Dodaj do ulubionych

rezonans magnetyczny

26.02.07, 14:44
rezonans magnetyczny głowy - czy jest szansa, aby takie badanie zrobić w
ramach NFZ?
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 15:17
      oczywiscie... ze skierowaniem od specjalisty
      • jeanne72 Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 16:01
        Ale szanse na to są marne, musiałby być naprawdę ważny powód np. stwierdzone
        przez neurologa zaburzenia neurologiczne o nieznanej przyczynie.
        • 71gosik Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 16:20
          Najpierw to by dali na tomograf. Leżałam na neurologii w Łodzi i jeśli tomograf
          wychodził źle, dopiero wtedy rezonans.
          Małgorzata
          • marzeka1 Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 16:35
            To drogie badanie, kosztuje 5 tysięcy zł., siostra miała robiony, ale ona miała udar niedokrwienny, więc było to konieczne badanie.A kolejność była taka: najpiwrw tomograf, potem rezonans.
            • justka78 Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 17:53
              chyba 500-600 złotych
              • marzeka1 Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 18:23
                Fakt, pomyłka w zerach, przepraszam:)
                • susy11 Re: rezonans magnetyczny 27.02.07, 09:07
                  dzieki za odpowiedzi. Ja też kiedyś robiłam to badanie na własny koszt - jakieś
                  5 lat temu - zaplaciłam ok.500zł. Nie wykazało żadnych zmian w mózgu. jedynie
                  dyskretny zanik robaka móżdźku - cokolwiek to znaczy..
                  mam częste, długotrwałe migreny, zaczynam mieć kłopoty z pamięcią - a w moim
                  wieku to chyba jeszcze za wcześnie na "sklerozę" (mam 28 lat). Moja babcia żyje
                  z tętniakiem. Mama też ma problemy - chyba naczyniak albo też tętniak? Nie wiem
                  jednak, czy będzie to wystarczający powód do skierowania - nawet na tomografię.
                  A czym różni się tomografia od rezonansu?
                  • tigerness.74 Re: rezonans magnetyczny 27.02.07, 16:27
                    "A czym różni się tomografia od rezonansu?"
                    O podobieństwach i różnicach poczytasz tutaj:
                    www.resmedica.pl/zdart2009.html
                    • perla7a Re: rezonans magnetyczny 02.03.07, 11:27
                      ja znam przypadek kobiety chorej na SM, gdzie ani tomografia ani Rezonans
                      magnetyczny niczego nie wykazał. Dopiero najnowsze badanie specjalistyczne oka(
                      nie wiem na czym ono polega ) potwierdzio,ze to SM.
                      • talencja Re: rezonans magnetyczny 03.03.07, 12:31
                        ja robiłam tomograf prywatnie bo nerulog nie zabardzo cos chcial mi dac
                        skierowanie. placilam 350 zl i w przeciagu 3 dni mialam termin. w tomografie
                        wyszlo cos i jak pokazalam lekarzowi to odrazu dal mi skierownie na rezonans.
                        niesetety pomimo tego ze na cito termin by byl za 4 miesiace:( dlatego poszlam
                        prywatnie i jeszce znajomosci trzeba bylo miec, placilam 600 zl :(.
                        teraz tez mialam ostatnio rezoans ale z funduszu juz bo jestem nadal w leczeniu
                        szpitalnym , no i trzeba dobrze nieraz trzymac z lekarzem.
                        • margotje Re: rezonans magnetyczny 04.03.07, 21:31
                          Czy te wszystkie wypowiedzi pochodza z Polski?
                          To ja Wam wszystkim szczarze wspolczuje sluzby zdrowia.:((((((
                          • genie.in.the.bottle Re: rezonans magnetyczny 04.03.07, 22:10
                            margotje napisała:

> Czy te wszystkie wypowiedzi pochodza z Polski?
                            > To ja Wam wszystkim szczarze wspolczuje sluzby zdrowia.:((((((

Ja zrobiłam rezonans na NFZ bez najmniejszych problemow,i to jeszcze
                            kolana....Na badanie czekalam niecale 3 tyg...Moj brat tez dostal bez problemow
                            skierowanie na rezonans glowy.Pewnie na dobrych lekarzy trafilismy.
    • kasiadamianka Re: rezonans magnetyczny 04.03.07, 23:35
      ja robiłam badanie w Lublinie nieco ponad rok temu. Czekałam 3 miesiące. Gdybym
      chciała zapłacić z właśnej kieszeni, to ok 600 zł i termin na za tydzień. U
      mnie badanie naurologiczne nie wykazało żadanych zaburzeń, neurolog zalecił je
      aby potwierdzi, że moje bóle głowy to migrena nie związana z żadnym problemami
      naczyniowymi w mózgu.
    • toska212 Gdzie w Trójmieście - rezonans magnetyczny 08.05.07, 19:49
      Gdzie w Trójmieście można wykonać rezonans magnetyczny głowy?
      Może być płatnie ale bez 1,5 miesięcznej kolejki.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka