Dodaj do ulubionych

Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2?

IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 27.04.03, 17:28
Jakiś czas temu założyłam taki sam wątek, ale potem przez długi czas nie
korzystałam z internetu i nie mogę go odnależć. Mój problem przedstawia się
nastepujaco: co jakiś czas wypluwam białe grudki,różnej wielkości( niektóre
maja rozmiar łebka od szpilki, inne są mniejsze), maja nieprzyjemny zapach.
Wydaje mi sie , że świadcza one o grzybicy przewodu pokarmowego, ale czy na
pewno? Może kogos spotkało cos takiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: monia Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: *.nsm.pl 27.04.03, 22:44
      Też miałam coś takiego. To było przed maturą, a w wakacje samo przeszło...
      Może to ma jakieś stresogenne podłoże?
    • Gość: kiki Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: *.client.attbi.com 28.04.03, 04:56
      Mam to samo z tego co wiem to nie jest to spowodowane zadnym stresem.Moje
      migdaly po wielu ropnych anginach przedstawiaja obraz nedzy i rozpaczy (mam w
      nich dziury).Nie jestem pewna ale to moze byc zluszczony naskorek albo cos w
      tym stylu.Rowiez chetnie bym sie dowiedziala co to wogole jest.Moze zajrzy tu
      jakis lekarz i nas oswieci.
    • axa7 Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 28.04.03, 18:08
      Też tak miałam jak miałam problemy z zębem - lekarz powiedział że jest to ropa!!
      Prawdobodobnie jakiś stan zapalny za to odpowiada.
    • kkaarol Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 08.05.03, 17:40
      Ja tez mam ten problem i szukam pomocy - moze jesli ktos rowniez juz przez to
      przeszedl da cynk jak sobie z tym poradzic. Dobry namiar na lekarza?
    • luisssa Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 08.05.03, 21:41
      Ja tez tak kiedys mialam, chyba jak bylam w podstawowce. Ale wydaje mi sie, ze
      to wychodzilo przy odkaslywaniu. Czesto chorowalam na gardlo i oskrzela. Na
      zęby nie.

luisssa
      • Gość: dolores nie zęby IP: *.pronet.lublin.pl / 192.168.16.* 08.05.03, 21:54
        To raczej nie związane z zębami. Jak pytałam laryngologa, to powiedział że jest
        to złuszczony naskórek i resztki jedzenia, które gromadzą się w zakamarkach w
        okolicach migdałków. Wychodzą z reguły same ale czasem lekarz musi je usuwać.
        Chyba dobrze robi jedzenie twardych rzeczy, np jabłek, bo wtedy są usuwane
        samoistnie.
        • luisssa Re: nie zęby 09.05.03, 00:43
          Gość portalu: dolores napisał(a):

> To raczej nie związane z zębami. Jak pytałam laryngologa, to powiedział że
          jest
          >
          > to złuszczony naskórek i resztki jedzenia, które gromadzą się w zakamarkach w
          > okolicach migdałków. Wychodzą z reguły same ale czasem lekarz musi je usuwać.
          > Chyba dobrze robi jedzenie twardych rzeczy, np jabłek, bo wtedy są usuwane
          > samoistnie.

Jakos trudno mi w to uwierzyc. Gdyby to byly resztki jedzenia i naskorek, to
          kazdy z nas mialby to cale zycie, a nie tylko w pewnych okresach. Poza tym to
          ma cuchnacy zapach. Ze tez nie wstyd lekarzom takiej ciemnoty ludziom wciskac...
          • Gość: Laryngolog Re: nie zęby IP: 62.233.233.* 10.05.03, 20:27
            l
            > >
            > > to złuszczony naskórek i resztki jedzenia, które gromadzą się w zakamarkac
            > h w
            > > okolicach migdałków.
            NIE NASKÓREK a nabłonek< to różnica

Wychodzą z reguły same ale czasem lekarz musi je usuw
            > ać.
            TO racja

> > Chyba dobrze robi jedzenie twardych rzeczy, np jabłek, bo wtedy są usuwane
            >
            > > samoistnie.

Super!
            >
            > Jakos trudno mi w to uwierzyc.
            > ma cuchnacy zapach. Ze tez nie wstyd lekarzom takiej ciemnoty ludziom
            wciskac..
            > .
            To nie ciemnota, jedni mają duże krypty w migdałkach
            i im się tam TO gromadzi, inni płytkie i nie gromadzi się. Proste?????
            A cuchnie dlatego, że jest rozładane przez bakterie.
            Też proste.
            Wasz
            Laryngolog
            • Gość: monia Re: nie zęby IP: *.client.attbi.com 11.05.03, 05:13
              Dziekujemy za odpowiedz.Mam jeszcze pytanie czy skoro moje migdaly sa tak
              bardzo zniszczone przez anginy czy nie lepiej byloby je usunac?
              • Gość: Truck Re: nie zęby IP: 213.17.147.* 11.05.03, 21:00
                Co niektorzy naprawde bzdury wypisuja, ze moze to byc spowodowane grzbybica
                ukladu pokarmowego, czy tez jakas ropa z zebow czy dziasel.

W koncu to bardzo jasno, a zarazem naukowo wytlumaczyl lekarz, za co dziekuje.
              • Gość: lulia Re: nie zęby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.03, 13:19
                Po wielu anginach, też miałam podziurawione migdały, też wyłaziło mi to
                świństwo (znaczy się sama sobie to wyciskałam). Niestety anginy miałam nadal i
                pewna pani laryngolog powiedziała mi, że lepiej usunąć migdałki, bo:
                - same w sobie są ogniskiem zapalnym
                - angina co 2 tygodnie to przesada, zwłaszcza jadąc ciągle na antybiotykach
                - po anginie, jak wiadomo...osłabione serce, kości itd.
                Z mojej strony dodatkowym powodem były ciągłe zwolnienia w pracy, a w
                rezultacie ładnie mi po premii obcinało!
                Wycięłam 3 lata temu, siedziałam tydzień w szpitalu i od tamtej pory nie
                chorowałam na anginę i inne choroby ukł. oddechowego, ani nie bolało mnie
                gardło.
                Teraz jem lody (wcześniej od razu angina), piję zimne napoje itd. i nic!

Pozdrawiam lulia

Jak ktoś chce wiedzieć jak wygląda taki zabieg wycięcia migdałków (w moim
                przypadku) to opiszę, ale tylko dla odważnych, hihi!
    • Gość: Amelka Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 11.05.03, 22:39
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ale jak sie tego pozbyć? Czy te grudki mogą
      powodować nieświeży oddech?
      • Gość: tiktak Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.03, 09:50
        po pierwsze - chociaż lekarze się niechętnie do tego odnoszą, to palcem (bez
        dlugiego paznokcia) czystym i zdezynfekowanym naciskam wokół szpar i to
        świństwo samo wyłazi, potem płuczę ZIOŁAMI SZWEDZKIMI porządnie. Oczywiscie nie
        wyciska się co dzień, tylko raz na powiedzmy miesiac lub dwa; jak ktoś woli to
        drepcze z tym do laryngologa, a on robi to samo tylko drewnianym kijem

po drugie - polecam płukanie (z ruchem odsysającym migdały) gardła czystym
        olejem, nie podrażnia gardła wręcz przeciwnie, po paru dniach odczuwasz
        różnicę, świetnie oczyszcza się zatoki również

pzdr
    • Gość: sara Re: zimne ropnie IP: *.neonet.gliwice.pl 15.05.03, 09:25
      to co wypluwacie to jest ropa z migdałów. Po kilku anginach w migdałach robią
      się dziury i tam się zbierają resztki pokarmowe i gniją. Jeżeli nie bolą Cię
      migdały i nie masz gorączki, czyli nie jest to angina, to się nie przejmuj.
      Płucz gardło solą, albo dentoseptem. Ale nie łudź się, że całkiem przejdzie. Co
      jakiś czas znowu się zrobią. Pozdrawiam
      • Gość: leila do luli IP: *.ppp.get2net.dk 16.05.03, 00:50
        lulja prosze Cie opisz operacje wyciecia migdalow.tutaj gdzie mieszkam wychodzi
        sie do domu na drugi dzien po operacji .tez mam te potworne grudki i chyba sie
        zdecyduje na usuniecie migdalow.zaczelam pic citrosept,nie pije zimnego ,zero
        lodow w maju chodze w szaliku -czy to jest zycie????a migdaly i tak
        bola ,dobrze ze nie mam temperatury ale mam dosyc.pozdr.
        • Gość: lulia Re: do luli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.03, 12:00
          Ok. Nie wiem gdzie mieszkasz, ja siedziałam w (warszawskim) szpitalu tydzień,
          bo jak mi powiedzieli muszą poobserwować, kontrolować, bo to "żywa" rana!
          Jest to zabieg bardzo niemiły! Mi usuwali ze znieczuleniem miejscowym -
          zastrzyki w gardło...nie powiem, żeby nie bolało, ale wytrzymałam i nawet się
          nie darłam.
          Najgorsze jest to, że lekarz "operuje" w gardle, więc ma się odruchy wymiotne
          (tak jak z wkładaniem palca do gardła). Ale jeśli lekarz jest w porządku (mój
          był całe szczęście) to widzi reakcje pacjenta i się wycofuje. Dodac muszę, że
          mi leciało dużo krwi, oplułam pół pokoju zabiegowego łącznie z sobą.
          Poza tym zasłonili mi oczy, pewnie na wypadek, jak by się nie lubiło widoku
          krwi!
          Bardzo się zdziwiłam jak zobaczyłam te migdały po tym wszystkim,
          były ogromniaste!!!
          Nie mam pojecia, czy usypiają do takich zabiegów.

A tak po tym wszystkim to miałam wrażenie że mam taaaaki wiieeeelki przełyk ;-)
          Pierwszym posiłkiem były lody, ale się nie nacieszyłam nimi, bo każde
          przełknięcie to cholerny ból (z każdym dniem coraz mniejszy), no i pogadać za
          bardzo nie mogłam. Najlepsze z jedzenia było białko z ugotowanego na twardo
          jajka, bo lekko się połykało, reszta okropnie drapała albo szczypała.

a tak wogóle miło to wszystko wspominam ...dbali o mnie strasznie i byli bardzo
          mili...

Pozdrawiam lulia

Daj znać jak coś postanowisz, albo jak masz jakieś pytania jeszcze.
          • Gość: leila Re: do luli IP: *.ppp.get2net.dk 16.05.03, 12:27
            dziekuje lulio za opis nie przerazil mnie bo sama pracuje w szpitalu (ale nie
            na laryngologi ), rozne rzeczy widzialam.tutaj w Dani bardzo oszczedzaja w
            sluzbie zdrowia i trzymaja pacjentow w szpitalu jak najkrocej ,do zabiegu
            usuniecia migdalow usypiaja.nawet po porodzie mozna wyjsc do domu w ten sam
            dzien, a trzymaja tez krocej niz w Polsce.wiem ze pacjenci moga byc gora dwa
            dni po zabiegu .wycinaja migdaly bardzo chetnie ,ale ja jakos sie boje bo
            zawsze sie slyszalo ze to filtr dla organizmu itd.pozdrawiam.
            • Gość: lulia Re: do luli IP: *.mofnet.gov.pl 16.05.03, 13:02
              A też mi mówili, że to filtr itd. Ale mi się ten filtr chyba zepsuł ;-) i tylko
              szkodził. A konultowałas to z różnymi laryngologami? Bo każdy lekarz ma swoje
              teorie zazwyczaj, ale i tak decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam lulia
              • Gość: leila Re: do luli IP: *.ppp.get2net.dk 16.05.03, 20:14
              • Gość: leila Re: do luli 2 raz IP: *.ppp.get2net.dk 16.05.03, 20:18
                sorry wyslalam pusty post.tutaj w ogole nie uwazaja ze migdaly to filtr ,to
                raczej pamietam z Polski.chcialabym pic zimne napoje jak wszyscy i nie bac sie
                jesc lodow ,mam juz dosyc strachu wieczorem ze znowu mnie boli po jednej lub
                drugiej stronie.nieraz chodzilam na antybiotyku do pracy, bo nie mialam
                goraczki.chyba sie zdecyduje na operacje ,prawie nie mam wyjscia.pozdrawiam
                serdecznie
                • Gość: lulia Re: do luli 2 raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.03, 08:48
                  Porozmawiaj jeszcze z laryngologiem. Przedstaw mu swoje obawy i faktyczną
                  sytuację, że Cię to męczy itd. Poznasz jego zdanie i może łatwiej Ci będzie
                  podjąć decyzję.
                  Pozdrawiam lulia
    • Gość: Amelka Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 17.05.03, 20:13
      Ponawiam pytanie: Czy te grudki mogą byc przyczyną nieświerzego oddechu?
      • Gość: starlette Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: *.acn.waw.pl 19.05.03, 09:04
        zdecydowanie TAK
      • Gość: kate Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 22:17
        Gość portalu: Amelka napisał(a):

> Ponawiam pytanie: Czy te grudki mogą byc przyczyną nieświerzego oddechu?
    • Gość: Kokosek Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 18.05.03, 22:37
      :)
    • Gość: Lilu Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: *.localdomain / 192.168.1.* 09.07.03, 13:25
      Zanim pojdziecie sie chlastac sprobujcie takiego leku (pomaga na wszystkie
      stany zapalne): Mercurius Solubilis -homeopatyczny.
      Mnie b. pomogl. Koszt okolo 15 zl.
      Pozdr.
    • binladen13 Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 20.07.03, 00:01
      pozbyc sie mogdalow tylko to pomoze
    • Gość: szympans Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: *.chello.pl 21.07.03, 20:47
      noi co Amelka poszłaś do lekarza i grudki zniknęły;)?
    • Gość: aga Re: Dlaczego co jakis czas wypluwam białe grudki2 IP: 195.85.227.* 20.08.03, 10:51
      Tu jest chyba twój wątek i sporo opinii na jego temat
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=3416177

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka