdzie żadne z nas nie odważyłoby się prowadzić auta :)

>
        > Mieszkalismy na wschodnim wybrzezu i plaze.sa tam raczej kamieniste i niezbyt l
        > adne.

Noclegi mamy wybrane akurat na północy, zachodzie i południu, chociaż doczytałam, że te północne plaże są najładniejsze.
        >
        > Jedzenie. Kuchnia maltanska to miks kuchni brytyjskiej i wloskiej. Pizza i past
        > a sa rownie popularne co English breakfast i fish & chips :) Na dodatek mnostwo
        > pubow. Porcje generalnie sa ogromne - w pierwszym dniu zamowilismy na kolacje
        > 1 przystawke do podzialu i po daniu glownym. Po przystawce nie bylam w stanie z
        > jesc nic wiecej. Bardzo polecam restauracje Lulu w Saint Julian's - bardzo dobr
        > e jedzenie, troche bardziej fikusnie podane, ceny troche wyzzsze niz przecietni
        > e, to troche bardziej eleganckie miejsce, ale moim.zdaniem warte odwiedzenia. W
        > miejscowosci obok, w Sliema, polecam restauracje/knajpke Ta'Kris (w bocznej ul
        > iczce, ciezko trafic przypadkiem, tym razem lokalna kuchnia w lokalu przypomina
        > jacym.gospode albo wloska trattorie . Miejsce polecone przez Maltanczyka. W ob
        > u warto zrobic rezerwacje.

Super, zanotowane, sprawdzimy.

Dziękuję ogromnie :)

>
    • bell9 Re: Malta 03.07.14, 21:14
      Byliśmy tydzień na Malcie w październiku 2011r. Poruszaliśmy się po wyspie b.dobrze skomunikowanymi liniami autobusowymi, w zasadzie dojedziesz nimi wszędzie, może nie wszędzie bezpośrednio ale z przesiadkami na pewno(punkt przesiadkowy gdzie jest większość autobósów to Mosta). Kupiliśmy na lotnisku w automacie od razu bilet na autobusy na Malcie na cały tydzień ( 12E). Oddzielny bilet funkcjonuje na wyspie Gozo.
      Mieszklaiśmy w hotelu w miejscowości Buggiba ( na północy).
      Plaże głownie kamieniste lub kamyczkowe, mniej piaszczysych ale i te się znjadzie. Dziecko nasze bez problemu zażywało kąpieli w morzu.
      Do niespiesznego zwiedzania polecam Ci: Valettę z całą jej starówką, muzeami(Pałac Wielkiego Mistrza),Kościołami (Katedra św.Jana) lub poprostu spacerem po uliczkach miasta ( najlepiej się zgubić). Możecie w Valeccie zobaczyć historyczną inscenizację/pokaz In Guardia w forcie St.Elmo. W Valeccie równiez Narodowe Muzeum Wojny. Niestety nic nie wiem i mój mąż ( miłośnik tego typu rzeczy) się zdziwił nt. wspomninej przez Ciebie bazy U-Botów, pierwsze o tym słyszymy.
      Polecam rózniez niektóre wykopaliska archeologiczne(Świątynie w Traxien), chociaż na te nie zostało nam czasu, szkoda, ale mamy pretekst ponownego powrotu na Maltę.
      Koniecznie odwiedź Marsaxlokk Bay- urocza miejscowość, port rybacki , atrakcją do obejrzenia są łodzie luzzu. Jedliśmy w którejś knajpie wzdłuż portu pyszne owowce morza.
      Kolejna miejscowość polecana przeze mnie to Mdina stare średniwieczne miasto, obwarowane, z charakterysytczną kopułą katedry -piękne min. widoki na środkowa Maltę.Rabat nowa część Mdiny - katakumby (dla miłośników)
      Koniecznie przejedź się nawet autobusem, dla widoków do Blue Grotto- tu można zobaczyć rejsem łodeczką kobaltowo-niebieskie jaskinie.
      Koniecznie odwiedź wiske rzemieślników ( niedaleko Mdiny), cudny maltański filigran- biżuteria- mozna zobaczyć jak robią na miejscu. Małe huty szkła ozdobnego, wypalanie ceramiki , koronki, wino itp.
      Z Malty promem polecam zwiedzenie Gozo- trochę inny klimat niż na Malcie, bardziej swojski,koniecznie Victoria (Rabat) i zwiedzenie cytadeli, bazyliki św.Jerzego, Azure Window ( niedługo może tego nie być).
      Jeśli zdążysz to łodzią spacerową udaj się na Comino z plażą Blue Lagoon ( w sezonie podobno tłoczna), piękny kolor morza, aż nieralny.
      Może trafisz na festę, uroczyste obchody w kościele , coś jak nasz odpust w kościele.
      Z głodu nie umrzesz, na każdym kroku można zjeść kawałek pizzy lub pastizzi- ciasto francuskie nadziewane cudami- na wytrawno(ceny były od 0,60E). Desery i słodyczne mocno słodkie, zwłaszcza qubbajt-nugat . Knajp nie polecę bo mieliśmy hotel z jedzeniem, jedzenie głownie pod kątem anglików ( np. fasolka na śniadanie w knajpach) ale polecam Ci specjał narodowy czyli królika (fenek), ja jadłam duszonego , lekko słodkawo-orentalnego ( cynamon, goździki itp)
      Ale sie rozpisałam i mam nadzieję że pomogłam. Gdybyś miała pytana to pisz.
      • bell9 Re: Malta 03.07.14, 21:17
        aha na Malcie jest jeszcze delfinarium (gdybyś była mocno zainteresowana popływaniem z delfinami ;) ) oraz wioska Popeye Village
      • sbarazzina Re: Malta 03.07.14, 22:51
        Bell9 się rozpisała i prawie ze wszystkim się z nią zgadzam. Valetta i Mdina warto zobaczyć, żałuję zwłaszcza że w Mdinie nie mogliśmy spędzić więcej czasu. Gozo nas nie zachwyciło, jedynie czerwona plaża nam się tam podobała.

W samym środku wyspy jest też Muzeum Lotnictwa (Malta Aviation Museum). Trafiliśmy tam przez przypadek, zwiedzając wyspę właśnie autobusem.

bell9 napisała:

> Polecam rózniez niektóre wykopaliska archeologiczne(Świątynie w Traxien), choci
        > aż na te nie zostało nam czasu, szkoda, ale mamy pretekst ponownego powrotu na
        > Maltę.

Bilety do świątyń trzeba koniecznie kupić online. My o tym nie wiedzieliśmy i nie udało nam się wejść. Widzieliśmy tylko te ruiny które są na zewnątrz.
        • bell9 Re: Malta 04.07.14, 09:08
          sbarazzina napisała:
          > W samym środku wyspy jest też Muzeum Lotnictwa (Malta Aviation Museum). Trafili
          > śmy tam przez przypadek, zwiedzając wyspę właśnie autobusem.

też widzieliśmy to muzeum (obok stadionu) i też jadąc autobusem. nie zwiedzaliśmy, bo brakło już nam czasu. jednak tydzień to troche mało na zwiedzanie.

My byliśmy w 2011 ,w tym roku zmienili stare autobusy ktróe były dodakową atrakcją Malty www.fotocommunity.com/pc/pc/display/22441314 na nowy tabor z klima i ekologiczne, trochę żałowaliśmy ale udało się nam przejechać i tym retro :)
          Mapkę z liniami , trasami i rozkładami można dostać na lotnisku w IT
      • pchoinsk Re: Malta 15.01.15, 23:43
        Bo nie ma i nie było na Malcie czegoś takiego jak baza U-Bootów. U-Boot to nazwa zarezerwowana dla niemieckich łodzi podwodnych a Malta przez całą wojnę była "Brytyjska". Na Malcie za to faktycznie stacjonowała 10 Flotylla okrętów podwodnych, w skład której wchodziły dwa polskie okręty ORP Sokół i ORP Dzik. Ale bazy jako jakiegoś budynku, doków czy czegoś podobnego nie ma. Okręty cumowały w Wielkim Porcie i poszczególnych jego zatokach, ewentualnie w Marsamxett. Z tego co pamiętam Polacy chyba mieszkali w forcie na wyspie Manoela a przynajmniej częśc oficerów w prywatnym mieszkaniu chyba w Sliemie. Pamiątki na Malcie nawiązujące do tego okresu to główni groby dwóch polskich marynarzy i tablice pamiątkowe w Vallettcie (Muzeum Wojny, które obecnie jest zamknięte), Muzeum Morskie w Birgu i na cmentarzu w Kalkarze gdzie zostali pochowani Polacy.
      • tullamore Re: Malta 21.12.15, 22:19
        Witam. Wybieram się na Maltę w lutym. Wiem, że nie jest to dobra pora na plażowanie, ale czy ktoś może był w tym czasie i mógłby udzielić jakiś wskazówek odnośnie ubioru
        • pchoinsk Re: Malta 31.01.16, 23:37
          W 2013 pod koniec lutego miałem kilka dni z przelotnymi opadami. Temperatura około 12-15 stopni. Odczuwalna trochę niższa ze względu na dużą wilgotność powietrza.

Warto pamiętać, że na Malcie nie ma czegoś takiego jak centralne ogrzewanie.
    • prostokvashino Re: Malta 06.07.14, 17:32
      Byliśmy chyba w 2011.
      Wynajęliśmy mieszkanie, fantastyczny arabsko-brytyjski klimat ;-)
      Zwiedzaliśmy na pieszo lub komunikację miejską (nie śpieszyło nam się), zresztą niektóre uliczki są tak kręte, że bała bym się nimi jechać. Z lotniska dojechaliśmy komunikacją miejską, na lotnisko taksówką, bo lot był o 6 rano.
      Zwiedzanie faktycznie odbyliśmy na zasadzie - przeglądamy mapę i decydujemy gdzie pojechać. Wspomniane Valetta i Mdina - koniecznie do odwiedzenia. Trochę zabytków archeologicznych. W miejscowości, w której mieszkaliśmy, było prywatne muzeum samochodów zabytkowych. O matko, ogromne, fajne samochody, mój facet był zachwycony ;-)
      Jedzenie niestety nas nie zachwyciło (największy minus Malty dla nas). Kawę ostatecznie piliśmy w McDonalds, bo była przyzwoita w porównaniu z innymi. Wszędzie głównie fish & chips.Co prawda, my byliśmy trochę przed sezonem i sporo knajp i sklepów było zamkniętych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka