Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc- morfologia

14.08.07, 10:46
Od miesiaca niespecjalnie sie czuje (ospalosc, czeste stany
podgoraczkowe, dusznosci, poty, spadajace nagle cisnienie, uczucie
ucisku na glowe-zwlaszcza uszy i takie pulsujace slyszenie). Wlasnie
odebralam wyniki morfologii. Na 22 mam termin u lekarza, ale od
wczoraj, po badaniach wciaz mam powyzej 37,5 goraczki (wczesniej
czulam sie ok). Podam wartosci z morfologii, ktore sa poza norma i
mam prosbe o porade, czy wyniki wskazuja na cos niepokojacego i czy
waszym zdaniem wczesniej powinnam sie jednak udac z nimi do lekarza.
Erytrocyty 2,28 T/l
MCV 96 fl
MCH 33 pg
Trombocyty 288 G/l
Leukocyty 13.27 G/l
To wyniki robione w Austrii, mam nadzieje ze jednostki sa te same co
w Polsce...

Obserwuj wątek
    • thea-bag i jeszcze jedno 14.08.07, 11:13
      Dopiero zauwazylam, ze mam specjalny dopisek: Hyperchromie ,
      znalazlam wyjasnienie Hiperchromii, ale nadal nie wiem, czy to
      bardzo istotne?
      • jeanne72 Re: i jeszcze jedno 14.08.07, 11:41
        A masz obok podane normy?
        • jeanne72 Re: i jeszcze jedno 14.08.07, 11:46
          A zresztą to niepotrzebne. Z badania wynika, że masz niedokrwistość nadbarwliwą,
          spowodowaną niedoborem witaminy B12.
          Masz bardzo mało erytrocytow, za to podwyższone wskaźniki czerwonokrwinkowe.
          Leukocyty też są podwyższone. Myślę że ten wynik wymaga dokladnego wyjaśnienia.
          • thea-bag Re: i jeszcze jedno 14.08.07, 11:54
            dziekuje ci slicznie. Wiec ide juz dzis bez terminu i pokaze mu te
            wyniki. Niech zadecyduje co dalej. Dzieki raz jeszcze. Az sie boje
            glupio pytac, co to moze znaczyc? Glupio, bo skoro wymaga
            wyjasnienia, znaczy, ze tez mi nie powiesz. :) Ale dzieki. Byle
            odczekac do 16.00. :)
        • thea-bag Re: i jeszcze jedno 14.08.07, 11:52
          Napisze jak jest w oryginale, to z myslnikiem to norma:
          Erythrozyten 4.28 T/l 4.00-5.20
          Hämoglobin 14.1 g/dl 12.5-16.0
          Hämatokrit 0.41 l/l 0.38-0.44
          MCV 96 fl 76-96
          MCH 33 pg 27-32
          MCHC 34 g/dl 32-36
          Mam ten dopisek Hyperchromie
          Thrombozyten 288 G/l 150-360
          Leukozyten 13.27 G/l 4.00-10.00
          • jeanne72 Re: i jeszcze jedno 14.08.07, 11:56
            To tych erytrocytow jest w końcu 2,28 czy 4,28?
            • thea-bag Re: i jeszcze jedno 14.08.07, 12:04
              o matko! Przepraszam. Wlasnie sprawdzilam pierwszy post. Pomylka.
              Erytrocytow jest 4.28. przy normie 4.00-5.20.
              Calkiem poza norme wychodza leukocyty i to MCH
              • jeanne72 Re: i jeszcze jedno 14.08.07, 12:22
                No to wcale nie jest tak źle. Tylko te leukocyty są niepokojące - może to skutek
                np. stanu zapalnego, niedawno przebytej infekcji itp.
                • thea-bag Re: i jeszcze jedno 14.08.07, 12:32
                  Dzieki raz jeszcze i przepraszam za zamieszanie. Cos sie dzieje w
                  organizmie wlasnie od mniej wiecej miesiaca. Najpierw myslalam, ze
                  przemeczenie, pozniej, ze przeziebienie, ktore ma nadejsc (ale nie
                  nadeszlo), ale cos jest nie tak. Ta nawracajaca goraczka, cisnienie
                  ktore mi spada z normalnego 120 na 80 na 80 na 50 i to w ciagu
                  kilkunastu, kilkudziesieciu minut (ledwie doczlapie do lozka i
                  zapadam w letarg), uderzenia goraca, ciagle zmeczenie... Pojde dzis
                  jednak do lekarza i pogadam z nim. Najwyzej odesle mnie z kwitkiem i
                  powie, zeby wrocic w ustalonym terminie. Dziekuje i pozdrawiam.
                  • jeanne72 Re: i jeszcze jedno 17.08.07, 12:06
                    Thea-bag napisała:
                    "Przepraszam, ze tak zameczam, ale jestem w kropce. Bylam dzis w
                    przyszpitalnym ambulatorium. Pani doktor stwierdzila, ze nic po mnie
                    nie widac i mam przyjsc bez skierowania jak bedzie juz bardzo zle,
                    wtedy bedzie mogla cos zdiagnozowac (?!). Ok. Pobrala krew mimo
                    wszystko, ale zaznaczyla, ze jej zdaniem nic mi nie jest. Juz czuje,
                    ze bede odsylana od Annasza do Kajfasza. Nie mam zalu, bo objawy
                    bardziej dokuczliwe sa, anizeli pewnie grozne (no bo co to jest
                    sennnosc, zmeczenie, czy goraczka do 38 stopni, zyje w koncu :) ).
                    Ale mam pytanie. Czy Twoim zdaniem, jesli wykupie witamine B12
                    (pisalas przy mojej morfologii, ze mam jej niedobor) i bede
                    dodatkowo wcinac nadprogramowe witaminki z warzyw (jem na co dzien
                    sporo, ale moge wiecej), bede czolgac sie na spacery i ogolnie
                    zadbam o siebie,czy Twoim zdaniem to jakos zniweluje te moje
                    ostatnie goraczki i oslabienia? Zaczynam watpic w to, ze uda mnie
                    sie teraz zdiagnozowac a nie moge sobie pozwolic na lezenie w lozku
                    i czekanie na "bardziej jasne" objawy. Co ja moge zrobic ze swojej
                    strony? Bede bardzo wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam. :)"

Jeśli pozwolisz, odpowiem Ci w tym wątku, bo takie są zasady działania tego
                    forum - kolejne posty powinny być pisane w ramach jednego wątku. Służy to
                    zachowaniu przejrzystości forum. Natomiast prośby skierowane imiennie powinny
                    być wysłane na adres prywatny.

Przede wszystkim poczekaj na wyniki badań w ambulatorium - może jednak coś
                    wyjaśnią? Gdybyś była w Polsce, zasugerowałabym Ci położenie sie do szpitala na
                    kilka dni i wykonanie dokładnych badań. Musi być jakaś przyczyna, skoro
                    dolegliwości trwają od miesiąca, a poziom leukocytów jest podwyższony.Być może
                    dostaniesz antybiotyk "w ciemno", jeśli nic nie znajdą. Jesli by pomógł, to
                    pewnie przyczyną byla jakaś infekcja. Ale strasznie trudno odpowiedzieć na to
                    pytanie, bo przyczyną może byc właściwie wszystko. Każdy stan zapalny w
                    organizmie może spowodować podwyższenie leukocytów oraz przykre objawy typu
                    oslabienie, stan podgorączkowy. Właściwie należałoby zbadać Cię od stóp do głów
                    - m.in. gastroskopia, kolonoskopia, USG jamy brzusznej, oczywiście badania
                    moczu. No i koniecznie hematolog powinien przyjrzeć się tym wynikom i być może
                    zlecić własne badania. Jesli masz przed sobą wynik, podaj jeszcze zawartość
                    poszczególnych leukocytów ( limfocytów, granulocytów). Które są podwyższone?
                    Co do witaminy B12, to moja sugestia była po podaniu przez Ciebie wyniku
                    erytrocytow 2,28. Przy wartości 4,28 nie ma mowy, by było to przyczyną takiego
                    oslabienia. A więc na własną rękę nie bierz żadnych witamin, bo tylko zaciemnisz
                    obraz, co może utrudnić porządną diagnostykę.
                    • jeanne72 Re: i jeszcze jedno 17.08.07, 12:11
                      Aha, na tym forum jest sporo osób mających dużo większe pojęcie na temat chorób
                      zakaźnych, niż ja. Mam nadzieję, ze coś Ci zasugerują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka