bambi-25 15.11.06, 10:17 mam pytanie dotyczące tego badania!Jak go przetrać?Bardzo sie boję!Mam problemy z oddychaniem i boję sie że się udusze podczas badania!Boję się też bólu, bo słyszałam, że to bardzo boli! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to_jaaa Re: gastroskopia 15.11.06, 10:18 nic nie boli jest szybkie i przetrwasz bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
ewa345 Re: gastroskopia 15.11.06, 10:29 Nic nie boli, też się bałam. poszukaj po tytule, wcześniej było sporo na ten temat. Jedyne, co jest na prawdę paskudne, przynajmniej dla mnie, to znieczulenie( smak), ale to tylko w chwili przełknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 Re: gastroskopia 15.11.06, 11:29 Nie obawiaj sie tego badania ,mimo tego ze jest nieprzyjemne to nie boli:) Nie mozesz panikowac, pamiętaj o swobodnych glebokich oddechach- pomagaja zlagodzic odruchy wymiotne:0 Ja mialam badanie w wieku 16 lat i je przezylam wiec Ty tez mozesz to przetrwac!!Ja wtedy mialam bez znieczulenia gardla i teraz tez bym sie na to zdecydowala:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gustaw36 Re: gastroskopia 15.11.06, 21:38 Tez robilem bez znieczulenia.Moze w chwili badania wiekszy dyskomfort ale po badaniu nie masz wrazenia kluchy w gardle. Odpowiedz Link Zgłoś
natkaa66 Re: gastroskopia 16.11.06, 10:39 Bólu to raczej nie powinno się bać,strach to powinnien być wtedy ,gdy nie jesteśmy pewni,ćzy ten sprzęt został dobrze zdezynfekowany!!!Przecież tyle osób po takim badaniu zostało zarażone.....!!! Zyczę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: gastroskopia 16.11.06, 11:12 Wszystko zależy od lekarza jak ja wykona, za pierwszym razem było w porządku, więcej strachu, natomiast drugim razem zrobił konował tak, że podraznił cały przewód pokarmowy, że przez trzy dni trzeba było brać środki przeciw bólowe. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia9972 Re: gastroskopia 16.11.06, 14:51 HEJ! JEŚLI BARDZO SIĘ BOISZ MOŻESZ POPROSIĆ O ZNIECZULENIE OGÓLNE(NARKOZA). MOJA ZNAJOMA MIAŁA TAK WYKONANĄ GASTROSKOPIĘ I NIC NIE CZUŁA. PODOBNO USYPIAJĄ TYLKO NA OK.15 MINUT ALE PRZEDTEM PORADŻ SIĘ LEKARZA BO NIE KAŻDY MOŻE BYĆ USYPIANY(DOTYCZY TO OSÓB CHORYCH NA SERCE ITD.) Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: gastroskopia 16.11.06, 15:04 A ja mam coś optymistycznego dla osob przed którymi snuja się wizje tego badania,niestety to dla osób bardziej zamożnych-KAPSUŁKA Z KAMERĄ! podczas wędrówki przez cały układ pokarmowy robi 50 tys zdjęć-badanie tą metodą kosztuje 2500 zł i robi to szpital MSWiA w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: gastroskopia 16.11.06, 15:09 fajnie,ale musisz miec idealnie zdrowe jelita.A co bedzie jak kapsulka wniknie w uchylek jelita?. Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: gastroskopia 16.11.06, 15:24 to już pytanie do ludzi tam pracujących,muszą sie chyba liczyc z takimi przypadkami. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: gastroskopia 16.11.06, 15:35 ale prawde mowiac ,zapewne wiele osob chetnie zaplaci za takie badanie,oczywiscie mam na mysli ,tych ktorzy troszke pieniazkow posiadaja..sama bym sie na to pisala,ale niestety nie stac mnie na to.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdak75 Re: gastroskopia 17.11.06, 10:32 a ja czytałam o gastroskopi przez nos, ze jest lepsza dla pacjenta, bo nie dusi, robi ją poonć szpital czerniakowski w Warszawie. Ja sama mam to badanie przed sobą i tez mam obawy:( Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: gastroskopia 17.11.06, 19:36 Gastroskopię przez nos robi nie tylko Szpital Czerniakowski w W-wie, ale również Europejskie Centrum Medyczne w W-wie (cena 180zł): www.eurocm.pl/gastroskopia.html#nosowa a także w Mille Medica także w W-wie www.millemedica.pl/szablon.php?tabela=diagnostyka&kat=nazwa&co='Gastroskopia' Oraz m.in. w Klinice Gastroenterologii i Hepatologii Akademii Medycznej we Wrocławiu: www.e-medyk.info/strona.php?id=415&kat=news&nr=257 i pewnie w wielu innych miejscach w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
nerita Re: gastroskopia 17.11.06, 18:44 Dwa lata temu byłam w szpitalu z powodu anemii, miałam miec przeprowadzana gastroskopie, wszyscy mi mowili ze to bez problemu mozna przejśc, więc myslałam że bedzie wszystko w porzadku, jak doszło do zabiegu,byłam przerazona, pielegniarka wogole mnie nie przygotowała, nie powiedziała jak mam się zachowac, wrecz wepchneła mi do gardła ta "rure" a ja w tym momencie zwymiotowałam:( tak sie przestraszyłam, że kolejne dwie próby zakonczyły się fiaskiem, mam po tym niemiłe doswiadczenia, wiem że musze przez to prześć ale jak mi sie przypomni tamta sytuacja to się odechciewa :( Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: gastroskopia 17.11.06, 18:48 Pielegniarka Ci weppchnela rure? Czym zwymoitowalas? nie bylas na czczo przed badaniem? Cos tu nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
natkaa66 Re: gastroskopia 17.11.06, 20:37 Nie wiesz,ze można wymiotować sama sliną i tym co tam jeszcze jest w żołądku!? Odpowiedz Link Zgłoś