Gość: OLAAAAAAA IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.05.03, 21:50 slyszalam o metodzie leczenia astmy jakims aparatem co wklada sie na glowe???? jak to sie nazywa??i na czym to dokladnie polega??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mariusz Re: ASTMA!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.03, 08:24 Prawdopodobnie chodzi o czapkę. Wiadomo, że zaostrzenia astmy oskrzelowej bardzo często są powodowane przez infekcje więc zapobieganie przeziębieniom jest bardzo ważne. Droga Olu. Czy chcąc kupić środek do mycia ciała szukasz mydła w kostce ew. w płynie czy środka myjącego, który umieszczony pod sufitem paruje i powoduje samoistne znikanie brudu na rękach? TERAZ NA POWAŻNIE. Nie istnieją skuteczne tzw. niekonwencjonalne metody leczenia astmy oskrzelowej. Co najwyżej niektóre z nich mogą być nieszkodliwe dla zdrowia (co innego dla kieszeni). Leczenie astmy oskrzelowej jest przewlekłe i polega na stosowaniu różnych leków, często wziewnie (pamiętaj o tzw. przystawce objętościowej, płukaniu ust i gardła po inhalacji leku), czasami odczulaniu, unikaniu ekspozycji na na substacje powodujące napad duszności lub kaszlu (w tym dym tytoniowy) i alergeny (testy skórne), systematycznych pomiarach tzw. PEF- u itd. Jak widzisz sprawa nie jest prosta, a podstawą leczenia jest edukacja pacjenta. Dlatego jeżeli masz astmę oskrzelową gorąco polecam znalezienie i przejście szkolenia w szkole dla chorych na astmę. Zwykle są prowadzone przez poradnie lub oddziały chorób płuc. W Warszawie taką szkołę prowadzi Klinika Pulmonologii i Alergologii CSK AM ul. Banacha 1. Z całą pewnością odniesiesz znacznie większą korzyść z takiego szkolenia niż z nakładania tejemniczego aparatu na głowę. Mam nadzieję, że nie poczułaś się urażona pierwszą częścią mojej wypowiedzi, optymizm to też ważny element leczenia. Pozdrawiam i życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLAAAAAAA Re: ASTMA!!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.05.03, 14:18 dzieki za rade mistrzu!a o tym "tajemniczym"urzadzeniu mowili w "kawie czy herbecie" tylko nie wiem o co chodzi bo wlaczylam telewizor na samym koncu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: ASTMA!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.03, 14:30 Kolejny dowód na to, że telewizja publiczna jest naprawdę najlepsza i najmądrzejsza. A tak na marginesie chorujesz na astmę czy Twoje pytanie wynikała z głodu wiedzy? W określeniu mistrzu czuję niestety szyderstwo ale czasami trzeba trochę pożartować. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: ASTMA!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.03, 18:34 Zdaje się, że tajemniczy aparat o którym wspominasz to aparat do prądów selektywnych. Służy on do "przeprogramowywania" tych części układu nerwowego których równowaga jest zabużona (tzn występuje trwała przewaga układu sympatycznego bądź parasympatycznego). A co to ma wspólnego z astmą? Otóż bezpośrednią przyczyną astmy jest przewaga jednej z części wegetatywnego układu nerwowego w obrębie oskrzeli. Przyczyną zaś tej przewagi jest nieprawidłowy skład diety. Zatem zmieniając dietę na prawidłową można wyleczyć się z astmy, tylko, że może to dość długo trwać. Znacznie szybciej można wyleczyć się stosując serię prądów selektywnych (czasem nawet w kilka dni). Jednak bez zmiany diety wyleczenie nie będzie trwałe i konieczne będzie przyjmowanie co jakiś czas serii prądów selektywnych dla podtrzymania efektu (zdaje się, że co rok). Najlepiej oczywiście zmienić dietę na prawidłową i jednocześnie przyjąć serię prądów selektywnych. Teraz pare słów o tym czy jest to niekonwencjonalna metoda leczenia. Może i jest, ale w poście Mariusza słowo "niekonwencjonalna" miało pejoratywny odcień tymczasem niekonwencjonalność prądów selektywnych polega jedynie na tym, że nie są one rozpowszechnione ani nawet szeroko znane. Dlaczego tak jest -nie wiem. Słyszałem, że aparat uzyskał, jeszcze w czasach komunistycznych, pozytywną opinię ministerstwa zdrowia, wraz z opinią, że powinien znajdować się w każdym gabinecie lekarskim (czy coś w tym rodzaju, nie pamiętam teraz dokładnie). Problem być może leży w tym, że trzeba taki aparat umieć stosować, czyli wiedzieć jakie są objawy określonych zabużeń pracy układu nerwowego i gdzie przyłożyć w danej sytuacji elektrody, a na dodatek jeszcze z jakim prądem. Nie jest to wszystko wcale takie proste i wymaga szerokiego spojrzenia na człowieka jako całość (do czego nie są przyzwyczajeni lekarze specjaliści). Po drugie, paradoksalną wadą tego urządzenia może być jego skuteczność. Prądy selektywne mają znacznie szersze zastosowanie niż tylko w leczeniu astmy, a zatem ich stosowanie umożliwia odstawienie wielu nieraz kosztownych leków a to juz narusza interesy różnych podmiotów które potrafią zadbać o swe zyski. Aby otrzymać skierowanie na zabieg prądami selektywnymi należy zgłosić się do lekarza, który się na tym zna. Najprościej znaleźć gdzieś w okolicy tzw Arkadię czyli ośrodek gdzie leczy się pacjentów Dietą Optymalną dr kwaśniewskiego (musiało w końcu paść to nazwisko no ale to właśnie on skonstruował pierwsze aparaty do prądów selektywnych). W każdej arkadii przyjmuje przeszkolony lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLAAAAAAA Re: ASTMA!!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.05.03, 19:48 nie wiem czy to to ale dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyhomeopatic Re: ASTMA!!!!! IP: *.idzik.pl 01.06.03, 00:04 Dawno nie czytałem takiego steku bzdur, smędzenia pseudonaukowego i zwykłej słownej hochsztaplerki. Gdyby była choć najmniejsza szansa na zahamowanie stale rosnącego odsetka ludzi nabywających astmę - najtęższe światowe instytuty już od lat pracowałyby nad jakąkolwiek metodą czy też lekiem. Niestety cisza i jak dotychczas tylko konwencjonalne leki. Nie ma póki co ŻADNEGO POTWIERDZONEGO BADANIAMI KLINICZNYMI środka na choćby zahamowanie przyrostu astmatyków. To nieuczciwe, bałamutne i szkodliwe smędzenie o prądach i różnych paramedycznych metodach powinno być stosowane zawsze u pomysłodawców i propagatorów, na oczach setek tych ludzi zmagających się z wszelkimi odmianami astmy. Zaręczam że w krótkim czasie dałby się zauważyć znaczący spadek aktywności uzdrawiaczy wszelkiej maści oraz propagatorów "niekonwencjonalnych metod". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: ASTMA!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.03, 12:58 Dlaczego niby ma nie być szansy na zachamowanie coraz szybszego przyrostu liczby chorych na astmę? Skoro ich liczba jest coraz większa to chyba świadczy to o tym, że jest jakaś przyczyna tej choroby, którą być może dałoby się wyeliminować. To tak na chłopski rozum. Oczywiście najtęższe umysły pracujące w koncernach farmaceutycznych nie będą myślały w taki sposób. Ich celem jest skonstruowanie leku na którym można zarobić a nie po prostu szukanie bezpośrednich przyczyn astmy, no bo co tu możnaby opatentować? Całe nieszczęście polega na tym, że większość ludzi, w tym lekarzy, przyjęła taki styl myślenia i uważa, że astmę i inne tzw nieuleczalne choroby możnaby (jeśli w ogóle) wyleczyć jedynie za pomocą sztucznie wytworzonych leków. Ciekawe ile potrzeba wyleczeń bez użycia leków z astmy, cukrzycy, miażdżycy itp chorób aby specjaliści w końcu zainteresowali się tym fenomenem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: ASTMA!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.03, 15:05 Moi drodzy. Widzę, że robi sie trochę nerwowo. Starałem się wprowadzdzic trochę humoru ale sprawa jak widzę jest poważna. Aby trzymać się faktów, teoria udziału układu autonomicznego w patogenezie astmy oskrzelowej jest udokumentowana i zaakceptowana. Co więcej część leków stosowanych w leczeniu astmy działa na ten właśnie układ. Natomiast każda próba ingerencji w układ współczulny za pomocą prądów i jego przestrojenie w dowolny sposób nie jest obecnie możliwe. Proszę pamiętać, że ustanie czynności układu autonomicznego powoduje natychmiastowy zgon. Wszystkie obecnie stosowane metody leczenia muszą udowodnić swoja skuteczność nad tzw placebo (substancja obojętna)i oczywiście swoje bezpieczeństwo. Trudno z tego powodu robić komuś wyrzuty bo wynika to ze zdrowego rozsądku. Tytułem przypomnienia układ autonomiczny=wegetatywny i skałada się z części współczulnej (sympatycznej) i przywspółczulnej (parasympatycznej). Ciekawe czy jest ktoś na forum kto przeszedł szkolenie w szkole dla horych na astmę i jakie ma wrażenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: ASTMA!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.03, 16:47 A ja się cieszę, że dyskusja staje się rzeczowa. Jak widzę kontrowersja dotyczy teraz tego czy można wpływać na wegetatywny układ nerwowy w inny sposób niż za pomocą leków. Zgadzam się, że w powszechnej opinii uznaje się, że jest to niemożliwe, jednak nie jest to opinia słuszna. Spróbuję teraz nieco dokładniej opisać na czym polegają prądy selektywne. Otóż impulsy nerwowe mają postać prądu o bardzo małym natężeniu i określonej charakterystyce. Charakterystyka ta zmienia się gdy w danym miejscu organizmu przewagę ma układ sympatyczny bądź parasympatyczny. Jak pisałem wcześniej źródłem takiej przewagi (nie jestem w stanie stwierdzić czy jedynym) jest nieprawidłowy skład diety. Idea prądów selektywnych jest następująca: skoro na danym odcinku nerwów prąd który przez nie płynie ma złą charakterystykę to może dało by się tą charakterystykę zmienić na dobrą poprzez przyłożenie do tego odcinka prądu o wielokrotnie większym natężeniu (ale nadal bardzo małym) i właściwej charakterystyce? Okazuje się, że w istocie jest to możliwe. W praktyce zabieg taki trwa około kilkunastu minut i jest kilkakrotnie powtarzany. Szkodliwość prądów selektywnych jest żadna. Nie wiem dlaczego Mariusz piszesz o ustaniu czynności układu autonomicznego, czy jest tomożliwe gdy przystawimy do ciała dwie elektrody i puścimy przez nie prąd o minimalnym natężeniu? Jedynym problemem może być zwiększenie istniejącej przewagi danego układu związane np ze złą diagnozą. Jednak nie jest to w istocie żaden problem, ponieważ wtedy zabieg można powtóżyć aplikując prąd o "odwrotnych" parametrach. Na koniec chciałbym podkreślić, że nie mówimy tutaj o jakimś marginalnym zjawisku. Prądy selektywne są szeroko wykorzystywane w tzw Arkadiach -czyli sanatoriach gdzie leczy się różne choroby Dietą Optymalną. Proponuję tam właśnie zwrócić się po szczegółowe informacje. Najlepiej zobaczyć to na własne oczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś