Dodaj do ulubionych

Trądzik różowaty

IP: *.biol.uni.lodz.pl 11.04.03, 16:02
Czy trądzik różowaty można jakoś wyleczyć, albo chociaż skutecznie
zaleczyć?? Czy też jeśli ktoś dostał go w wieku 30 lat, to do końca swoich
dni musi się z tym męczyć??? Byłbym wdzięczna za informacje i radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: elka73 Re: Trądzik różowaty IP: *.aeriscomputers.net 21.04.03, 14:12
      Cześć
      Ja mam podobny problem.2 lata temy w wieku 28 lat dopadł mnie trądzik różowaty.
      Do tej pory ,z mniejszym lub większym natężeniem, walczę z nim.
      A wszystko przez Helicobacter pylori, a ten przez stres.
      Leczyłam 3 antybiotykami jednocześnie,było lepiej.Po 3 miesiącach gorzej.
      Systematycznie co 4-5 miesięcy przeleczam tetracykliną,różne maści
      (metronidazol).
      Rzuciłam palenie, od 1 lutego(dopiero tego roku) zero alkoholu.I czy jest
      super?Hmmm...nie.
      Nie mogę rzucić stresu- tego chyba mi brakuje do ideału w walce z
      trądzikiem :)
      I jeszcze podjadam czekoladę, a też nie wolno.

Podobno można wyleczyć trądzik różowaty, ale potrafi ciągnąć się latami.
      U mnie jeszcze okazało się ,że mam alergię na roztocza.
      I już nie wiem co mam na twarzy :-)))
      To wszystko dosyć męczące, mam nadzieję, że się kiedyś skończy.
      pozdrawiam
      ela
      • Gość: elen3 Re: Trądzik różowaty IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 09:14
        Do Elki,
        Czy uczulenie na roztocza może uwidocznić się na twarzy? Ja mam od lat alergię
        na roztocza , biorę Zyrtec, a objawia się to w postaci całorocznego kataru. Od
        niedawna mam problemy z twarzą, tzn są na niej czerwone łuszczące się plamy.
        Odstawiłam przede wszystkim podejrzane kosmetyki, ale problem pozostał w
        mniejszym lub większym natężeniu. Napisz jak z tym jest u Ciebie.
        Pozdrawiam.
        Elen3
        • Gość: wewe Re: Trądzik różowaty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.03, 09:27
          Mam też takie plamy, co robić bo dermatolog mało skuteczny, czy możliwe, że to
          alergia?
          • Gość: wewe Re: Trądzik różowaty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.03, 09:32
            Zapomniałam napisać, że dermatolog stwierdziła t.różowaty. Mam przepisany
            Rozex ale nie pomaga, mam wrażenie że jeszcze bardziej wysusza i krem Optiderm
            • Gość: elka73 Re: Trądzik różowaty IP: *.aeriscomputers.net 22.04.03, 16:55
              Gość portalu: wewe napisał(a):

> Zapomniałam napisać, że dermatolog stwierdziła t.różowaty. Mam przepisany
              > Rozex ale nie pomaga, mam wrażenie że jeszcze bardziej wysusza i krem
              Optiderm
              Antybiotyki 3 jednocześnie,jadłaś? Do tego wit.PP,B2,Multisal,robione
              maści,kwas borny 2%,Dalacin T,Metronidazil-krem.
              Alkohol i papieroski- bardzo, bardzo pogarszają.Zero sauny, solarium,ostrych
              przypraw i ani gorących, ani za lodowatych.

Ja też nie widzę poprawy po Rozexie(żel),wysuszył mi tylko kieszeń.
              Ale dostałam od lekarki płyn do mycia twarzy Cetaphil,dobry.
              Pamiętaj o filtrach przeciw słońcu !! Nawet 100.
              I nie denerwuj się, stres też wzmaga bardzo trądzik.
              pozdrawiam
              ela
        • Gość: elka73 Re: Trądzik różowaty IP: *.aeriscomputers.net 22.04.03, 16:42
          Gość portalu: elen3 napisał(a):

> Do Elki,
          > Czy uczulenie na roztocza może uwidocznić się na twarzy? Ja mam od lat
          alergię
          > na roztocza , biorę Zyrtec, a objawia się to w postaci całorocznego kataru.
          Od
          > niedawna mam problemy z twarzą, tzn są na niej czerwone łuszczące się
          plamy.
          > Odstawiłam przede wszystkim podejrzane kosmetyki, ale problem pozostał w
          > mniejszym lub większym natężeniu. Napisz jak z tym jest u Ciebie.
          > Pozdrawiam.
          > Elen3
          Chyba może ,skoro ja tak mam)) Wyskakują mi nagle takie czerwone,swędzące
          plamki na skroniach, kościach policzkowych + szyja i za uszami.Czasami dekolt
          oraz uda-sporadycznie.
          Ja katar mam tylko rano, jak wstaję.Pewnie nawdycham się kurzu przez noc z
          pościeli .
          Ale mi się te plamki nie łuszczą.Znikają po jakimś czasie ,żeby za chwilę
          pokazały się nowe.
          A czemu odstawiasz kosmetyki, dermatolog ci kazała?Roztocza ich nie lubią?
          Jak byłam u "państwowej" dermatolożki to bez żadnych badań , nawet na demodex
          (miałaś?nie-to zrób)- kazała mi odstawić.Nic nie pomagało.A trądzik się
          rozwijał.Na szczęście trafiłam do b.dobrej derm. ale gabinet prywatny...Od
          razu kazała mi zrobić helico test.I już była pewna co to.Może też masz trądzik?
          A z testów na alergię coś jeszcze ci wyszło ,czy tylko roztocza?

Jak ci nie szkoda pieniędzy to kup sobie ten helico test, ok.30 zł w aptece, a
          na demodex do przychodni.
          Przy alergii na roztocza -latem nad wodę, a zimą wysoko w góry :) Tego roztocza
          nie lubią.
          Tylko tyle mogę ci napisać.Sama zmagam się i z alergią ,i z trądzikiem i już
          mam dość )))))
          pozdrawiam
          • Gość: e Re: Trądzik różowaty IP: *.icpnet.pl 23.04.03, 11:15
            jak wygląda test na helico i ile kosztuje?
    • Gość: justy Re: Trądzik różowaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.03, 15:04
      niestety częściej spotykam się z opiniami, że trądzik różowaty można jedynie
      zaleczyć i należy się liczyć z jego nawrotami
      • Gość: mack Re: Trądzik różowaty IP: *.resnet.colorado.edu 23.04.03, 05:03
        Tradzik rozowaty mozna wyleczyc (zaleczyc na dluzszy okres?) stosujac
        Roaccutane. Oczywiscie w mniejszych ilosciach niz to ma sie w przypadku
        tradziku normalnego. Ja bralem Roaccutane przez 6 miesiecy: pierwszy miesiac
        10mg/d, pozniej 20mg/d. Problem w duzej czesci zniknal, a lek odstawilem okolo
        9 miesiecy temu.
        Jednak caly czas pozostalo okresowe pogarszanie sie cery twarzy raz na jakis
        czas, ale juz nie jest to takie straszne. Teraz stosuje krem Pityval.

Pozdrawiam

Mack
        • Gość: wewe Re: Trądzik różowaty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.03, 09:36
          Czy ten Pityval nawilża, natłuszcza twarz, czy też ma całkiem inne właściwości?
          • Gość: justy Re: Trądzik różowaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.03, 10:02
            pityval (firmy:la roche posay) to krem pielęgnujący (nawilża) z dodatkiem
            pirytonianu cynku, który łagodzi nadmierne namnażanie pityrosporum ovale- jego
            typowe zastosowanie to łojotokowe zapalenie skóry (profilaktyka lub wspomaganie
            terapii); może też pomóc przy rosacea
            • Gość: Zosia Re: Trądzik różowaty IP: *.kutno.mediaclub.pl 23.04.03, 10:32
              Droga Justo!Mam serdeczną prośbę .Wiem,że jesteś farmaceutką i zapewne
              pracujesz w aptece. Czy jak udzielasz odpowiedzi na zapytania ,możesz podać
              orientacyjną cenę danego leku tym bardziej zagranicznego. Pilnie czytam
              odpowiedzi , niektóre metody i leki wydają mi się godne zastosowania i jestem
              skłonna wyjść z propozycją do lekarza, aby zastosował takie właśnie leczenie.Od
              okienka kasowego w aptece mogę odejść z kwitkiem, ponieważ na zakup tych
              medykamentów nie pozwalają moje możliwości finansowe.A poza tym lekarze
              niechętni są do pacjentów, którzy narzucają im swoje sposoby
              leczenia .Przynajmniej tego bym uniknęła w zderzeniu z lekarzem.Serdecznie Cię
              pozdrawiam i dziękuję za Twoją aktywność na forum gazety.
              • Gość: wewe Re: Trądzik różowaty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.03, 10:37
                Zosiu coś dla Ciebie, link gdzie możesz sprawdzić sobie wcześniej ceny
                specyfików www.prosper.pl/oferta/
              • Gość: justy Re: Trądzik różowaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.03, 11:28
                Gość portalu: Zosia napisał(a):

> Czy jak udzielasz odpowiedzi na zapytania ,możesz podać
                > orientacyjną cenę danego leku tym bardziej zagranicznego.

Nie pamiętam wszytskich cen. Mogę jedynie podawać orientacyjny zakres.
                Ale na stronie podanej przez wewe znajdziesz wiarygodne informacje dotyczące
                cen zarówno leków (chociaż w przypadku leku refundowanego, cena, którą się
                płaci nie jest podane; ale takie leki są odpowiednio oznaczone) jak i
                kosmetyków czy parafarmaceutyków
            • Gość: justy Re: Trądzik różowaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.03, 21:26
              małe sprostowanie: Pityval zawiera Piroctone Olamine (i glucasil) a nie
              pirytonian cynku
              cena ok. 40zł
              • elka73 Re: Trądzik różowaty 24.04.03, 21:04
                Gość portalu: justy napisał(a):

> małe sprostowanie: Pityval zawiera Piroctone Olamine (i glucasil) a nie
                > pirytonian cynku
                > cena ok. 40zł

A czy on jest na receptę?
                • Gość: justy Re: Trądzik różowaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.03, 21:26
                  nie, to dermokosmetyk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka