03.02.07, 19:32
mam problem z poceniem.mam 18 lat i odkad zaczelam dojrzewac a u mnie mialo to
miejsce w wieku 12-13 lat strasznie sie poce. znaczy nie calkowicie tylko...
pod pachami. wystarczy mi niewielki stres ba! nawet spotaknie z przyjaciolmi,
wyjscie z domu gdziekolwiek czy pojscie do szkoly juz pod pachami pokazuja sie
mokre plamy. nie jest to przyjemne i nie wynika to ze zmeczenia. tak
poprostu... jest to bardzo krepujace nie wiem czy ktos to widzi czy nie ale,
ja sama czuje sie zle... musze zwracac uwage na to co ubieram w lecie ratuja
mnie bluzki na ramiaczkach w zimie musze nosic zakiety bluzy. nie ma mowy o
bluzeczkach materialowych. zadne antyperspiranty mi nie pomagaja ani nivea ani
rexona. wsytdze sie zwrocic do lekarza z tym problemem... nie wiem z czego to
moze wyniekac... tak na marginesie sadze ze moga sie do tego przyczyniac
problemyhormonalne bo je mam(nie regularne miesiaczki itp.) pomozcie co mam
robic jakie leki dzieki:)
Obserwuj wątek
    • murphy2 Re: pocenie 04.02.07, 08:14
      Kiedyś miałam tak samo,doskonale rozumiem przez co przechodzisz. Kup sobie w
      aptece płyn "Antidral" i stosuj dokładnie wg przepisu. Nie zrażaj się,ze na
      początku będzie bardzo swędzieć,pózniej już coraz mniej. Nie stosuj na dzień,to
      bardzo ważne, rano możesz użyć normalnego dezodorantu. Nie radzę używać
      antyperspirantów, nie pomogą napewno. Daj znać czy polecony płyn dał efekty.
      Pozdrawiam.
      • korrra Re: pocenie 04.02.07, 12:17
        Hej.
        Ja również doskonale Cię rozumiem, mam to samo, straszne ze nie można załozyć
        bluzki która się podoba tylko dlatego, ze będzie na niej widać plamy potu :(
        u mnie również jest to związane ze stressem, to kwestia charakteru - też
        przeżywam każdą rzecz, nawet wyjscie w przyjacółmi, do tego dochodzą problemy z
        hormonami, tylko u mnie to raczej tarczyca.
        Co do leczenia naszej przypadłości, świetny jest antyperspirant Etiaxil -
        kupisz w aptece, kosztuje ponad 50 zł, kwestia tylko czy nie masz wrażliwej
        skóry??
        Ja nakładam wg instrukcji na noc, powinno się go zmyć aż rano, niestety ja
        dostaję uczullenia, i muszę go zmyć zaraz po 10 minutach, ale muszę
        przyznać ,ze i tak skutkuje, choć na krótką metę..
        spróbuj wlasnie Etiaxil, czytałam na tym forum dużo o tym preparacie - naprawdę
        skutyczny.
        A ja wypróbuję Antidal, jak polecała moja przedmówczyni.
        pozdrawaiam i życzę zdrowia.
        • tigerness.74 Re: pocenie 04.02.07, 18:11
          A tym, którym nie pomoże Antidral i Etiaxil pozostaje zabieg zwany
          sympatektomią piersiową (niestety pod warunkiem zdrowej tarczycy).
          Jest on stosowany w Polsce od kilku lat, ale dopiero od kilku miesięcy możliwe
          stało się wykonanie tego zabiegu z tzw. dostępu tylnego, czyli od strony pleców
          i zoperowanie obu stron ciała naraz. Nie przecina się nerwów współczulnych,
          lecz zakłada się na nie klipsy, dzięki czemu zabieg jest odwracalny a
          powikłania pooperacyjne są minimalne.
          Sympatektomię przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym. Chirurg robi trzy 1 cm
          nacięcia w okolicy pachy i pleców i laparoskopem dociera się do wnętrza klatki
          piersiowej. Po zlokalizowaniu nerwów odpowiedzialnych za nadmierne pocenie
          zakłada się na nie klips z tytanu. To samo robi się po drugiej stronie klatki
          piersiowej. Zabieg trwa około godziny. Ze szpitala wychodzi się dzień po
          zabiegu.
          U niektórych pacjentów po sympatektomii jako zjawisko uboczne może pojawić się
          pocenie np. brzucha czy tułowia-mówi dr n.med.Tomasz Stefaniak z Kliniki
          Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Transplantacyjnej Akademii Medycznej w
          Gdańsku.
          Ale zadowoloenie z zabiegu, czyli suche dłonie, stopy i pachy oraz poczucie
          wyleczenia dają tak duży komfort, że o poceniu brzucha albo tułowia już się nie
          myśli. I co więcej: w razie niezadowolenia pacjenta z efektów zabiegu, w ciągu
          3 miesięcy jest on w pełni odwracalny. Można zdjąć klips albo przesunąć go w
          inne miejsce.
          Zabieg kosztuje 3,5 tys. zł, ale jest refundowany przez NFZ. Niezbędne jest
          skierowanie od lekarza medycyny rodzinnej.
          Przeciwskazaniem do zabiegu są choroby tarczycy, przebycie zabiegów lub urazów
          w obrębie klatki piersiowej i choroby płuc (oraz klatki piersiowej).
          • flower18 Re: pocenie 06.02.07, 20:05
            tigerness.74 napisała:

> Zabieg kosztuje 3,5 tys. zł, ale jest refundowany przez NFZ. Niezbędne jest
            > skierowanie od lekarza medycyny rodzinnej.
            mam pytanko bo nie za bardzo sie na tym znam... jak piszesz ze zabieg jest
            refundowany to znaczy ze calkowity koszt jest zwracany czy tylko jego czesc?
      • flower18 Re: pocenie 06.02.07, 19:59
        dzieki napewno sprobuje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka