Dodaj do ulubionych

Odchudzanie i brak tarczycy - pyt. do eksperta

26.04.07, 19:58
3 lata temu miałam usuniętą tarczycę w związku z czym jestem na tyroksynie
(konkretnie eltroxin). Mój endokrynolog absolunie zabroniłmi
wzelkich "wspomagaczy" w odchudzaniu, gdyż zawierają one morszczyn (nawet
jeśli nie ma go podanego w składzie).
Nigdy nie byłam chuderlak, ale moja figura było ok. Niestety odkąd nie mam
tarczycy cały czas mam ważenie, że mnie przybywa. Mam 175 cm wzrostu i
doszłam już do 46 rozmiaru w porywach 48, a zawsze nosiłam 42.
Nie jem za dużo, staram się odżywiać systematycznie i unikać potraw i napojów
tuczących. Czy istnieją jakieś bezpieczne dla "beztarczycowców" suplementy
diety, tabletki, herbatki pomagające schudnąc?
Obserwuj wątek
    • shiraz Re: Odchudzanie i brak tarczycy - pyt. do ekspert 29.04.07, 21:31
      hmmm, byc moze pomoge Ci na swoim przykladzie. 13 lat temu w klasie maturalnej
      zachorowalam na nadczynnosc tarczycy. przez 3 lata bralam leki tym samym
      wpadajac raz w niedoczynnosc raz w nadczynnosc, lekarze nie mieli pojecia
      dlaczego tak sie dzieje (po lekach powinien mi sie przeciez uregulowac poziom
      tsh, ale nic z takiego sie nie dzialo). w efekcie chorowania przytylam 12 kilo
      (a jako dziecko bylam chudzinka, niejadek, jako nastolatka bylam juz
      szczupla/normalna, bo przy wzroscie 162 jak moja mama i siostra wazylam 51 kg,
      tak jak one, bo mamy genetycznie takie same figury). tak duze przybranie na
      wadze bylo wiec dla mnie dramatem, zylam doslownie o suchym chlebie i wodzie a
      i tak tylam i bylam chorobowo spuchnieta z powodu tarczycy. w koncu zrobiono mi
      operacje i usunieto tarczyce (10 lat temu), przepisano takze eltroxin (dzis
      jestem na euthyroxie, bo okazalo sie ze zlapalam pooperacyjna niedoczynnosc i
      musze lykac tabletki do konca zycia).w ciagu roku od operacji wrocilam do
      swojej wagi!!! bez zadnej diety! to logiczne, bo tarczyca reguluje przeciez
      przemiane materii, wszelkie jej zaburzenia powoduja spadek lub przybranie na
      wadze, tak wiec po jej usunieciu naturalnie sam z siebie rozwiazal sie problem
      nadwagi. nie stosowalam zadnych herabtek, tabletek, diet itd. po prostu nie
      obzeralam sie, nieco kontrolowalam to co jem (zero slodyczy i pieczywa -
      wystarczy) i od 10 lat waze 51-53 kg. moim zdaniem Twoj lekarz ma racje
      zakazujac Ci uzywania jakichs specyfikow, bo doskonale wie, ze sama wrocisz do
      swojej wagi, bo nic Ci juz w tym nie przeszkadza i nie psuje tego (wczesniej
      byla to zle funkcjonujaca tarczyca). pamietaj, ze tyjesz przy niedoczynnosci,
      czyli wtedy gdy tsh jest za duze, powyzej normy, a to oznacza, zemusisz wtedy
      zwiekszyc dawke eltroxinu. ale to powinien powoedziec Ci lekarz. TSH w normie
      = wracasz do wagi bez zadnych specjalnych diet i przyspieszaczy, uwierz mi,
      nawet tego nie stosuj, ale daj sobie co najmniej rok na widoczne efekty (tzn 8-
      9 kg w dol). pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka