zainteresowanaklimatem 03.04.07, 22:10 od jakis 2 miesiecy mam kilka sinych pręgów nie mam pojęcia skąd się tam wzieły czy to oznka jakiejś choroby? ktoś coś wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janeczka79 Re: PREGI na plecach 04.04.07, 07:40 Moi bracia tak mieli - w momencie intensywnego wzrostu + wysiłek fizyczny...powstały z tej kombinacji rozstępy. Po jakimś czasie znikneły, choć młodszy (14 lat) ma je dość intenstywne, ale on duzo ćwiczy i strasznie urósł w ostatnim czasie. U starszego brata (18 lat) już ich prawie nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
gienialna Re: PREGI na plecach 04.04.07, 12:29 Takie sine pręgi to jeden z objawów bartonelli, czyli choroby spowodowanej pierwotniakiem. Niestety, najlepiej znają się na niej i dobrze leczą tylko weterynarze, bo to także choroba zwierzatek. To na pewno nie rozstepy- nie to miejsce. Możesz sobie zrobić morfologię- przy pierwotniakach będą nisko erytrocyty (pierwotniak bytuje w erytrocytach i w ten sposób je niszczy). Odpowiedz Link Zgłoś
janeczka79 Re: PREGI na plecach 04.04.07, 12:49 WIesz genialna...nie neguję, że racji nie masz, ale jesli chodzi o to co ja opisałam w przypadku moich braci, to pewne!!! Tak - były to rozstępy!!! Odpowiedz Link Zgłoś