susy11 26.02.07, 14:44 rezonans magnetyczny głowy - czy jest szansa, aby takie badanie zrobić w ramach NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajacowna Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 15:17 oczywiscie... ze skierowaniem od specjalisty Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 16:01 Ale szanse na to są marne, musiałby być naprawdę ważny powód np. stwierdzone przez neurologa zaburzenia neurologiczne o nieznanej przyczynie. Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 16:20 Najpierw to by dali na tomograf. Leżałam na neurologii w Łodzi i jeśli tomograf wychodził źle, dopiero wtedy rezonans. Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 16:35 To drogie badanie, kosztuje 5 tysięcy zł., siostra miała robiony, ale ona miała udar niedokrwienny, więc było to konieczne badanie.A kolejność była taka: najpiwrw tomograf, potem rezonans. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: rezonans magnetyczny 26.02.07, 18:23 Fakt, pomyłka w zerach, przepraszam:) Odpowiedz Link Zgłoś
susy11 Re: rezonans magnetyczny 27.02.07, 09:07 dzieki za odpowiedzi. Ja też kiedyś robiłam to badanie na własny koszt - jakieś 5 lat temu - zaplaciłam ok.500zł. Nie wykazało żadnych zmian w mózgu. jedynie dyskretny zanik robaka móżdźku - cokolwiek to znaczy.. mam częste, długotrwałe migreny, zaczynam mieć kłopoty z pamięcią - a w moim wieku to chyba jeszcze za wcześnie na "sklerozę" (mam 28 lat). Moja babcia żyje z tętniakiem. Mama też ma problemy - chyba naczyniak albo też tętniak? Nie wiem jednak, czy będzie to wystarczający powód do skierowania - nawet na tomografię. A czym różni się tomografia od rezonansu? Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: rezonans magnetyczny 27.02.07, 16:27 "A czym różni się tomografia od rezonansu?" O podobieństwach i różnicach poczytasz tutaj: www.resmedica.pl/zdart2009.html Odpowiedz Link Zgłoś
perla7a Re: rezonans magnetyczny 02.03.07, 11:27 ja znam przypadek kobiety chorej na SM, gdzie ani tomografia ani Rezonans magnetyczny niczego nie wykazał. Dopiero najnowsze badanie specjalistyczne oka( nie wiem na czym ono polega ) potwierdzio,ze to SM. Odpowiedz Link Zgłoś
talencja Re: rezonans magnetyczny 03.03.07, 12:31 ja robiłam tomograf prywatnie bo nerulog nie zabardzo cos chcial mi dac skierowanie. placilam 350 zl i w przeciagu 3 dni mialam termin. w tomografie wyszlo cos i jak pokazalam lekarzowi to odrazu dal mi skierownie na rezonans. niesetety pomimo tego ze na cito termin by byl za 4 miesiace:( dlatego poszlam prywatnie i jeszce znajomosci trzeba bylo miec, placilam 600 zl :(. teraz tez mialam ostatnio rezoans ale z funduszu juz bo jestem nadal w leczeniu szpitalnym , no i trzeba dobrze nieraz trzymac z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
margotje Re: rezonans magnetyczny 04.03.07, 21:31 Czy te wszystkie wypowiedzi pochodza z Polski? To ja Wam wszystkim szczarze wspolczuje sluzby zdrowia.:(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
genie.in.the.bottle Re: rezonans magnetyczny 04.03.07, 22:10 margotje napisała: > Czy te wszystkie wypowiedzi pochodza z Polski? > To ja Wam wszystkim szczarze wspolczuje sluzby zdrowia.:(((((( Ja zrobiłam rezonans na NFZ bez najmniejszych problemow,i to jeszcze kolana....Na badanie czekalam niecale 3 tyg...Moj brat tez dostal bez problemow skierowanie na rezonans glowy.Pewnie na dobrych lekarzy trafilismy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadamianka Re: rezonans magnetyczny 04.03.07, 23:35 ja robiłam badanie w Lublinie nieco ponad rok temu. Czekałam 3 miesiące. Gdybym chciała zapłacić z właśnej kieszeni, to ok 600 zł i termin na za tydzień. U mnie badanie naurologiczne nie wykazało żadanych zaburzeń, neurolog zalecił je aby potwierdzi, że moje bóle głowy to migrena nie związana z żadnym problemami naczyniowymi w mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
toska212 Gdzie w Trójmieście - rezonans magnetyczny 08.05.07, 19:49 Gdzie w Trójmieście można wykonać rezonans magnetyczny głowy? Może być płatnie ale bez 1,5 miesięcznej kolejki. Z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś