Dodaj do ulubionych

guz płuca

22.02.07, 15:57
Osoba bardzo mi bliska 65 lat odebrała wynik z RTg i pisze zacienienie
wielkości 5mm,lekarz dał skierowanie do pulmologa z rozpoznaniem po polsku
guz płuca praweo.Wizyta we wtorek,ja odchodze od zmysłów,poradzcie co robić
w takiej sytuacji?Nie ma możliwości wcześniej.To i tak wizyta prywatna.
Obserwuj wątek
    • jeanne72 Re: guz płuca 22.02.07, 16:12
      Mogę cię tylko pocieszyć, że na podstawie samego badania rtg nie da się na 100%
      stwierdzić, że to guz. Na pewno bliska ci osoba dostanie skierowanie ( pewnie
      do szpitala) na dokładne badania i dopiero wtedy będzie można postawić bardziej
      pewną diagnozę. Może to tylko zapalenie, niedodma lub coś innego... Niemniej
      rzeczywiście może to być rak i na to również trzeba się przygotować. Zwłaszcza,
      jeśli ta osoba paliła papierosy albo w przeszłości miała nowotwór innego
      narządu.
      • betka801 Re: guz płuca 22.02.07, 16:33
        Dzięki Ci ślicznie,paliła kiedyś papierosy,a innego nowotworu nie było.
        Jeszcze trochę wierzę,że to nie rak.
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: guz płuca 22.02.07, 17:43
          Na podstawie RTG nie można postawić diagnozy a nawet jeśli to rzeczywiście
          nowotwór, to 5 mm to niewiele i powinno się go z powodzeniem operować.
          • betka801 Re: guz płuca 22.02.07, 18:12
            Obyś Balbinka miała rację.Dzięki.
            • snajper55 Re: guz płuca 22.02.07, 19:29
              betka801 napisała:

> Obyś Balbinka miała rację.Dzięki.

Tylko nie daj się omamić oszustom oferującymi cudowne terapie, cudowne
              specyfiki. Tu może być ważny czas i nie wolno zwlekać.

S.
              • betka801 Re: guz płuca 22.02.07, 19:37
                Nie dam się omamić,ale chciałabym,żeby ktoś,kto miał kontakt z ta choroba
                pomógł mi zrozumieć pewne sprawy,bo mnie się wydaje,że to koniec świata,ale
                nadzieja podobno umiera ostatnia.Dzieki.
                • snajper55 Re: guz płuca 22.02.07, 23:57
                  betka801 napisała:

> Nie dam się omamić,ale chciałabym,żeby ktoś,kto miał kontakt z ta choroba

Jak na razie to nie wiadomo co to za choroba. Potrzebne są dodatkowe badania by
                  móc coś sensownego powiedzieć.

S.
                • wadera3 Re: guz płuca 23.02.07, 01:47
                  co chcesz zrozumieć?
                • tigerness.74 Re: guz płuca 23.02.07, 09:36
                  "bo mnie się wydaje,że to koniec świata,ale nadzieja podobno umiera ostatnia"

Zmień nastawienie, Betka. Optymizm potrzebny jest również (a może przede
                  wszystkim) w walce z chorobą, co dotyczy zarówno chorego jaki i jego bliskich.

Diagnoza: nowotwór nie zawsze oznacza wyrok, co widać m.in. na przykładzie
                  byłego czeskiego Prezydenta Wacława Havla-on walczył i wygrał z nowotworem
                  płuca. Sama znam lekarza-nałogowego palacza, u którego z powodu guza dokonano
                  usunięcia całego płuca. Od operacji minęło już kilka lat, czuje się dobrze.
                  • betka801 Re: guz płuca 23.02.07, 10:14
                    Dzięki za słowa otuchy.Znalazłam również fajne dziewczyny na foru o nowotworach.
                    Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka