moni755 28.02.07, 19:05 Właśnie zobaczyłam reklame amolu. Na co właściwie go stosujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natkaa66 Re: AMOL 28.02.07, 20:16 Stosuje się go prawie na wszystko,czyli wewnętrznie i zewnętrznie. Nie pomoże ale i nie zaszkodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
natkaa66 Re: AMOL 28.02.07, 20:17 Lekkie sprostowanie,mojej babci pomaga smarowanie amolem bolących mięśni!! Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa Re: AMOL 04.03.07, 23:19 ja nie stosuje, zadnych doswiadczen z nim nie mam, ale moze warto przeczytac, co o AMOLu napisano pare lat temu w czasopismie Okregowej Izby Aptekarskiej w Warszawie - APTEKARZ Nr 9/10 2002: "Amol Dlaczego Polska jest biedna, a Niemcy – zamożne? Wyjaśnienie tkwi m.in. w Amolu. Wertowaliśmy statystyki niemieckie z wielu lat. Nie natrafiliśmy w nich na Amol. Oczywiście jest w Niemczech średniowieczne lekarstwo Amol, ale traktowane z należnym mu pobłażaniem. W Polsce statystyki wydatków na leki uginają się pod Amolem. W ciągu tylko 5 ostatnich lat wydaliśmy nań 160 mln złotych. Za te pieniądze można było zbudować luksusowe miasto dla kilku tysięcy mieszkańców. Co to jest Amol? Jest to ciecz alkoholowa zawierająca 1,5% olejków eterycznych (mieszanina Oleum Melissae, Caryophylli, Cinnamoni, Citri, Menthae i Lavandulae), oraz 1,7% mentolu. Tej cieczy spożytkowuje się u nas blisko 300.000 litrów rocznie płacąc za to ponad 30 mln zł. Jeden litr lekko zanieczyszczonego (ale mocnego 70%) alkoholu kosztuje 100 zł. Do tego ministerstwo finansów dodaje kilkadziesiąt milionów w prezencie, bo przecież lekarstwa są zwolnione z akcyzy. Na co pomaga Amol? Niemal na wszystko. Zdaniem autora, Niemca o francuskim nazwisku Roland, ciecz może służyć do smarowania i do spożywania. W pierwszym przypadku leczy reumatyzm, isjasz, neuralgie. W drugim – ostre zaburzenia przewodu pokarmowego, przeziębienie, kaszel, ból gardła, a nawet chrypkę. W Polsce tupet producenta posuwa się dalej niż w Niemczech. Każe on Amol stosować przy zaburzeniach pracy serca, przy zaburzeniach krążenia, snu, a nawet przy migrenie. W Polsce jest wolność przeniesiona z XVII wieku, można mówić i pisać, co się chce. Jestem uczniem prof. Muszyńskiego, bodaj najwybitniejszego polskiego farmakognosty XX wieku. On wiedział o środkach naturalnych niemal wszystko. Ale o tych zaletach Amolu nam nie powiedział. Oczywiście nawet tak wielki uczony mógł być niedouczony. Sądzę jednak, że jeśli XXI-wieczna medycyna jest za Amolem, to nic nie stoi na przeszkodzie, by robić go w aptece znacznie taniej. Przechrzciwszy na Polamol." Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: AMOL 04.03.07, 23:57 Ja wylewam dzieciakom parę kropli koło poduszki, jeśli mają katar. Mówią, że łatwiej im się oddycha, ale może to placebo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bekasia1 Re: Polski odpowiednik 05.03.07, 19:21 Jest polski odpowiednik Aromatol, który znacznie mniej kosztuje, a ma te same składniki. Aromatol pomaga mi przy przeziębieniu - nacieranie dekoltu i szyi, wysusza pryszcze lub dezynfekuje po wyduszeniu wągrów, likwiduje ból głowy (o niewielkim natężeniu). Odpowiedz Link Zgłoś
doroti1983 Re: Polski odpowiednik 06.03.07, 20:54 Prosze bardzo ma tez zastosowanie w kosmetologii :) Odpowiedz Link Zgłoś
hubabuba1 Re: Polski odpowiednik 08.03.07, 16:20 matko, dziewczyno czy to normalne? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
doroti1983 Re: Polski odpowiednik 08.03.07, 22:57 ale co jest normalne? wyciskanie wągrów na amol czy leczenie nim przeziebienia? Dla mnie obie rzeczy sa bzdura? :P Odpowiedz Link Zgłoś
hubabuba1 Re: Polski odpowiednik 08.03.07, 23:58 bardziej chodzi mi o wersje kosmetyczną. Na przeziębienie też jest ok. pamietam tojeszcze z dziecinstwa.... łyżeczka+cukier= do buzi :) Dlaczego uwazasz Amol za bzdure? Odpowiedz Link Zgłoś
doroti1983 Re: Polski odpowiednik 09.03.07, 00:06 moze zle sie wyrazilam... amol jest na wsyztstko czyli do niczego leczenie wsyztskiego i tylko amloolem jest bzdura. Mozna jako dodatek stosowac przy innych lekach albo codziennie profilaktycznie ale ufać mu bezgranicznie raczej chyba nie mozna! Odpowiedz Link Zgłoś
marylka1000 Re: AMOL 10.03.07, 09:00 oj amol mozna stosowac na wszystkie dolegliwosci jak sie zle czujesz masz katar to mozesz natrzec nim skronie albo wypic lyzeczke amolku jak jestes przeziebiona Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: AMOL 10.03.07, 13:32 marylka1000 napisała: > oj amol mozna stosowac na wszystkie dolegliwosci Podobnie jak zieloną pietruszkę, jabłko czy szklankę wody. Można. S. Odpowiedz Link Zgłoś
doroti1983 Re: AMOL 11.03.07, 23:41 i jak wyleczył sie ktoś AMolem? Jest jakis artystaa? Odpowiedz Link Zgłoś