Dodaj do ulubionych

Pytanie do Pani Dentystki!!

IP: *.client.attbi.com 08.04.03, 22:30
Chcialabym zalozyc aparat staly na zeby w zwiazku z tym mam kilka pytan.Po
pierwsze czy poprawi mi sie wyglad ust? Zeby niby mam proste tylko luk
nierowny przez to mam krzywe usta i krzywy usmiech.Druga sprawa mam 28 lat
slyszalam,ze leczenie trwa ok 3 lat co sie stanie jak w tym czasie zajde w
ciaze??? Czy bedzie to mialo wplyw na leczenie zgryzu? Za odpowiedz z gory
dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: dentystka Re: Pytanie do Pani Dentystki!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.04.03, 23:52
      Nie moge powiedziec, czy po leczeniu ortodontycznym zmieni sie ksztalt ust, bo nie jestem ortodonta i
      nie mam w tej materii wlasciwie zadnego doswiadczenia (poza ogolnymi informacjami). Na ksztalt ust
      wplywa wiele czynnikow,nie tylko ustawienie zebow, nie wiem, co jest Twoim problemem, to pytanie
      najlepiej skieruj do ortodonty, u ktorego ewentualnie bedziesz sie leczyc lub konsultowac. Co do ciazy, to
      nie wierze w negatywny wplyw leczenia ortodontycznego na ewentualna ciaze (choc moga istniec
      ograniczenia w diagnostyce rtg,; zdjecia rentgenowskie sa konieczne przed rozpoczeciem leczenia, a w
      trakcie - pewnie zaleznie od potrzeby). To tak, jakby nie mozna bylo korzystac z protez zebowych w ciazy (a
      wiele kobiet korzysta!). Najlepiej bedzie, jak zglosisz sie do ortodonty, na pewno rozwieje Twoje
      watpliwosci.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Monika Re: Pytanie do Pani Dentystki!! IP: *.client.attbi.com 10.04.03, 04:35
        Dziekuje bardzo za odpowiedz.W zasadzie najbardziej mnie interesowalo czy
        ciaza nie przeszkodzi w leczeniu ale wszystko wydaje sie byc ok.
        • Gość: orto Re: Pytanie do Pani Dentystki!! IP: *.szczecin.pl / 192.168.1.* 10.04.03, 09:25
          ciąża nie jest przeciwskazaniem do leczenia ortodontycznego. miałem kilka
          pacjentek w ciążyi i nie było żadnych problemów.
          3 lata o których piszesz to strasznie dużo. tak długo leczy sie koszmarnie duże
          wady, z reguły kilkoma aparatami. tak długi okres leczenia ap.st. zwiększa
          ryzyko próchnicy. ja leczę ap. stałym średnio 1 do 1,5 roku. 2 lata leczenia to
          u mnie rzadkość. wszystko kwestią dobrego planu leczenia i regularnych
          wizyt.pozdr.
          • Gość: kama Re: Pytanie do Orto IP: *.visp.energis.pl 10.04.03, 12:00
            ja mam podobne pytania:
            w ciąży jak wiadomo mogą bardziej psuc się zęby - ponieważ dziecko "wyciaga"
            wszystko z organizmu matki , co wtedy się robi bo zamki w aparacie utrudniają
            higiene i leczenie

zwykle przy stłoczonych zębach usuwa się z każdej strony po jednym zwykle jak
            mi wiadomo są to 5-ki lub 6-ki
            a czy jest możliwosc przesunięcia stłoczonych zębów mądrości , bo już kilku
            dentystów mówiło mi żebym wyrwała 8-ki bo zęby są stłoczone , a ja specjalnie
            je trzymam do aparatu - chciałabym wyrwać 6-ki i przesunąć zęby mądrości ale
            jak to lekarze ujmowali "może być zadługa droga do przesunięcia 8-ek

u ortodonty jeszcze niebyłam bo jak moja poprzedniczka też szykuje się do ciąży
            ale też obawiam się dużych wydatków z tym związanych

czy możesz mi odpowiedzieć na jakie koszty muszę się nastawiać , podejrzewam że
            będę musiała założyć aparat na górne o dolne zęby

proszę o odpowiedż , z góry dziękuję
            pozdrawiam
            kama
            • Gość: orto Re: Orto IP: *.szczecin.pl / 192.168.1.* 10.04.03, 13:49
              jeśli planujesz ciążę to lepiej odłożyć założenie aparatu. po urodzeniu dziecka
              nie będziesz miała czasu na wizyty kontrolne. ciąża nie przeszkadza w
              przesuwaniu zębów, zęby się nie psują przy dobrej higienie (własnej i
              profesjonalnej co 3mce). Ósemki radzę zostawić, po usunięciu przedtrzonowców
              (4,5) lub trzonowców (6)będą jak znalazł. chyba, że są inne powody do ich
              usunięcia(np są zatrzymane, bardzo zniszczone, itd).pozdr.
              • kate_b pytanie 10.04.03, 21:53
                Mam jeszcze jedno pytanie. Mam aparat juz 4 miesiące, jednak moja ortodontka
                nic nie wspominała o dodatkowej "profesjonalnej" pielęgancji zębów. Czy może
                ktoś mnie oswiecic co powinnam robic poza mycie zebow we wlasnym zakresie?
                Moze częste wizyty u dentysty?

• Gość: Monika Re: pytanie IP: *.client.attbi.com 10.04.03, 22:07
                  Z tego co wiem majac zalozony aparat staly musisz po kazdym posilku dokladnie
                  myc zeby.
                  • Gość: orto Re IP: *.szczecin.pl 10.04.03, 22:22
                    profesjonalne czyszczenie zębów polega na usunięciu osadów i kamienia przez
                    dentystę. ap st sprzyja odkładaniu się w/w w związku z tym co jakiś czas należy
                    je usunąć, chyba że nie ma z nimi problemu - zdarzają się pacjenci którzy dbają
                    o higienę jamy ustnej idealnie i nie maja skłonności do odkładania się kamienia.
                    • Gość: MOnika Re: Re IP: *.client.attbi.com 11.04.03, 19:14
                      Panie orto czy jest jeszcze szansa zebym mogla zadac panu pytanie w tym
                      watku???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka