Dodaj do ulubionych

wypróżnianie

01.06.07, 20:36
Od kiedy jestem na diecie tzn. jem ok 1500-1600 kcal mam problemy z
wypróżnianiem się. Zawsze jadlam troche wiecej i przede wszystkim dużo chleba
i wyproznialam sie codziennie. teraz mam przerwy nawet 4 dniowe troche mnie to
martwi. Jem duzo bialka, warzyw, do mleka lub jogurtow dodaje otreby unikam
wlasnie chleba, który wczesniej byl na pierwszym miejscu. Co powinnam robic?
Obserwuj wątek
    • nostress.ka21 Re: wypróżnianie 01.06.07, 21:50
      Nie jestem ekspertem, ale problemy z wypróżnianiem to moja specjalność.
      Dziwię się, że jedząc otręby masz z tym problem. Może spróbujesz jakiegoś
      jogurtu probiotycznego i trochę więcej tych otrębów? Warto też zjeśc kilka
      śliwek suszonych czy moreli. Na mnie akurat "działają" śliwki i orzechy. Po
      prostu zamień coś z diety na produkty zwiększające perystaltykę.
      Ewentualnie jako środek doraźny można wypić jakąś herbatkę, ale uwaga! Senes
      strasznie "uzależnia" organizm i dopowadza do rozleniwienia perystaltyki,
      dlatego radziłambym uważać...
      • krolowa_lez Re: wypróżnianie 01.06.07, 23:06
        dosyc sporo dodaje tych otrębów, śliwki kiedyś jadlam faktycznie moze troche
        pomagały. A co do herbat, pije czerwona, procz niej wode niegazowana albo soki
        pomidorowe nic wiecej.
        Troche sie niepokoje przeciez wszystko powinno byc ok. Czy to oznacza, ze mam
        cos z metabolizmem?
        • linn_linn Re: wypróżnianie 02.06.07, 11:07
          Moze ze skladnikami diety...
          • brofran Re: wypróżnianie 02.06.07, 19:43
            Sadze ze zbyt radykalnie przystapilas do zmiany diety. Organizm nie zdazyl sie
            przestawic na nowy tryb odzywiania.Moze chwilowo powrocisz do wiekszej ilosci
            chleba w pozywieniu i ograniczac go bedziesz stopniowo...Niektorym pomaga
            owsianka gotowana na wodzie zmieszana z jogurtem (na poranne sniadanie). Sproboj
            tej metody.
            • krolowa_lez Re: wypróżnianie 02.06.07, 21:11
              Tylko, że mam problem z chlebam nie potrafie zjesc 2 kromek jem zaraz 5 :(
              Wciaga mnie strasznie dlatego wole zrezygnować. A taką owsianke jem codziennie
              na śniadanie.
        • mistrz_ip Re: wypróżnianie 03.08.07, 12:09
          raczej z jelitami
    • tomasz_szymacha Re: wypróżnianie 03.06.07, 15:17
      Przeczytalem ten watek i Ci nie zazdroszcze? Jak to nie mozesz przestac na
      jednej kromce chleba? I dlaczego masz taka uboga diete? Przejdz na cukrzycowa
      1500 i nagle wszystko bedzie jak w bajce. Pisze to kazdemu, bo sam doswiadczam
      tego cudu od stycznia (Wazylem 103, teraz juz 82, jeszcze 12 przede mna). Moj
      ojczulek odchudza sie cyklicznie od jakichs prawie juz 50 lat. I od roku jest
      na cukrzycowej. I nawet leki przestal juz brac na serce. Waga mu sie idealnie
      ustabilizowala, nawet 1800 przy jego trybie zycia to w zasadzie za duzo dla
      niego, ale stara sie jesc tyle, bo to po prostu dziala. I nic nie korci (poza
      psychika i wspomnieniem lat minionych), bo organizm jest STALE SYTY.

Tomek

I jeszcze jedno. Jak Ci sie nawet wydaje, ze nie chcesz jaes, a jest pora
      jedzenia, to zjedz. Cokolwek, chocby jogurcik lub kefirek lub aktimelek.
      Nawet chudnie sie szybciej jedzac, niz nie jedzac.
      • linn_linn Re: wypróżnianie 03.06.07, 17:34
        Taki stale syty organizm to pelen komfort. W moim przypadku pomoglo
        uporzadkowanie godzin posilkow i rygorystyczne trzymanie sie "rozkladu jazdy",
        co na poczatku nie jest latwe. Na poczatku, gdyz po pewnym czasie organizm nie
        upomina sie wiedzac, ze dostanie swoje o wyznaczonej porze. Niestety spoznienie
        nawet 10-minutowe bylo trudne do zniesienia.
      • ola787 Re: wypróżnianie 03.08.07, 11:06
        swieta racja
    • harmony1 Re: wypróżnianie 05.06.07, 21:16
      Witaj,
      Zanim wstaniesz pomasuj sobie jelita dłonią lub kulką

Spróbuj rano wypić chłodną wodę z cytryną, po 30 minutach wypic sok z marchwi,
      selera naciowego ,petruszki i szpinaku.

Spróbuj też suszonych owoców(śliwki namocz na noc)
      Podczas defekacji podłóż pod nogi krzesełko i posiedź dłużej :-)

Pozdrawiam.
      Harmony.
      • linn_linn Re: wypróżnianie 06.06.07, 09:07
        Woda z cytryna nie ma odwrotnego efektu?
        • harmony1 Re: wypróżnianie 08.06.07, 09:48
          Nie zauważyłam u siebie, a piję codziennie, wręcz właśnie po wypiciu, biegnę do
          toalety:-)

Własnie zimna ma takie działanie, ja piję ciepłą.

Co do siemienia lnianego, lepiej zmielić i od razu zjeść.
          Ewentualnie zmielić namoczyć na noc i rano wypić.

Pozdrawiam.
    • owmorde1 Re: wypróżnianie 06.06.07, 15:28
      Ja miałam z tym problem po rzuceniu palenia. Poszperałam trochę w internecie i
      książkach i znalazłam skuteczny i wydaje mi się, że zdrowy sposób. Po prostu 3
      razy dziennie połykam po 1 łyżeczce siemienia lnianego (niemielonego) i zapijam
      szklanką wody. Fakt, że trochę kcal to ma, ale wolę to niż jakieś tabletki,
      które dawały nieprzyjemne efekty (nie wiem jak wy, ale ja nie lubię tego bólu
      brzucha, który towarzyszy rzadszej kupce). Poza tym ani herbatek ani tabletek
      nie można za długo przyjmować.
      • kara_qq Re: wypróżnianie 06.06.07, 18:07
        a to tak można? można połykać niemielone siemię lniane? może głupie pytanie, ale
        chyba kiedyś gdzieś przeczytałam że nie wolno połykać go całego z łupinką, ale
        może sie mylę. Ja ostatnio wypiłam jedną herbatkę (xennę fix), jedną, bo boję
        sie stosować jąprzez kilka dni. Jedynym efektem był potworny ból brzucha i
        wzdęcia, ale się nie wypróżniłam. Już się zaczynam bać, że mam jakąś niedrożność
        jelita grubego...
        • nostress.ka21 Re: wypróżnianie 08.06.07, 00:47
          Ta herbata jest beznadziejna.
          Ja ostatnio wypiłam 3! i nic! A tabletke wystarczy, że wezmę jedną i jest ok.
          Ale ile można żyć na herbatkach czy tabletkach, wiem, że to błedne koło, ale coż...
          • hesjja Re: wypróżnianie 13.06.07, 05:47
            Ja proponuję jeśc więcej warzyw gotowanych. Zapełnią zołądek i będziesz miała z
            czym maszerować do toalety.
    • gofera2 Re: wypróżnianie 15.06.07, 08:18
      moja mama zawsze miała problemy z zaparciami, bo sie źle odxywiała, jak chciała
      schudnąc głodziła sie takie błędne koło, od jakiegos czasu jem ze mna wg metody
      Montignac, teraz nie ma problemu co dziennie załatwia swoje potrzeby, schudła ,
      pozbyła sie złogów, ale je duzo warzyw, strączków, ryn, nie je białego pieczywa,
      pije duzo wody , jak chceiecie poczytać to polecam wyszukiwarke i hasło Montignac
    • katarzyna.purak Re: wypróżnianie 19.06.07, 11:47
      Na usprawnienie perystaltyki jelit korzystnie wpływa błonnik pokarmowy. Jest on
      zawarty przede wszystkim w pełnoziarnistym pieczywie, otrębach oraz w warzywach
      i owocach. Przy ograniczeniu spożycia pieczywa, mniejszą ilość błonnika w diecie
      może zrekompensować większa ilość surowych warzyw i owoców, dodawanie otrąb do
      jogurtu, koktajli, kanapek i sałatek.
      Pomocne w usprawnieniu wypróżniania mogą być także fermentowane przetwory
      mleczne: jogurty, kefiry, maślanki – ale nie przekwaszone oraz spożywanie
      zimnych potraw.
      Jeżeli mimo stosowania tych zaleceń nadal występują zaparcia stolca należy (do
      wyboru):
      -pić rano (na czczo) wodę przegotowaną z miodem i cytryną;
      -wieczorem zalać wrzątkiem kilka suszonych śliwek – (rano na czczo) wypić zalewę
      i zjeść owoce;
      Polecam również regularną aktywność fizyczną. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka